ΓΔ: 1396.59 -0.07% Τζίρος: 57.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:26:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Wood: Έρχεται ράλι για τα ελληνικά ομόλογα, ισχυρή ανάπτυξη για οικονομία

Η εκτίμηση της Wood είναι ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου θα πρέπει να κινηθεί κοντά στα επίπεδα του 3,3% το 2024, πλησιάζοντας αυτήν των γαλλικών ομολόγων.

Ρυθμό ανάπτυξης 2,7% θα επιτύχει φέτος η ελληνική οικονομία, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο 2,8% το 2024, σύμφωνα με τη Wood, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κοντά στο 3,3%. 

Εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών ομολόγων, τονίζοντας ότι οι αποδόσεις τους θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται και μάλιστα θα συγκλίνουν με αυτές των γαλλικών, καθώς υπάρχουν συνεχείς αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι υγιή. 

Η εκτίμηση της Wood είναι ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου θα πρέπει να κινηθεί κοντά στα επίπεδα του 3,3% το 2024, σύμφωνα με report της εταιρείας στο πλαίσιο επίσκεψης στελεχών της στην Αθήνα.

Οι επενδύσεις, που στηρίζονται από τα ταμεία της ΕΕ και τις άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι η οικονομία είναι ανταγωνιστική και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να εργάζεται ενεργά για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς. Η πολιτική ηγεσία έχει μεγαλύτερη σημασία από ότι στο παρελθόν και η Ελλάδα ταξιδεύει σταθερά, είναι η άποψη της. Η πρόσφατη νέα θητεία Μητσοτάκη συνεχίζει να προχωράει με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τις Βρυξέλλες, χάρη και στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο συνδέει τη χρηματοδότηση με συμφωνημένες επενδύσεις και αλλαγές πολιτικής.

Οι ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ευρεία στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ποσοστό αποδοχής της ΝΔ στο 38% – 41%, σταθερά. 

Σημειώνει ακόμη ότι η ζήτηση των νέων δανείων θα παραμείνει μια διαδικασία σταδιακής εξομάλυνσης και είναι κάτι που είναι αναμενόμενο στα πλαίσια της σταδιακής επιστροφής σε μια κανονική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποπληρώνουν δάνεια, δεδομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης, ενώ τα στεγαστικά δάνεια είναι αρκετά ακριβά, δεδομένων των επιπέδων των μισθών, των υψηλών προκαταβολών και της συνεχιζόμενης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των παλαιών δανείων που δεν αποδίδουν. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως και ο ιδιωτικός τομέας, είναι ουραγός όσον αφορά την ψηφιοποίηση και αυτό συμβάλλει επίσης στον αργό ρυθμό εξομάλυνσης.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να είναι υψηλό και αναδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουν οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7,4% του ΑΕΠ το 2023 και το οποίο θα μειωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ το 2024. Το έλλειμμα χρηματοδοτείται άνετα μέσω καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 1,4% επί του παρόντος και άλλων επενδύσεων ύψους 5,1% του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου παραμένουν ήπια σε εκροή κεφαλαίων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