ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Στροφή σε... κινητά και smartwatch για την πληρωμή των συναλλαγών

Περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια μέχρι το 2026 καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από τις πλαστικές κάρτες και ωριμάζουν ψηφιακά.

Καθώς οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει μετά την πανδημία, ταχύτατη είναι η ανάπτυξη που σημειώνουν τα ψηφιακά πορτοφόλια. Εκτιμάται πως μέχρι το 2026 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια ενώ αυξάνονται οι ανέπαφες συναλλαγές.

Σύμφωνα με μελέτη της Juniper Research, μεταξύ 2022 και 2026 οι χρήστες των ψηφιακών πορτοφολιών θα αυξηθούν κατά 53% με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 5,2 δισ. άτομα, ενώ το 2022 αναμένεται να φτάσει στα 3,4 δισ. χρήστες . Όπως επισημαίνεται οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού είναι αυτές που θα βιώσουν την ταχύτερη ανάπτυξη στη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών.

Η μελέτη υπογραμμίζει πως η σταδιακή εισαγωγή περισσότερων super app (υπερ-εφαρμογές) πρόκειται να ενισχύσει τη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών, και επισημαίνει πως οι πάροχοι digital wallets θα πρέπει να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες για να προσθέσουν αξία στις παροχές τους.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με έρευνα της PayPal το 48% των Ευρωπαίων επιλέγει να χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια κατά τις ηλεκτρονικές αγορές, με τη συνολική αξία τους να έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%, ενώ κατέχουν περισσότερο από το 26% της αγοράς των πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου. Μέχρι το 2026 προβλέπεται ότι περισσότεροι από 700 εκατ. θα είναι οι Ευρωπαίοι χρήστες ψηφιακών πορτοφολιών.

Τον Απρίλιο η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ Σταυρούλα Καμπουρίδου είχε επισημάνει ότι οι Έλληνες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ψηφιακά πορτοφόλια, ενώ απομακρύνονται σταδιακά από τις αντικαταβολές και τα μετρητά. Είχε αναφέρει ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο τα κινητά τηλέφωνα για να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως αγορές, σε σύγκριση με τις συναλλαγές μέσω σταθερού υπολογιστή (desktop) που φθίνουν αισθητά τα τελευταία έτη.

Το 2021, το πλήθος των συναλλαγών e-commerce που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς πλησιάζει για πρώτη φορά τα επίπεδα των συναλλαγών μέσω POS στα φυσικά καταστήματα και το 2025 προβλέπεται ότι θα φτάσει το 59% του συνόλου διεθνώς με τη χρήση του έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smartphone) να ξεπερνά τη χρήση του desktop στις ηλεκτρονικές αγορές.

Αύξηση των πληρωμών με RF/QR

Παράλληλα, οι άμεσες πληρωμές κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος με τους χρήστες να αναζητούν πιο εύκολες και συνθήκες για την μεταφορά χρημάτων και την ολοκλήρωση συναλλαγών, χρησιμοποιώντας μόνο το smartphone τους. Όπως αναφέρει η έρευνα της Juniper Research οι πληρωμές με κωδικό QR είναι ο πιο συχνός τρόπος συναλλαγής των ψηφιακών πορτοφολιών καθώς αποτελούν περισσότερο από το 40% των συναλλαγών κατ’ όγκο και φτάνουν τα 380 δισ. δολάρια σε συναλλαγές παγκοσμίως.

Οι καταναλωτές πραγματοποιούν προς επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πληρωμές με κωδικό (RF/QR), χωρίς να απαιτείται να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ του δικαιούχου και χρησιμοποιώντας το μέσο της επιλογής τους (web banking, mobile banking). Ο κωδικός πληρωμής RF είναι ένας μοναδικός, 25ψήφιος κωδικός που επιτρέπει την πληρωμή, μέσω μεταφοράς πίστωσης. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα απεικόνισής του και ως QR, οπότε η πληρωμή μπορεί να γίνει σκανάρωντάς τον από το mobile banking των τραπεζών που το παρέχουν.

Ενδεικτικά, κωδικό πληρωμής χρησιμοποιούν οι φορολογικές αρχές για πληρωμή φόρων (π.χ. τέλη κυκλοφορίας), φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας, ασφαλιστικές, φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες ταχυμεταφορών, εμπορίας αυτοκινήτων, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες εμπορίας ειδών ένδυσης και καλλυντικών κ.ά.

