ΓΔ: 1672.13 1.82% Τζίρος: 141.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
Φώτο: Shutterstock

Φόροι και ακριβές χρεώσεις «φρενάρουν» την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα

Χαμηλό σκορ για την Ελλάδα στη διεθνή έρευνα της GSMA για την κινητή τηλεφωνία, καθώς οι χρεώσεις παραμένουν πολύ υψηλές. Οι λογαριασμοί και το κόστος συσκευών επιβαρύνονται πολύ από φόρους.

Ακριβές χρεώσεις από τους παρόχους και υψηλή φορολογία αποτελούν εκ των μεγαλυτέρων εμποδίων για να ανεβάσει ταχύτητες στην κινητή η Ελλάδα. Η χώρα μας θα μπορούσε να βρισκόταν μεταξύ των πρωταθλητών στην Ευρώπη, αφού ήταν μία από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στη δημοπρασία του φάσματος 5G. Ωστόσο -και παρά την ετοιμότητα των καταναλωτών για τα δίκτυα νέας γενιάς- το κόστος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2023 σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανάπτυξη των δικτύων, εντούτοις η χώρα μας θα μπορούσε να έχει καταγράψει ακόμα καλύτερους δείκτες συνδεσιμότητας στην κατάταξη της GSMA, όπου σημείωσε 81,7 τελικό σκορ, επηρεασμένο από το υψηλό κόστος. Ο Δείκτης Κινητής Συνδεσιμότητας 2023 της GSMA αξιολογεί τις υποδομές, την προσιτότητα, την ετοιμότητα των καταναλωτών αλλά και το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι πάροχοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη για το 2023, στην Ελλάδα μπορεί τα δίκτυα να θεωρούνται ώριμα καλύπτοντας το 98% της επικράτειας και οι καταναλωτές να είναι έτοιμοι, ωστόσο κράτος και πάροχοι πρέπει να κάνουν περισσότερα, καθώς τόσο το κόστος όσο και το περιεχόμενο χρήζουν βελτιώσεων. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η κάλυψη του ευρυζωνικού δικτύου κινητής φτάνει το 99% του πληθυσμού και το ποσοστό των συνδέσεων κινητής ανέρχεται στο 133%, ενώ το ποσοστό των κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων στο 130%.

Τι εμποδίζει την επιτάχυνση

Μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Έλληνα καταναλωτή αναφορικά με τη σύνδεση του στο διαδίκτυο μέσω κινητής εκτός από τα ακριβά δεδομένα, είναι η υψηλή φορολογία αλλά και το κόστος των συσκευών, με τη χώρα μας να σημειώνει την χαμηλότερη βαθμολογία στην Προσιτότητα με 65,2.

Ειδικότερα, η φορολογία αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο της κινητής στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα σημειώνει μόλις 25,4 και την χαμηλότερη βαθμολογία της σε οποιοδήποτε τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χαμηλή βαθμολογία προέρχεται από τις χαμηλές επιδόσεις που σημειώνει η χώρα μας εξαιτίας της φορολογίας στα mobile data και συγκεκριμένους φόρους που σχετίζονται με αυτά.

Στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου επισημαίνουν στο BD πως «με τη φορολογία να αποτελεί σχεδόν τον μισό λογαριασμό υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για ελιγμούς και εκπτώσεις» και υπογραμμίζουν την ανάγκη να μειωθούν περαιτέρω οι φόροι και να καταργηθούν τέλη που δεν προσφέρουν ουσιαστικά στον ετήσιο προϋπολογισμό, «αν θέλουμε να τρέξουμε με πραγματικά γρήγορες ταχύτητες».

Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση, κυρίως δηλαδή ο συντελεστής ΦΠΑ 24%, επηρεάζει επίσης και την προσιτότητα των συσκευών για τον Έλληνα καταναλωτή, με τη χώρα μας να σημειώνει το δεύτερο χαμηλότερο της σκορ στην προσιτότητα συσκευών με 73,8. Το πρόβλημα του υψηλού κόστους των mobile data αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την Ελλάδα να σημειώνει 76,4 στη δυνατότητα αγοράς τους.

Η κατανάλωση δεδομένων αυξήθηκε κατά 50% το 2023, στα 1.248.813 GB, από τα 844.390 GB το 2022, ενώ εκρηκτική, κατά 3,3 φορές, είναι η άνοδος από τα 378.584 GB που ήταν το 2020, έτος - καμπής για την αγορά. Όμως, η χώρα μας παραμένει από τις ακριβότερες παγκοσμίως και κάνει… «πρωταθλητισμό» στην ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση της GSMA, η Ελλάδα σημειώνει 89,9 στην δυνατότητα αγοράς 1 GB και 76,6 στα 5 GB με τις επιδόσεις μας να υποχωρούν περαιτέρω όσον αναφορά τη δυνατότητα το 40% του φτωχότερου πληθυσμού της χώρας να αποκτήσει 5GB mobile data.

