ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ένωση Τραπεζών: Πώς προστατευόμαστε από απάτες με εταιρικά e-mail

Με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μήνα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών παρέχει οδηγίες αναγνώρισης και προστασίας από ηλεκτρονικές απάτες.

Ενημερωτικό υλικό με οδηγίες αναγνώρισης και προστασίας από απάτες του CEO και απάτες με το εταιρικό e-mail έχει αναρτήσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στην ιστοσελίδα της με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μήνα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η απάτη του CEO / απάτη με το εταιρικό e-mail λαμβάνει χώρα όταν ένας εξουσιοδοτημένος να πραγματοποιεί πληρωμές υπάλληλος της εταιρείας εξαπατάται προκειμένου να πληρώσει ένα πλαστό τιμολόγιο ή να διενεργήσει μια μη εγκεκριμένη μεταφορά πίστωσης από τον εταιρικό λογαριασμό της επιχείρησης.

Τί κάνετε ως επιχείρηση

  • Να γνωρίζετε τους κινδύνους και να διασφαλίζετε ότι και οι υπάλληλοί σας είναι επίσης ενημερωμένοι.
  • Να ενθαρρύνετε το προσωπικό σας να προσεγγίζει τα αίτηματα για τη διενέργεια πληρωμών με προσοχή.
  • Εφαρμόστε εσωτερικές διαδικασίες σχετικά με τη διενέργεια πληρωμών.
  • Εφαρμόστε διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας αιτημάτων διενέργειας πληρωμών που λαμβάνονται μέσω e-mail.
  • Καθιερώστε διαδικασίες υποβολής αναφορών για τη διαχείριση περιστατικών απάτης.
  • Ελέγξτε τις πληροφορίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της επιχείρησής σας, περιορίστε τις πληροφορίες και επιδείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
  • Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας.
  • Να επικοινωνείτε πάντα με την αστυνομία σε περιπτώσεις απόπειρας απάτης, ακόμα και αν δεν είστε θύμα αυτής.

Τί κάνετε ως εργαζόμενος

  • Να εφαρμόζετε αυστηρά τις υφιστάμενες διαδικασίες ασφαλείας σε σχέση με τη διενέργεια πληρωμών και καταβολής προμηθειών. Μην παραλείπετε κανένα βήμα και μην υποκύπτετε σε πιέσεις.
  • Να ελέγχετε πάντα με προσοχή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν διαχειρίζεστε ευαίσθητες πληροφορίες / πραγματοποιείτε μεταφορές χρημάτων.
  • Σε περίπτωση αμφιβολίας για εντολή πληρωμής, συμβουλευθείτε έναν αρμόδιο συνάδελφό σας.
  • Μην ανοίγετε ποτέ ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν ελέγχετε το προσωπικό σας e-mail στους υπολογιστές της επιχείρησης στην οποία εργάζεστε.
  • Περιορίστε τις πληροφορίες και επιδείξτε προσοχή σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Αποφεύγετε την κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με την ιεραρχία, την ασφάλεια και τις ακολουθούμενες διαδικασίες της επιχείρησης στην οποία εργάζεστε.
  • Αν λάβετε ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μια ύποπτη τηλεφωνική κλήση, να ενημερώνετε πάντοτε τη διεύθυνση μηχανογραφικής υποστήριξης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε άνθηση οι ηλεκτρονικές απάτες που σχετίζονται με επιδόματα και εφορία

Δικαιούχοι επιδομάτων Power Pass ή Fuel Pass δέχονται mail, sms ακόμη και τηλεφωνικές κλήσεις από «δήθεν» λογιστές, εφοριακούς ή υπαλλήλους διαφόρων οργανισμών, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
kivernoasfaleia, cyber security, texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συμβουλές των τραπεζών στο κοινό για τις ηλεκτρονικές απάτες

Με στόχο να περιοριστούν τα περιστατικά απάτης τύπου phising, τόσο η ΕΕΤ όσο και ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής, επανέρχονται δίνοντας απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Οδηγίες προστασίας για ηλεκτρονικές απάτες

Πρόκειται για νέους τύπους απάτης όπως οι απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης, ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, κλοπές στοιχείων ταυτότητας, και απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM.
cyber attack-cyber security
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις νέες μορφές απάτης για τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Πρόκειται για τις απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης, τις ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τις κλοπές στοιχείων ταυτότητας και τις απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).