ΓΔ: 1400.98 0.24% Τζίρος: 8.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:30 DATA
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Σε δόσεις όλα τα χρέη στην εφορία για 3,5 εκατομμύρια οφειλέτες

Τρία παράλληλα προγράμματα ρυθμίσεων σε 24 έως 120 δόσεις θα «τρέξει» το υπουργείο Οικονομικών για να αποτρέψει μια νέα διόγκωση των απλήρωτων φόρων.

Τη βεντάλια των ρυθμίσεων για 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους με χρέη ύψους 109 δισ. ευρώ στην εφορία, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει ένα νέο κύμα απλήρωτων φόρων που θα άνοιγαν «τρύπες» στα δημόσια ταμεία και θα υπονόμευαν την προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων.

Χθες ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» για τις αιτήσεις επανένταξης των πληγέντων από την πανδημία στις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων και το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η εφαρμογή για τη ρύθμιση σε έως 72 μηνιαίες δόσεις των κορονοχρεών που ανεστάλη η πληρωμή τους. Την ίδια ώρα τρέχουν η πάγια ρύθμιση των έως 48 μηνιαίων δόσεων για τακτικές και έκτακτες οφειλές, ενώ παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα οφειλετών που έχασαν τη ρύθμιση στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Αναλυτικότερα το πακέτο διακανονισμών περιλαμβάνει:

Επανένταξη στις 100 η 120 δόσεις.  Εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την υγειονομική κρίση και την περίοδο από  1η Μαρτίου 2020 έως και  31 Ιουλίου 2021 έχασαν τις ρυθμίσεις για την τμηματική εξόφληση των φορολογικών οφειλών μπορούν με την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την πληρωμή δύο δόσεων (του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου) να επανενταχθούν στις παλαιό καθεστώς των 100 και 120 δόσεων με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις Οι δόσεις που έμειναν απλήρωτες θα προστεθούν στο τέλος των ρυθμίσεων.

Τη δυνατότητα αυτή έχουν ακόλουθες κατηγορίες οφειλετών:

  • Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19».
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

Ωστόσο η αναβίωση των 100 δόσεων χάνεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  • Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  • Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Επίσης η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

  • Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.
  • Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  • Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
  • Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ' υποτροπή.

Ρύθμιση κορονοχρεών με παράταση ή αναστολή πληρωμής

Στη ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των χρεών πανδημίας σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2022 μπορούν να υπαχθούν οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι δυνατή εφόσον πληρείται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, πρέπει να έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σε μία τουλάχιστον απόφαση υπουργού Οικονομικών με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης πληγέντων από τα μέτρα κατά της COVID-19, η οποία έχει εκδοθεί εντός του 2020.
  2. Εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

- Η σύμβαση εργασίας τους να είχε ανασταλεί για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά την περίοδο από 1/3/2020 έως 31/7/2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

- Έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021.

- Εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης "Συν-Εργασία" για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021.

- Έχουν εισπράξει αναγκαστικά μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021 και να έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων "COVID-19".

- Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021.

Στην ρύθμιση εντάσσονται οφειλές από ΦΠΑ φορολογικών περιόδων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογικού έτους 2019, καθώς και από ΕΝΦΙΑ έτους 2020 οι οποίες έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνονται επίσης έκτακτες φορολογικές οφειλές (από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα οδικών, πολεοδομικών και λοιπών παραβάσεων βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που βεβαιώθηκαν εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 - Ιουλίου 2021, αλλά δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα και παρέμειναν αρρύθμιστες.

Τι προβλέπει η πάγια ρύθμιση

Στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων μπορούν να υπαχθούν όλες οι αρρύθμιστες οφειλές με τον αριθμό των δόσεων να εξαρτάται από το είδος της οφειλής. Οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις αφορούν έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς.

Οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.

Ειδικότερα:

  • Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.
  • Οι τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
  • Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο ξεκινά από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%), πράγμα που σημαίνει ότι η ρύθμιση είναι ακριβότερη για όσους τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Αναβίωση χαμένων ρυθμίσεων

Σχετικά με την επανένταξη σε παλαιές «πάγιες ρυθμίσεις» οφειλών 12-24 δόσεων ή νεότερες «πάγιες ρυθμίσεις» 24-48 δόσεων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η δυνατότητα παρέχεται σε όσους ήταν την 1η Νοεμβρίου 2019 ενταγμένοι στην παλιά πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων αλλά μετά την ημερομηνία αυτή τέθηκαν εκτός της ρύθμισης, είτε επειδή δεν κατέβαλαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις, είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους.

Το μέτρο αφορά:

  • Οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ που έχουν μικρότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019 ή για υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ με μικρότερο κύκλο εργασιών ΦΠΑ  κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019,
  • Οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020 ή 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
  • Οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του έτους 2020 ή 2021. 
  • Οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020 ή 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID”.

Οι μη πληττόμενοι φορολογούμενοι που είχαν ενταχθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 στην παλιά πάγια ρύθμιση αλλά στη συνέχεια την έχασαν θα έχουν τη δυνατότητα από την 1η Οκτωβρίου 2021 να ενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σήμερα λήγει η προθεσμία για δικαιολογητικά

Όσοι δεν καταθέσουν τα δικαιολογητικά ή διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν σε μία δόση και εντόκως ολόκληρο το ποσό της κρατικής ενίσχυσης ως τις 30 Ιουνίου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ανοίγει η εφαρμογή για τη δήλωση Ε9, ποια είναι επικίνδυνα σημεία

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι στα στοιχεία για όροφο, αποθήκες – πάρκινγκ, εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστό συνιδιοκτησίας και ημιτελή κτίσματα. Ως τις 31 Μαρτίου οι δηλώσεις.
villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις βίλες με ΕΝΦΙΑ για... δυάρι: Τι σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και οι τελευταίες 2.000 περιοχές που έχουν μείνει εκτός, με αποτέλεσμα να πληρώνονται αστεία ποσά ΕΝΦΙΑ για βίλες εμπορικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Πώς θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι νέες προθεσμίες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων

Τι ισχύει μετά τις αλλαγές που έφερε το υπ. Οικονομικών για την εξόφληση φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέας προκαταβολής. Πάνω από 1 εκατ. δηλώσεις φόρου εισοδήματος έμειναν για τον Αύγουστο.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς διορθώνονται χωρίς πρόστιμα τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

Σήμερα ενεργοποιείται η ειδική πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 του 2022, που μπορούν να γίνουν χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ. Ποια είναι τα δέκα βήματα για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.