Με την ελληνική οικονομία να είναι καθυστερημένη τεχνολογικά και πολύ πιο πίσω από άλλες, ανεπτυγμένες οικονομίες στις καταναλώσεις data, εκφράζονται φόβοι για το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί το οικοσύστημα του δικτύου 5G στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η χώρα σημειώνει 99% στον δείκτη ετοιμότητας 5G του DESI 2021.
Αν και τα στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου δείχνουν να μην προβληματίζονται για τον χρόνο μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, υποστηρίζοντας πως και στην προηγούμενη αλλαγή από 3G σε 4G χρειάστηκαν 10-15 χρόνια, οι ταχύτητες δείχνουν να αλλάζουν καθώς οι νέες τεχνολογίες τείνουν πλέον να ενσωματώνονται νωρίτερα με την αγορά smartphone να βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη του 2021 υπολογιζόταν πως οι συνδρομητές που έκαναν χρήση 5G έφταναν τα 660 εκατ. παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνάει τις 400.000 σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ωστόσο εκφράζονται οι ελπίδες πως βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της μετάβασης στα δίκτυα 5G, και η έκθεση που πρόκειται να ακολουθήσει θα είναι σημαντική τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση Ericsson Mobility Report, στα τέλη του 2021, το 5G οδεύει να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως, και μέχρι το 2027 το 5G αναμένεται να καλύπτει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεταφέροντας το 62% της παγκόσμιας κίνησης των smartphones, με τους συνδρομητές 5G να φτάνουν τους 4,4 δισ. παγκοσμίως.
Ήδη στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την έκθεση της σουηδικής εταιρείας, υπολογίζεται ότι τα δίκτυα 5G κάλυπταν περισσότερους από 2 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως. Τα 5G smartphones αποτελούν πλέον το 23% των συσκευών που κυκλοφορούν παγκοσμίως, καταγράφοντας ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την περίοδο που είχε αρχίσει η μετάβαση στο 4G όπου και στο αντίστοιχο χρονικό σημείο αποτελούσαν μόλις το 8% των συσκευών.
Σε όλο τον πλανήτη το δίκτυο 5G αναγνωρίζεται ως κρίσιμης σημασίας υποδομή ενώ αποτελεί και βασικό πυλώνα των ψηφιακών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Ήδη σε χώρες όπως στη Γερμανία, οι πάροχοι έχουν προχωρήσει στο 85% της πληθυσμιακής κάλυψης. Στην Ελλάδα οι πάροχοι αν και έχουν προαναγγείλει επενδύσεις στα δίκτυα 5G είναι σαφώς πιο πίσω, με την πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας να μην ξεπερνά το 60%.
Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο γρήγορα οι πάροχοι θα έχουν πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη, αλλά και το πόσο άμεσα θα αρχίσουν να προσφέρονται νέες υπηρεσίες, δήμοι, δημόσιες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες.
Το ταμείο «Φαιστός»
Εδώ έρχεται να καλύψει το κενό το χρηματοδοτικό ταμείο «Φαιστός» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου καθώς έχει στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία και ανάπτυξη υπηρεσιών που θα δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα 5G, ενώ η Ελλάδα έχει συμπεριλάβει επίσης στο Εθνικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το έργο για την παροχή κάλυψης 5G και συναφών περιπτώσεων χρήσης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.
Το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός» αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει την διαφορά και δεν είναι τυχαίο πως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε τον ισχυρό ρόλο που μπορεί να παίξει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Το «Φαιστός» υποστηρίζει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το 5G και αποτελεί μια αποτελεσματική γέφυρα μεταξύ Δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, σηματοδοτώντας μια καινοτόμο προσέγγιση για την υποστήριξη ενός ακμάζοντος 5G οικοσυστήματος στην Ελλάδα
Μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας, το «Φαιστός» αναμένεται να προχωρήσει στις πρώτες του επενδύσεις μέσα στο 2022. Ήδη στο ταμείο εκτός από τα 93 εκατ. ευρώ του Δημοσίου που είχαν προέλθει από τα χρήματα που έδωσαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για τις δημοπρασίες του φάσματος, έχουν εισέλθει ως ιδιώτες επενδυτές η Deutsche Telekom που θα επενδύσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετέχει και το Latsco Family Office, ενώ αναζητούνται και άλλοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές.
