ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.

Η εκρηκτική αύξηση της χρήσης δεδομένων και η επενδυτική άπνοια της δεκαετίας της κρίσης έχουν φέρει τα δίκτυα κινητής υπό πίεση. Οι πάροχοι έχουν προαναγγείλει την έλευση του 5G Stand Alone μέσα στο 2025, αλλά οδηγούνται σε... τρικ άλλων εποχών για τον περιορισμό της χρήσης, καθώς τα ελληνικά δίκτυα βρίσκονται ανάμεσα στους ουραγούς σε επίπεδα ποιότητας.

Πολλά είναι τα παράπονα των καταναλωτών: τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται πλέον ακόμα πιο συχνά, απώλεια σήματος, ή πολύ αργό δίκτυο στην κινητή που θεωρείται το «πετράδι του στέμματος» των τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Πολλά και τα παράπονα των καταναλωτών που βρίσκονται στα ακριβά unlimited προγράμματα, καθώς βλέπουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πάροχοι περιορίζουν τις ταχύτητες, όταν η χρήση υπερβεί ορισμένα όρια.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχώρησε στη δημοπρασία φάσματος 5G, τα νέα γενιάς δίκτυα δεν έχουν αναπτυχθεί με εξίσου γρήγορους ρυθμούς και η ποιότητα των δικτύων παραμένει χαμηλή.

Από την άποψη της γεωγραφικής κάλυψης, τα ελληνικά δίκτυα φαίνονται επαρκώς αναπτυγμένα. Η κάλυψη των δικτύων 5G φτάνει στο 98% του ελληνικού χώρου, έναντι 89% στην Ευρώπη, ενώ στις αγροτικές περιοχές η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με την κάλυψη 5G να είναι στο 92% έναντι 74%. Όμως, η γεωγραφική κάλυψη δεν είναι το μόνο ζητούμενο και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ποιότητα των δικτύων 5G υστερεί, επειδή έχει καθυστερήσει η εγκατάσταση των δικτύων Stand Alone, δηλαδή των δικτύων που χρησιμοποιούν αποκλειστικά μία κεραία για υπηρεσία 5G.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι τα δίκτυα αναμένεται να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, όσο αυξάνεται η διείσδυση των συσκευών 5G που αυτή τη στιγμή είναι μόλις στο 20% στη χώρα μας. Οι πάροχοι καλούνται να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των υποδομών τους με την πύκνωση των κεραιών να είναι απαραίτητη για να αυξηθεί η χωρητικότητα, ακόμη και αν οι πάροχοι έχουν κλείσει το 3G για να την ενισχύσουν.

Ουραγοί των ευρωπαϊκών δικτύων τα ελληνικά

Σύμφωνα με στοιχεία της OpenSignal, τα δίκτυα των ελληνικών παρόχων είναι ουραγοί ανάμεσα στις υπόλοιπες θυγατρικές των μητρικών τους ομίλων σε ποιότητα, αντανακλώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εντός συνόρων.

Η OpenSignal, πραγματοποίησε μελέτη για την αξιολόγηση του κατά πόσον τα δίκτυα μπορούν να υποστηρίξουν αξιόπιστα και σε ικανοποιητικό επίπεδο απλές εργασίες κινητής τηλεφωνίας, όπως βιντεοκλήσεις, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.. Τα στοιχεία της μελέτης αναδεικνύουν την εμπειρία του χρήστη, μετρώντας τις στιγμές που τα δίκτυα αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις αναμενόμενες επιδόσεις για καθημερινές εργασίες.

Στην μελέτη παρουσιάζονται τα αποτελέσματα για την ποιότητα των ελληνικών παρόχων έναντι των ομολόγων τους που βρίσκονται υπό κοινή εταιρική ομπρέλα (Deutsche Telekom, Vodafone, United Group), με τα ελληνικά δίκτυα να βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις των αντίστοιχων ομίλων.

 

Ειδικότερα, το δίκτυο της Cosmote, παρότι έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ελλάδα, είναι προτελευταίο σε επίπεδο ποιότητας έναντι των άλλων θυγατρικών της DT, ξεπερνώντας μόνο τη Ρουμανία που βρίσκεται ακόμα υπό την κατοχή του ΟΤΕ. Κορυφαίος πάροχος για τον όμιλο DT είναι η T-Mobile στην Τσεχία με 86,2% και η σλοβάκικη Slovak Telekom βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 84,7%, ενώ η Cosmote στην προτελευταία θέση σκόραρε 75,3% και η Telekom Romania 69,6%.

