Στριμωγμένη στα σχοινιά βρίσκεται η Google, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμα και με τη διάσπαση της εταιρείας. Το επόμενο επεισόδιο πρόκειται να παιχτεί τον Απρίλιο του 2025 όταν και θα συζητηθούν τα προτεινόμενα μέτρα για την κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης από τη Google.
Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ που έκρινε ότι η Google εμποδίζει τον ανταγωνισμό στις μηχανές αναζήτησης, φέρνει τον τεχνολογικό κολοσσό σε δύσκολη θέση, καθώς ασκείται μεγάλη πίεση να υπάρξουν βαρύτατα μέτρα για την προστασία του ανταγωνισμού. Το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης που έχει αφήσει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει διάσπαση της Google έχει καταθέσει μια σειρά από διορθωτικά μέτρα εν όψει της νέας δίκης που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο όπου και θα αποφασιστεί η μοίρα της Google.
Σε ένα έγγραφο 32 σελίδων καθορίζει ένα πλαίσιο πιθανών επιλογών που θα πρέπει να εξετάσει ο δικαστής. Η προσπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται ως η πιο σημαντική κίνηση για την ανάσχεση μιας μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας για παράνομο μονοπώλιο, από τότε που η Ουάσινγκτον προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαλύσει τη Microsoft πριν από δύο δεκαετίες.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η αντιμονοπωλιακή αρχή των ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) έχουν στοχοποιήσει την κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών, εξετάζοντας τις συμφωνίες και τις επενδύσεις και κατηγορώντας ορισμένες από τις ισχυρότερες εταιρείες της χώρας για παράνομη κυριαρχία στις αγορές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα φέτος υπέβαλε αγωγή κατά της Apple για παρεμπόδιση της καινοτομίας, εμποδίζοντας τους αντιπάλους της να έχουν πρόσβαση στα χαρακτηριστικά του υλικού και του λογισμικού της.
Από την πλευρά της η Google επέκρινε την θέση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι θα έχει «σημαντικές ακούσιες συνέπειες για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την αμερικανική ανταγωνιστικότητα».
Περιορισμός της Google για τόνωση του ανταγωνισμού
Ήδη υπάρχει ένα πλαίσιο πιθανών επιλογών που θα πρέπει να εξετάσει ο δικαστής αναφορά με την υπόθεση, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης μέτρα για να εμποδίσει την Google να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της στην αναζήτηση για να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.
Στο επίκεντρο της απόφασης βρίσκονται οι πληρωμές ύψους 26 δισ. δολαρίων που είχε καταβάλλει η Google σε άλλες εταιρείες για να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της την προεπιλεγμένη επιλογή στα smartphones και τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο. Οι συμφωνίες κλείδωσαν βασικά σημεία πρόσβασης, εμποδίζοντας τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης, όπως η DuckDuckGo ή η Bing της Microsoft να αποκτήσουν τον όγκο δεδομένων που χρειάζονται για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και να αμφισβητήσουν την Google. Όπως αποκαλύφθηκε στη δίκη, μόνο το 2021 η Google κατέβαλε 20 δισ. δολάρια, στην Apple.
Με αυτόν τον τρόπο η Google περιόρισε τον ανταγωνισμό, καθώς όσο περισσότερη επισκεψιμότητα και αναζητήσεις έχει, τόσο βελτιώνεται και η μηχανή αναζήτησης, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο για έναν νέο ανταγωνιστή να εισέλθει στην αγορά.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν προταθεί θα είναι ο περιορισμός της δυνατότητας της Google να πραγματοποιεί συμφωνίες με κατασκευάστριες εταιρείες που θα την καθιστούν ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, με το σκεπτικό ότι εάν δεν μπορεί να πληρώνει τότε δεν θα ήταν απαραίτητα προεπιλογή και θα άνοιγε ο δρόμος για άλλες μηχανές αναζήτησης.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης και πιθανό εξαναγκασμό της Google να πουλήσει το λειτουργικό σύστημα Android και το Google Play Store. Το Google Play Store έχει βρεθεί επίσης στο στόχαστρο καθώς θεωρείται ότι η Google επεδίωκε παράνομα να διατηρήσει μονοπώλιο στις συσκευές, και έχει διαταχθεί να άρει τους περιορισμούς που εμποδίζουν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν αντίπαλες αγορές και συστήματα χρέωσης που ανταγωνίζονται το Google Play Store, με τον τεχνολογικό κολοσσό να σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
Με στόχο επίσης να περιοριστεί το πλεονέκτημα της στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Google ενδέχεται να διαταχθεί να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές της από τα πρόγραμμα του Chrome και την μηχανή αναζήτησης.
Οι υπόλοιποι «πονοκέφαλοι» για τη Google
Η Google δήλωσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου. Η εταιρεία σημείωσε ότι η απόφαση αναφέρει ότι η Google είναι «η καλύτερη μηχανή αναζήτησης στις ΗΠΑ» και έχει «ανώτερη ποιότητα προϊόντος» λόγω των επενδύσεών της στην καινοτομία.
Ενώ η Google αναγνωρίζει ότι πληρώνει για να είναι προεγκατεστημένη η μηχανή αναζήτησης της σε κινητά τηλέφωνα και προγράμματα περιήγησης, σημειώνει ότι οι συμφωνίες αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες των εταιρειών δημητριακών για τη θέση στο ράφι, με τους εκπροσώπους του κολοσσού να επαναλαμβάνουν το «ο ανταγωνισμός είναι μόλις ένα κλικ μακριά».
Τα προβλήματα για τον κολοσσό δεν σταματούν εκεί, καθώς το Τέξας, 16 πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο μήνυσαν την Google το 2020, λέγοντας ότι μονοπωλεί την τεχνολογία που διέπει τη διαδικτυακή διαφήμιση, με τη δίκη να έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε ξεχωριστή αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Google για τον τομέα διαφημιστικής τεχνολογίας τον Ιανουάριο του 2023. Η υπόθεση αυτή οδηγήθηκε σε δίκη τον Σεπτέμβριο του 2024 και η έκδοση απόφασης έχει οριστεί για τις 25 Νοεμβρίου.
Όσο για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι κατασκευάστριες εταιρείες που θα χάσουν ένα τόσο σημαντικό έσοδο αν προχωρήσει η απόφαση για να μπει τέλος στις συμφωνίες για προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης; Μπορεί πλέον να μην λαμβάνουν τον πακτωλό χρημάτων από την Google, ωστόσο ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για να δημιουργήσουν τη δική τους μηχανή αναζήτησης.
Επίσης, αν η Google υποχρεωθεί να ανοίξει τα δεδομένα της μηχανής αναζήτησης η κάθε εταιρεία θα μπορούσε να «εισβάλλει» στην τεράστια βάση δεδομένων που διαθέτει, ώστε να δημιουργήσει καλύτερα στοχευμένες διαφημίσεις. Σίγουρα θα αποτελούσε ένα καλό αντίτιμο για τα έσοδα που θα χαθούν.