Με το βιβλίο για το placement της Εθνικής Τράπεζας να κλείνει πριν καν ανοίξει, καθώς οι προσφορές στο πρώτο 20λεπτο να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, όπως είναι φυσικό η εγχώρια αγορά κινείται στον ρυθμό των τραπεζών, ενώ η παραπάνω πορεία αποτελεί μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην ΕΤΕ και το ίδιο το Χ.Α. αλλά και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Υπό αυτό το πρίσμα είναι απόλυτα φυσιολογικό το Χρηματιστήριο Αθηνών να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες κινούνται με ήπιες μεταβολές εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο γ' τρίμηνο και του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τον DAX να έχει κέρδη 0,51%. Ήπιες οι μεταβολές και για τα futures της Wall Street με τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,16%.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις τη συνεδρίαση και στις 11:27 εμφανίζει κέρδη 1,14% στις 1.219,66 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 13,7 εκατ. ευρώ, ενώ 52 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 27 που εμφανίζουν απώλειες. Κέρδη 1,28% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,61% υψηλότερα.
Στο +2,26% ο τραπεζικός δείκτης, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία ενισχύεται 2,15% στα 5,60 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από την «κορυφή» του εύρους διακύμανσης του placement στα 5,44 ευρώ. Κέρδη 2,33% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 1,63% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 3,53% υψηλότερα.
Το εντυπωσιακό με την πορεία του placement της Εθνικής Τράπεζας είναι ότι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αφορά θεσμικούς επενδυτές υψηλής ποιότητας και μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα. Όπως εκτιμάται στη δημόσια πρόσφορά συμμετέχουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως επενδυτικά «σπίτια». Στο εσωτερικό η ζήτηση προέρχεται από εφοπλιστές και ισχυρούς επιχειρηματίες αποκαθιστώντας τους ιστορικούς μετοχικούς δεσμούς της τράπεζας με το εγχώριο επιχειρείν, σχέση που είχε διαταραχθεί (όπως και για άλλες εγχώριες τράπεζες) εξαιτίας της κρίσης και των ανακεφαλαιοποιήσεων που οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες τους μετόχους των τραπεζών.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πέραν των τραπεζών, ξεχωρίζει η μετοχή της Motor Oil με κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ υψηλότερα του +2% κινείται η Cenergy, ενώ υψηλότερα του +1% κινούνται οι τίτλοι των Aegean, εν αναμονή της ανακοίνωσης των μεγεθών γ' τριμήνου/9μηνου μετά το σημερινό κλείσιμο της αγοράς, ElvalHalcor, Lamda και Sarantis. Σε καλή πορεία η μετοχή του ΟΤΕ με άνοδο 1,11%, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 1,01% και τη ΔΕΗ να κινείται 0,88% υψηλότερα. Οριακές απώλειες 0,13% για την Coca-Cola HBC, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχεται η AutoHellas με πτώση που ξεπερνά το -1%.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta, κ. Μάνος Χατζηδάκης αναφερόμενος στο placement της Εθνικής Τράπεζας «η έκβαση αυτής της συναλλαγής είναι κομβική όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα άλλα για το σύνολο της αγοράς καθώς θα αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές μετοχές. Το εγχείρημα έχει οδηγήσει σε κάποιο βαθμό σε στασιμότητα το ΧΑ καθώς δεν είναι λίγα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία τηρούν στάση αναμονής και έχουν αναστείλει την ενεργή δραστηριότητα τους διακρατώντας ρευστότητα για την συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών. Επομένως μάλλον οι επιφυλάξεις για μεγαλύτερη δράση θα αρθούν με την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τις περιπτώσεις των ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ».