ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι

Κινέζοι χάκερ χρησιμοποίησαν chatbot της Anthropic για κυβερνοεπιθέσεις

Η Anthropic απέτρεψε την πρώτη καταγεγραμμένη αυτόνομη εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας ΤΝ από την κινεζική ομάδα GTG-1002, που στόχευσε τεχνολογικές εταιρείες, οικονομικούς φορείς και κυβερνητικούς οργανισμούς με το ρομπότ Claude.

Η αμερικανική start-up Anthropic, που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε ότι εντόπισε και απέτρεψε την πρώτη καταγεγραμμένη εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα από σύστημα ΤΝ.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας, η κυβερνοεπίθεση αποδίδεται στην ομάδα GTG-1002, η οποία φέρεται να υποστηρίζεται από το κινεζικό κράτος. Η συγκεκριμένη ομάδα αξιοποίησε το ρομπότ «Κλοντ» της Anthropic για τη συλλογή και υποκλοπή δεδομένων από περίπου 30 στόχους.

Η εκστρατεία εντοπίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και είχε ως στόχο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οικονομικούς φορείς και κυβερνητικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες. Όπως αναφέρει η Anthropic, οι δράστες χρησιμοποίησαν το λογισμικό προγραμματισμού Claude Code, επιτυγχάνοντας αυτοματοποιημένες επιθέσεις με ταχύτητα που δεν θα ήταν δυνατή με ανθρώπινη παρέμβαση.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι «αυτό συνιστά μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνοπειρατές χρησιμοποιούν την ΤΝ». Αντί να περιοριστούν σε τεχνικές συμβουλές, οι χάκερ κατάφεραν να χειραγωγήσουν το ρομπότ ώστε να πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη.

Παρότι τα chatbot όπως το ChatGPT της OpenAI και το Gemini της Google έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για αυτοματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων, πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ενήργησε ανεξάρτητα σε τέτοια κλίμακα.

Η Anthropic αναφέρει ότι οι κυβερνοπειρατές κατάφεραν να παρακάμψουν τους μηχανισμούς ασφαλείας του «Κλοντ», πείθοντας το σύστημα ότι πραγματοποιούσαν εγκεκριμένους ελέγχους ασφαλείας ως επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας. Η εκστρατεία διήρκεσε αρκετές ημέρες, μέχρι να εντοπιστεί από τα συστήματα της εταιρείας. Στη συνέχεια, η Anthropic απέκλεισε τους σχετικούς λογαριασμούς, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και προχώρησε στην ενίσχυση των μέτρων εντοπισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εκτελεστική εντολή για εθελοντικό έλεγχο AI μοντέλων από το κράτος

Η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητά από εταιρείες ΤΝ να υποβάλλουν εθελοντικά τα βασικά τους μοντέλα σε κρατικές δοκιμές κυβερνοασφάλειας πριν διατεθούν στο κοινό, σύμφωνα με νέα εντολή, για την αποτροπή κινδύνων από πανίσχυρα συστήματα ΤΝ.
Έλον Μασκ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βαριές κατηγορίες κατά του Ίλον Μασκ από τη γαλλική Δικαιοσύνη

Ο Έλον Μασκ δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στο Παρίσι για «εθελοντική συνέντευξη» στο πλαίσιο έρευνας για το X και το Grok. Το γαλλικό δημόσιο εξετάζει αδικήματα όπως χειραγώγηση αλγορίθμων, χρήση δεδομένων και άλλες παραβάσεις.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο κατά Ουάσινγκτον για απαγόρευση κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αντέδρασε στην απαγόρευση χρήσης κινεζικής ΑΙ από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι κινεζικές εταιρίες ΑΙ προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες παγκοσμίως και τηρούν τη νομοθεσία κάθε χώρας.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις ΗΠΑ ο Ν. Δένδιας για συναντήσεις με ειδικούς ρομποτικής και AI

Στη Βοστώνη βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ MITSG και ΕΛΚΑΚ, ενώ θα συναντηθεί με τον καθηγητή Γ. Βέλμαχο για τη δημιουργία Κέντρου Τραύματος στο 401 ΓΣΝΑ.
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στις 14 κορυφαίες χώρες υπερυπολογιστών, λέει η κυβέρνηση

Εγκαινιάστηκε ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» στο Λαύριο με παρουσία Μητσοτάκη, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις κορυφαίες 14 χώρες διεθνώς. Ανακοινώθηκαν θετικά στοιχεία για Δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα έτη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν ευθύνομαι για την απώλεια του Starlink στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ούτε ο ίδιος, ούτε ο Ίλον Μασκ ευθύνονται για τον περιορισμό πρόσβασης της Ουκρανίας στο Starlink. Τόνισε πως έχει καλή σχέση με τον Ζελένσκι και προβλέπει συμφωνία για τα πυρηνικά με Ρωσία και Κίνα.