Στον τομέα του περιεχομένου και των υπηρεσιών, η Ελλάδα σημείωσε σκορ 81,1 που αποτελεί και το δεύτερο χαμηλότερό της συνολικά. Ειδικότερα, η τοπική σχετικότητα των περιεχομένων αξιολογήθηκε με 77,9, καθώς η χώρα μας βελτίωσε σημαντικά τη θέση της στις ψηφιακές διαδικασίες του Δημοσίου με το gov.gr, φτάνοντας το 77,5 μετά την πρόοδο που σημειώθηκε το 2023, αλλά παραμένει ακόμα χαμηλά η διείσδυση των mobile social media με 70. Στα θετικά βρίσκεται και το γεγονός ότι η διαδικτυακή ασφάλεια στην Ελλάδα είναι υψηλή έχοντας σημειώσει 94 στη βαθμολογία της GSMA.

Οι καλές βαθμολογίες

Υπάρχουν πάντως και θετικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση για να ανεβάσει ακόμα περισσότερο ταχύτητες η χώρα μας και να ξεκολλήσει από τη μέτρια πορεία που έχει μπει τον τελευταίο χρόνο χάνοντας θέσεις στην κατάταξη της Ookla. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σημείωσε υψηλή απόδοση στον τομέα των υποδομών με σκορ 91, καθώς η κάλυψη δικτύου ανήλθε στο 98,5, όμως η απόδοση του δικτύου αξιολογήθηκε με 86,6 εξαιτίας των χαμηλών ταχυτήτων download και upload που σημειώνουν τα δίκτυα, ενώ χαμηλά είναι και η διαθεσιμότητα φάσματος.

Αν και η Ελλάδα αποτέλεσε από τις πρωτοπόρες χώρες στο 5G αναπτύσσοντας ταχύτατα τα πρώτα δίκτυα, η διαθεσιμότητα φάσματος ήταν 84,8 αφού η μετάβαση στο Stand Alone αναμένεται την επόμενη χρονιά, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η ανάθεση φάσματος στις πολύ μικρές συχνότητες (mmWave bands).

Οι καταναλωτές επίσης δείχνουν πανέτοιμοι για καλύτερες υπηρεσίες, με την Ελλάδα να υπερέχει σημειώνοντας συνολικά 92,5 ενώ οι βασικές δεξιότητες των χρηστών βαθμολογούνται με 99 και η ισότητα των φύλων έφτασε το 85,2 εξαιτίας του μεγάλου χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στο δίκτυο κινητής, ενώ η βαθμολογία για το ποσοστό των κατόχων κινητών συσκευών ανήλθε στο 93,5.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άγγιξε το 100% το μερίδιο της Nova στις νέες συνδέσεις κινητής

Η επιθετική εμπορική πολιτική της εταιρείας αποδίδει καρπούς. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα οικονομικά της αποτελέσματα. Λανσάρει νέο κινητό 5G, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα προϊόντα.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια στροφή από τους καταναλωτές στα smartphones για δίκτυα 5G

Το 2022 αναμένεται να είναι η χρονιά καθιέρωσης των συσκευών 5G, καθώς τα δίκτυα νέας γενιάς αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ μεγαλώνουν οι ανάγκες για γρηγορότερη και μεγαλύτερη κατανάλωση δεδομένων.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται πτώση στις πωλήσεις smartphone, δεν συγκινούν οι συσκευές 5G

Με τους χρόνους αντικατάστασης των smartphones να έχουν επιμηκυνθεί έως και 75% παγκοσμίως οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τεχνολογία 5G δεν δείχνει να συγκινεί τους καταναλωτές.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με ρυθμό... χελώνας προχωρά η χρήση του δικτύου 5G στην Ελλάδα

Μόνο 440.000 υπολογίζεται ότι είναι οι χρήστες του δικτύου 5G, παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι έχουν αναπτύξει αρκετά την κάλυψη. Η σημασία του ταμείου «Φαιστός» για την προσφορά νέων υπηρεσιών και την ανάπτυξη του 5G.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Cosmote: Με ταχύτητες που ξεπερνάνε τα 500 Mbps τρέχει το δίκτυο 5G

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό δίκτυο 5G είναι σχετικά περιορισμένο, οι ταχύτητες που πιάνει το δίκτυο της Cosmote ξεπερνούν τα 500 Mbps και το φέρνουν πρώτο στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία της Ookla και Omdia Europe.