Από την Ελλάδα ξεκινάει το ψηφιακό πορτοφόλι της Viber

Καθώς η χώρα πραγματοποιεί επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό μέσα από την τεχνολογική ωρίμανση του πληθυσμού, η Rakuten Viber είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου την επέκταση των δραστηριοτήτων της και στις ψηφιακές συναλλαγές, μέσω ενός ψηφιακού πορτοφολιού που είναι πλέον διαθέσιμο στην εφαρμογή, ξεκινώντας παγκοσμίως από την Ελλάδα.

Οι πληρωμές στο Viber θα ξεκινήσουν αρχικά από τις αγορές της Ελλάδας και της Γερμανίας και σταδιακά στο σύντομο μέλλον θα φτάσουν σε άλλες χώρες. Το Viber είναι εγκατεστημένο στο 91% των smartphones στην Ελλάδα και σύμφωνα με το γερμανικό Stiftung Warentest είναι μια από τις πιο ασφαλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η προσθήκη χρημάτων στο ψηφιακό πορτοφόλι του Viber Pay θα είναι δυνατή μέσω όλων των καρτών Mastercard και Visa, αλλά και των τοπικών τραπεζών στη Γερμανία και την Ελλάδα. Για να προσφέρει αδειοδοτημένες υπηρεσίες πληρωμών στις πρώτες δύο αγορές, το Viber συνεργάστηκε με τη Rapyd, μια διεθνή εταιρεία Fintech-as-a-Service. Η Rapyd θα ενσωματώσει υπηρεσίες συναλλαγών υπό άδεια κατευθείαν μέσα στην εφαρμογή του Viber ώστε να ενισχύσει τις δυνατότητες πληρωμών της εφαρμογής.

Όπως επισημαίνεται η νέα λειτουργία, θα επιτρέψει στους χρήστες του Viber να στέλνουν εύκολα χρήματα ο ένας στον άλλον και να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι όπου θα αποθηκεύουν χρήματα -αρχικά ευρώ. Αργότερα θα εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει διάφορα νομίσματα, ενώ περισσότερες υπηρεσίες επίσης θα είναι διαθέσιμες σύντομα.

Τα πλεονεκτήματα χρήσης ψηφιακού πορτοφολιού

Τα ψηφιακά πορτοφόλια ή απλά «wallets» παρέχουν τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών με χρήση φορητής συσκευής (έξυπνο κινητό ή έξυπνο ρολόι- smartphone ή smartwatch), αντικαθιστώντας το πλαστικό της φυσικής κάρτας.

Τα wallets παρέχουν αξιοσημείωτη διευκόλυνση, απλοποιώντας την καθημερινότητα του σύγχρονου καταναλωτή, που πλέον δε χρειάζεται να έχει πάντα μαζί του το πορτοφόλι και μπορεί να πραγματοποιεί οποιαδήποτε συναλλαγή σε οποιονδήποτε έμπορο με τερματικό contactless POS, χρησιμοποιώντας απλώς το smartphone ή το smartwatch.

Πέρα όμως από την απλούστευση των συναλλαγών, πολύ σημαντικός είναι και ο παράγοντας της ασφάλειας, καθώς τα wallets «θωρακίζονται» από τη σύγχρονη τεχνολογία tokenization, η οποία προστατεύει την κάρτα πληρωμής από την εμφάνιση του αριθμού της, καθώς στη θέση του δημιουργείται ένας μοναδικός κρυπτογραφημένος αριθμός (token), αποκλειστικά για την πραγματοποίηση της εκάστοτε συναλλαγής.

Οι νέες τεχνολογίες που ενσωματώνουν τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι συσκευές που τα υποστηρίζουν, εξασφαλίζουν ευκολία, ταχύτητα και κυρίως την ασφάλεια των συναλλαγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ώθηση στις πωλήσεις «έξυπνων» κινητών δίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανανέωσε το ενδιαφέρον του κοινού για τα smartphone. Διατηρεί την ανοδική της θέση η Samsung, ανεβαίνουν οι κινεζικές Xiaomi και vivo. Περισσότερα χρήματα ξοδεύουν οι καταναλωτές για κινητά.