ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
internet-doryforos
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει ασφαλές διαδίκτυο στο... διάστημα

Το πρόγραμμα IRIS αποσκοπεί στην ανάπτυξη δορυφορικής συστοιχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας 2023-2027, με προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ.

Πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενός διαστημικού συστήματος ασφαλούς συνδεσιμότητας στην ΕΕ, που θα αποκαλείται «ΙRIS», επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η Επιτροπή χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με το νέο πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας 2023-2027, με προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα IRIS αποσκοπεί στην ανάπτυξη δορυφορικής συστοιχίας της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκριση του νομικού κειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της EE.

O Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει πάντα αποτελεσματική συνδεσιμότητα. «Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της κυριαρχίας μας, παρέχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας μέσω ενός συστήματος πολλαπλών τροχιών και παρέχοντας συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αφρική. Θα επιτρέψει στις πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις μας και στην Ευρώπη συνολικά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας», τόνισε ο Τ. Μπρετόν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ψηφιακή υπερσυνδεσιμότητα και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός οδηγούν σε πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες που εξαρτώνται από τεχνολογίες παρυφών. Τόσο οι κυβερνητικές ανάγκες όσο και οι λύσεις δορυφορικών επικοινωνιών αλλάζουν ταχύτατα. Η δορυφορική συνδεσιμότητα μέσω χαμηλής περίγειας τροχιάς θα επιτρέψει επίσης στην Ευρώπη να παρέχει υπερασφαλή συνδεσιμότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Το διαστημικό ασφαλές σύστημα επικοινωνιών της ΕΕ επιδιώκει να ανταποκριθεί σε αυτές τις αυξημένες και εξελισσόμενες ανάγκες και να διασφαλίσει εγγυημένη πρόσβαση χωρίς περιορισμούς, αποφεύγοντας τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.

Το σύστημα περιλαμβάνει τις πλέον πρόσφατες κβαντικές τεχνολογίες επικοινωνιών για ασφαλή κρυπτογράφηση, με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής υποδομής κβαντικής επικοινωνίας (EuroQCI). Το σύστημα βασίζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων και ανατρεπτικών τεχνολογιών και στην αξιοποίηση του οικοσυστήματος του προγράμματος «Νέο Διάστημα».

Το πρόγραμμα θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της ενωσιακής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ και των νεοφυών επιχειρήσεων, στον τομέα των λύσεων και των υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών, με την προώθηση της καινοτομίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογικές πρόοδοι και η κυβερνητική χρήση τους λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και την ευρύτερη εμπορική διάθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ευρώπη ετοιμάζει τεχνολογία ικανή να συλλέγει ενέργεια στο Διάστημα

Η Αγγελική Καπόγλου, εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και στο Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας. μιλάει για «ένα πρόγραμμα που μοιάζει να έχει βγει από ιδέες του κόσμου της επιστημονικής φαντασίας».
kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο κόμβων καινοτομίας

Οι Ελληνικοί κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι το 5G SA που ακούμε τελευταία και γιατί το χρειαζόμαστε

Τα αυτόνομα δίκτυα 5G αξιοποιούν καινοτόμες, σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση (machine learning), που επιτρέπουν στους υπολογιστές να «μαθαίνουν» από μεγάλο όγκο δεδομένων.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΕ: Τίθενται σε εφαρμογή κανόνες ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο, ενώ σκοπός είναι η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.