Ήδη περισσότερες από 31 εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν υπηρεσίες πάνω στο δίκτυο 5G έχουν χτυπήσει την πόρτα του «Φαιστός» με στόχο την αναζήτηση επενδυτών. Όπως αναφέρει στέλεχος του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, το Φαιστός είναι ένα εγχείρημα που όλοι θέλουν να πάει καλά καθώς δημιουργήθηκε με τα χρήματα που έδωσαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και σίγουρα θα υπάρξει μεγάλο κέρδος αν πετύχει.
Ατμομηχανή εσόδων το 5G για κατασκευαστές και παρόχους
Σύμφωνα με στοιχεία της International Data Corporation (IDC), οι πωλήσεις συσκευών 5G έχουν αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς smartphone το 2021. Παρά τις ελλείψεις σε μικροτσίπ και τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι πωλήσεις smartphone εκτιμώνται πως έφτασαν τις 1,35 δισ. συσκευές σημειώνοντας αύξηση 5,3%.
Παράλληλα η ζήτηση από τους καταναλωτές παραμένει υψηλή, και υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2022 οι συσκευές 5G θα αποτελούν περισσότερες από τις μισές που θα πωλούνται, με το μερίδιο αγοράς τους να φτάνει το 60%, επιβραδύνοντας τη μείωση της μέσης τιμής πώλησης. Όπως ανέφερε στην έκθεση «η στροφή στο 5G μεταφράζεται σε μεγαλύτερα έσοδα για τους περισσότερους κατασκευαστές σε σύγκριση με πιο προσιτές συσκευές 4G, οι οποίες σημειώνουν πτώση πωλήσεων 22,5% σε ετήσια βάση».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η μέση τιμή πώλησης των 5G smartphones αναμένεται να διαμορφωθεί για το σύνολο του 2021 στα 643 δολάρια, ενώ αναμένει πως το 2023 η μέση τιμή πώλησης 5G smartphone θα είναι στα 416 δολάρια, ενώ μια μέση 4G συσκευή εκτιμάται πως θα είναι στα 109 δολάρια.
Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως η πτώση των τιμών στις συσκευές 5G και η ανάπτυξη υπηρεσιών που θα πατάνε πάνω στο δίκτυο και θα απευθύνονται σε καταναλωτές θα οδηγήσει και τους παρόχους στο να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο το δίκτυο, ξεδιπλώνοντας πλήρως τα οφέλη της νέας τεχνολογίας για τους χρήστες. Ήδη στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλές και αξιόλογες επιλογές στις φθηνές και μεσαίες κατηγορίες (μέχρι 800 ευρώ) smartphone, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί παράλληλα και η χρήση δεδομένων κινητής.
Όπως αναφέρει έκθεση της Juniper Research μέχρι το 2026, τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες 5G θα φτάσουν τα 600 δισ. δολάρια και θα αποτελούν το 77% των συνολικών τους εσόδων καθώς θα υπάρξει εκθετική ανάπτυξη των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο όγκος των δεδομένων στην κινητή θα εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια φτάνοντας παγκοσμίως τα 2.900 exabyte έως το 2026 έναντι 720 exabyte το 2021 καταγράφοντας άνοδο 300% σε πέντε μόλις χρόνια.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εντατική υιοθέτηση συσκευών που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, σε συνδυασμό με τα πιο ελκυστικά μοντέλα τιμολόγησης, θα τονώσουν τη χρήση του 5G από τους καταναλωτές. Αναφέρουν επίσης πως η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G από τους καταναλωτές σε συνδυασμό την περαιτέρω διείσδυση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτήσει τα έσοδα από υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών, προτρέποντας τους παρόχους να αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G, και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες.
Όπως τονίζει στέλεχος της αγοράς, «οι πωλήσεις των συσκευών 5G είναι αλληλένδετες με την επιτυχία των νέων δικτύων. Για να υπάρξουν νέα προϊόντα που θα δημιουργήσουν το νέο οικοσύστημα που θα χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να υπάρξουν πωλήσεις συσκευών που θα δώσουν ώθηση για την δημιουργία υπηρεσιών».