 

Στη United Group που βρίσκεται υπό πώληση, η σλοβενική και η κροατική Telemach βρέθηκαν στις δυο πρώτες θέσεις του ομίλου με 82,1-82,5%, απέχοντας εντυπωσιακά τόσο από τη Vivacom στη Βουλγαρία όσο και από τη Nova στην Ελλάδα, η οποία βαθμολογήθηκε με 65,2%.

Η Vodafone Ελλάδος που έχει τη δεύτερη θέση στην αγορά αποτελεί εκ των ουραγών από τις 26 χώρες που βρίσκεται ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος, με την ποιότητα του δικτύου της να είναι στο 65%, απέχοντας δραματικά από τη Vodafone Ολλανδίας που έφτασε το 85,3%, ενώ δεύτερη ήταν η Vodafone Αλβανίας με 79,3%.

Το τρικ για να... «σωθούν» τα δίκτυα

Η κατανάλωση δεδομένων έχει εκτοξευτεί την τελευταία τριετία σε επίπεδα που δεν μπορούσαν να υπολογιστούν όταν σχεδιάζονταν τα επενδυτικά πλάνα των παρόχων που τρέχουν τώρα, με την τάση να συνεχίζεται ανοδικά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπερνά τα 20 GB μηνιαίως. Την ίδια στιγμή το 5G SA δίκτυο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί το 2025.

Το βασικό πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η καθυστέρηση των επενδύσεων στα «καθαρόαιμα» δίκτυα πέμπτης γενιάς, τα δίκτυα 5G Standalone (5G SA), που έχει αποτέλεσμα υποβαθμισμένες επιδόσεις των δικτύων, σε σύγκριση με τα δίκτυα άλλων χωρών, όπου προχώρησαν πολύ ταχύτερα οι επενδύσεις στα «γνήσια» δίκτυα 5G.

Οι πάροχοι επενδύουν στη δημιουργία του πολύ γρήγορου Stand Alone δικτύου 5G, με την Cosmote να ανακοινώνει την εμπορική διάθεση του δικτύου, ανοίγοντας το δρόμο για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες. Από την πλευρά τους, Nova και Vodafone σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή το δίκτυο 5G SA από το 2025.

Πολιτικές «ορθής χρήσης»

Όμως, πριν ωριμάσει η ανάπτυξη των δικτύων 5G, η Nova και η Vodafone με πολιτικές «ορθής χρήσης» περιορίζουν τις ταχύτητες περιήγησης στο διαδίκτυο για τους καταναλωτές των unlimited πακέτων, προσπαθώντας να βρουν «αντίδοτο» στην πίεση που δέχονται τα δίκτυα τους.

Η Nova έχει πολιτική ορθής χρήσης δεδομένων στα unlimited all όταν εντός του τιμολογιακού κύκλου  η κατανάλωση ξεπεράσει τα 300 GB. Τότε εφαρμόζεται πολιτική ορθής χρήσης και η ταχύτητα του δικτύου κινητής υποχωρεί στα 8 Mbps το μέγιστο.

Από την πλευρά της η Vodafone που διαθέτει μόνο το RED Unlimited, το οποίο παρέχει απεριόριστα δεδομένα χωρίς κάποιο περιορισμό στην κατανάλωση τους στην Ελλάδα από την βασική κάρτα SIM. Ωστόσο, περιορισμός στον όγκο κατανάλωσης ισχύει για τις extra κάρτες SIM που συνδέονται με κύρια RED Unlimited σύνδεση. Σε αυτές τις κάρτες ισχύει πολιτική ορθής χρήσης 40GB, όπου μετά την κατανάλωση αυτού του όγκου η ταχύτητα περιορίζεται στα 4Mbps.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tv_piracy
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγιναν οι πειρατές... κυρίαρχοι στη συνδρομητική τηλεόραση

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν τα «μποξάκια». Οι κίνδυνοι για τους χρήστες και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.