ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Επενδύουν στην ψηφιακή εμπιστοσύνη οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ήδη ξεκινήσει σε όλους τους κλάδους, με τις επιχειρήσεις να αναβαθμίζουν την τεχνολογία τους και στα επόμενα δυο χρόνια το 61% των επιχειρήσεων θα υιοθετήσουν νέες τεχνολογικές πλατφόρμες.

Η διαφύλαξη της ψηφιακής εμπιστοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τρόπου λειτουργίας και αλληλεπίδρασης των επιχειρήσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους. Στην παγκόσμια έκθεση Cyber Trust Insights της KPMG για το 2022 συμμετείχαν 1.881 στελέχη που περιέγραψαν πέντε βασικά βήματα για τη δημιουργία εμπιστοσύνης μέσω της κυβερνοασφάλειας και του απορρήτου.

Η ενσωμάτωση της κυβερνοασφάλειας και του απορρήτου στον ιστό της επιχείρησης, η σύναψη εσωτερικών συμμαχιών, η εξέλιξη του ρόλου του CISO (Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφοριών), η διασφάλιση της υποστήριξης από την ηγεσία και η συνεργασία με άλλους εταίρους στο εταιρικό οικοσύστημα είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση της εμπιστοσύνης.

Η εμπιστοσύνη αυτή συνοδεύεται επιπλέον από βελτίωση της κερδοφορίας - σύμφωνα με πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων - καθώς και με καλύτερη διατήρηση των πελατών και πιο ισχυρές εμπορικές σχέσεις. Η καινοτομία, η διατήρηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού και ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς είναι επίσης πιθανά αν οι επιχειρήσεις αναγνωρίσουν την σημασία της ψηφιακής εμπιστοσύνης.

Με αφορμή τα ευρήματα, ο Θοδωρής Στεργίου, Director, Consulting της KPMG στην Ελλάδα σχολιάζει «Η κυβερνοασφάλεια πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των λειτουργιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενός οργανισμού. Οποιοσδήποτε μετασχηματισμός ενδέχεται να επηρεάσει δεδομένα, συνεργασίες με τρίτα μέρη ή εξυπηρέτηση πελατών, θα πρέπει να διέπεται από κατάλληλα μέτρα που διασφαλίζουν τον μέγιστο δυνατό βαθμό κυβερνοασφάλειας. Χωρίς αυτά τα μέτρα, οι οργανισμοί δεν θα είναι σε θέση να εμπιστευτούν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος λήψης απόφασης η οποία έχει στηριχθεί σε παραποιημένες αναφορές».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ήδη ξεκινήσει σε όλους τους κλάδους, με τις επιχειρήσεις να αναβαθμίζουν την τεχνολογία τους. Σύμφωνα με την έκθεση «Global Tech Report» της KPMG, 61% των επιχειρήσεων αναμένουν να υιοθετήσουν νέες disruptive τεχνολογικές πλατφόρμες εντός δύο ετών, και τα επόμενα τρία χρόνια αναφέρουν ότι θα εντείνουν όλο και περισσότερο τις ψηφιακές τους επενδύσεις. Η έρευνα και οι απόψεις της KPMG υπογραμμίζουν ότι για να υιοθετηθούν επιτυχώς αυτές οι νέες αναδυόμενες τεχνολογίες, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη.

Πάνω από το 80% των στελεχών κατανοούν τη σημασία της βελτίωσης της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των ενδιαφερόμενων μερών τους. Περιμένουν επίσης από τους CISO να προασπίζονται ένθερμα την ψηφιακή εμπιστοσύνη.

Οι ίδιοι οι CISO γνωρίζουν το διακύβευμα, και παρόλο που αρκετοί χαίρουν της εμπιστοσύνης των εργοδοτών τους, άλλοι δεν έχουν την εντολή να υλοποιήσουν τους στόχους της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των ενδιαφερόμενων μερών. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (65%) αναφέρουν ότι η ασφάλεια των πληροφοριών θεωρείται από τις επιχειρήσεις τους ως δραστηριότητα μείωσης του κινδύνου, και όχι ως ενισχυτική της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, σε ποσοστό 57% λένε ότι τα ανώτερα ηγετικά στελέχη δεν κατανοούν τα ανταγωνιστικά οφέλη που δημιουργούνται από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης χάρη στη βελτίωση της ασφάλειας των πληροφοριών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kivernoasfaleia, cyber security, texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κλείδωσε στον ΟΗΕ η συμφωνία για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο

Έπειτα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, υπήρξε «λευκός καπνός» για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Οι αντιδράσεις από τους κολοσσούς της τεχνολογίας και τη Ρωσία.
cyber attack-cyber security
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα 10,5 τρισ. δολ. θα φτάσουν το 2025 οι απώλειες λόγω κυβερνοεπιθέσεων

Η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2026 στα 270 δισ. δολάρια έναντι 170 δισ. το 2020. Παρουσιάζει όμως σήμερα τεράστιο κενό δεξιοτήτων 20.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
businessdaily-Papastergiou
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για την κυβερνοασφάλεια της χώρας

Βασικός στόχος θα είναι ο συντονισμός και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια, καθώς και η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πάνω από 1 δισ. οι απώλειες επιχειρήσεων από κυβερνοεπιθέσεις το 2022

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θα αυξήσουν τις δαπάνες τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας καθώς αυξάνονται οι απειλές, ενώ πολλές στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση των κυβερνοεγκληματιών.