ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι είκοσι συνεδριάσεις που επανέφεραν το ΧΑ σε τροχιά πρωταθλητισμού

Πώς από το χαμηλό των 1.105 μονάδων στις 9 Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε με άνοδο πάνω από 11% σε είκοσι συνεδριάσεις και έχει βρεθεί πάλι στην κορυφή των αποδόσεων στην Ευρώπη.

Εντυπωσιακά βελτιωμένο είναι το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, καθώς χθες τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 25 έκλεισαν σε υψηλό ενάμιση μήνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε υψηλό δύο μηνών, με την αγορά να τείνει να κλείσει μεγάλο μέρος της διορθωτικής «ψαλίδας» του τελευταίου διμήνου, διορθώνοντας και τις πτωτικές ακρότητες των αρχών του Οκτωβρίου.

Θυμίζουμε πως έως τις 9 Οκτωβρίου το Χ.Α. έφτασε να χάνει άνω του 8% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ενώ κάποια blue chips όπως η Viohalco υποχωρούσαν έως 15%! Εκείνη την ημέρα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου ο Γ.Δ. βρέθηκε (ενδοσυνεδριακά) στο χαμηλό πενταμήνου και στις 1.105,15 μονάδες, έχοντας χάσει ολόκληρο το μετεκλογικό ράλι, προβληματίζοντας τα μέγιστα, εν μέσω συστημικών ρευστοποιήσεων που έθεσαν εν αμφιβόλω το φετινό καλό momentum.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το +45% που είχε κάνει ο Γ.Δ. από την αρχή του χρόνου έως τα τέλη Ιουλίου, στις 9 Οκτωβρίου η άνοδος είχε περιοριστεί στο +19,52%, ενώ τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη από το +73% είχαν πέσει στο 34%. Από εκείνη την ημέρα η αγορά έβγαλε ένστικτο αυτοσυντήρησης, ενώ συνδυαστικά με το «τρέξιμο» κάποιων διαρθρωτικών αλλαγών από την πλευρά της κυβέρνησης που φάνηκε πως… ανασκουμπώθηκε το τελευταίο διάστημα, άλλαξε η ατζέντα και η εικόνα της αγοράς.

Μετά από ένα «μαύρο» καλοκαίρι με κυριαρχία κακών ειδήσεων, με πυρκαγιές, καταστροφές και πλημμύρες, η αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου δείχνει να εισήλθε εκ νέου σε συνθήκες μερικής κανονικότητας, εστιάζοντας στα οικονομικά δεδομένα, στα θεμελιώδη των εταιρειών (που παραμένουν πολύ καλά για την εποχή), αλλά και στα νέα στοιχήματα, όπως είναι αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

Τα καλά αποτελέσματα βοήθησαν να αλλάξει η ατζέντα αλλά και να φανούν οι λίαν ελκυστικές αποτιμήσεις, με την αγορά να αρχίζει να βλέπει τις προοπτικές από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας ότι στις 20/10 – όπως και έγινε – ο μεγάλος οίκος Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια που (πρώτος) την είχε ρίξει στην κατηγορία junk.

Το αποτέλεσμα είναι η αγορά να έχει κάνει μια θεαματική «επιστροφή» από τα χαμηλά της 9ης Οκτωβρίου, έχοντας μεγαλύτερη άνοδο από τις διεθνείς αγορές, που επίσης από τα μέσα του περασμένου μήνα και εντεύθεν, βελτίωσαν την εικόνα τους. Ο Γ.Δ. κερδίζει 11,35% αυτό το διάστημα, ο FTSE 25 είναι στο +11,84%, o Mid Cap στο +10,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 16,32%.

Το ίδιο διάστημα, υπήρξε σημαντική αντίδραση κορυφαίων blue chips αλλά και των τραπεζών, καθώς οι επενδυτές είδαν την ευκαιρία. Η Alpha Bank έχει τη μεγαλύτερη άνοδο από εκείνη την ημέρα κερδίζοντας 26,77%, η Cenergy Holdings είναι στο +25,19%, Aegean Airlines +19,20%, ΔΕΗ +17,69%. Ελλάκτωρ +16,85%, Τιτάν +16,73%, Mytilineos +15,54%, Πειραιώς +14,76%, ΓΕΚ Τέρνα +14,21%, Helleniq Energy +13,53%, Εθνική +13%, ενώ μετοχές όπως Motor Oil, Viohalco και Eurobank κερδίζουν άνω του 12%.

Πλέον, μετά από αυτές τις είκοσι συνεδριάσεις που επανέφεραν το Χ.Α. σε τροχιά πρωταθλητισμού, αποκαταστάθηκε σημαντικά και η εικόνα της ελληνικής αγοράς ως πρώτης σε απόδοση φέτος στην Ευρώπη. Ο Γ.Δ. από την αρχή του έτους κερδίζει 33,08%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 34,47%, o Mid Cap είναι στο +42,65% και ο τραπεζικός δείκτης στο +55,88%. Επιδόσεις που δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση του έτους, απέχουν από τις αντίστοιχες του 2019 που καθ’ ότι επίσης εκλογική χρονιά, είχε δώσει άνοδο 50% στο Γενικό Δείκτη και +101% στις τράπεζες, όμως είναι εξαιρετικές για τη σύγχρονη πραγματικότητα των αγορών.

Οι long εστιάζουν στην επιχειρηματική κινητικότητα και στα deals που καταγράφονται σε αρκετούς κλάδους, στις επιχειρηματικές συμφωνίες για ενεργειακά projects, αλλά και στα καλά αποτελέσματα τραπεζών και μετοχών της πραγματικής οικονομίας. Η κίνηση της UniCredit στην Alpha Bank, η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat, η επιτυχής ΑΜΚ της Intralot, η εισαγωγή της Trade Estates στο Χ.Α., η εξαγορά της Υδρόγειος Ασφαλιστική από τον ιταλικό συνεταιριστικό όμιλο Reale, τα ενεργειακά projects της Mytilineos, η κίνηση της ΔΕΗ στη Ρουμανία με την Enel, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις της Helleniq Energy στο εξωτερικό, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την επιχειρηματικότητα και ξυπνούν επενδυτικά αντανακλαστικά.

Ο Νοέμβριος έχει μπει με πολύ καλούς οιωνούς, καθώς εκτός των άλλων στο προσκήνιο βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος και τα placements σε Alpha Bank και Εθνική, που είναι ένα τεστ για την αγορά, η οποία σταδιακά θα αρχίσει να καρπώνεται τα θετικά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τι σχολιάζει η Fast Finance

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά, η Fast Finance ΑΕΠΕΥ τονίζει πως «το προηγούμενο διάστημα η αγορά έπαιζε άμυνα περιμένοντας τους ξένους να βγάλουν αντίδραση, οπότε την περασμένη εβδομάδα πήρε σάρκα και οστά η κίνηση. Παράλληλα βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων γεγονός που βοηθάει την αγορά να πάρει ανάσες.

Η ελληνική αγορά απλά περίμενε τους ξένους για να μπορέσει και πάλι να δώσει κίνηση. Η Fed ήταν εκείνη που έδωσε την αφορμή για την αντίδραση μιας και όλα δείχνουν ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό ταβάνι με την κεντρική τράπεζα να πιθανολογεί ότι μπορεί ο κύκλος να έχει τελειώσει. Όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο στο τι θα πράξουν οι αγορές. Λογικό είναι παρόλα αυτά να χρειαστεί σημαντικό διάστημα να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός πριν οι κεντρικές τράπεζες μπορέσουν να μειώσουν επιτόκια.

Τεχνικά η αγορά συνεχίζει ανοδικά και μπήκε και σε τάση θυμίζοντας ότι έχουμε αγοραστικό σήμα εδώ και δύο εβδομάδες. Πολύ σημαντική η κατοχύρωση των 1.200 μονάδων, με το επίπεδο να γίνεται σημαντική στήριξη και με την αγορά πλέον να ψάχνει την ζώνη των 1.260 μονάδων. Πλέον και το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλογών μας έχει δώσει αγοραστικά ημερήσια σήματα και παράλληλα προσεγγίσει και πάλι νέους αγοραστές.

Προς το παρόν φαίνεται πως πάμε για το κλείσιμο έτους με τους διαχειριστές να παίρνουν και πάλι στην πλευρά της αισιοδοξίας. Άλλωστε η ελληνική οικονομία και οι εισηγμένες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά οπότε πρέπει να είμαστε και εμείς αισιόδοξοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.