ΓΔ: 1429.22 0.34% Τζίρος: 137.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
tilepikoinonies, 5G, tilefonia, mobile
Φώτο: Shutterstock

Έρχεται το γρήγορο 5G Stand Alone από όλους τους παρόχους κινητής

Μέσα στο 2025 Nova και Vodafone σχεδιάζουν να φέρουν σε εμπορική χρήση το 5G SA δίκτυο, που σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στην οπτική ίνα θα αλλάξουν το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες.

Μια νέα εικόνα διαμορφώνεται για τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της χώρας καθώς οι πάροχοι τρέχουν τα επενδυτικά τους πλάνα στις υπερυψηλές ταχύτητες, ενώ φέρνουν την εμπορική χρήση του 5G Stand Alone. Ταυτόχρονα, παραμένει στοίχημα η διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς στους καταναλωτές, με τις τιμές να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας του 5G ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που θα προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές να αγοράσουν συσκευές 5G και να αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση η νέα τεχνολογία στην αγορά. Κάτι που πρόκειται να αλλάξει σύντομα καθώς οι πάροχοι επενδύουν στη δημιουργία του πολύ γρήγορου Stand Alone δικτύου 5G, με την Cosmote να ανακοινώνει την εμπορική διάθεση του δικτύου, ανοίγοντας το δρόμο για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Με τον ΟΤΕ να οδηγεί την κούρσα στην αγορά του 5G έχοντας θέσει σε εμπορική διάθεση το δίκτυο 5G Stand Alone από τον Ιούνιο, Nova και Vodafone στοχεύουν να ακολουθήσουν και σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή το δίκτυο 5G SA από το 2025, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση για τους καταναλωτές με υπερυψηλές ταχύτητες.

Από το Advanced Telecoms & IoT Summit 2024, ο Chief Technology Officer Ομίλου ΟΤΕ Γιώργος Τσώνης ανέφερε ότι η κάλυψη της Cosmote είναι στο 99% διαθέτοντας το SA δίκτυο από τον Ιούνιο, και πάνω από 90% κάλυψη στα 3,5 Ghz, με το δίκτυο της εταιρείας να καταγράφει κορυφαίες ταχύτητες δίνοντας πολύ καλή θέση για τον ΟΤΕ  στις διεθνείς κατατάξεις. Από την πλευρά του ο ομόλογος του στη Nova Μανώλης Γρηγοράκης ανέφερε ότι η κάλυψη της Nova στο 5G έχει ξεπεράσει το 90% και είναι σε δρόμο να προσθέσει σταθμούς βάσης σχεδιάζοντας να θέσε σε εμπορική διάθεση το δίκτυο 5G SA μέσα στο 2025.

Ο Αργύρης Δαρζέντας, Engineering Engagement Executive, Vodafone Greece ανέφερε πως είναι πάνω από το 91% η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G και πρόκειται να κλείσει στο τέλος του χρόνου στο 94%, σημειώνοντας πως τα δίκτυα αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά. Ανέφερε ότι στόχος της Vodafone αποτελεί η αύξηση της κάλυψης στα 3,5 Ghz, να αυξηθεί ο αριθμός σταθμών βάσης αλλά και η βελτιστοποίηση των δικτύων καθώς «καλό είναι να παίρνουμε το μέγιστο από τα δίκτυα». Ανέφερε πως ήδη η εταιρεία προσφέρει SA δίκτυα σε πελάτες σε κλειστά δίκτυα, με τα πλάνα να είναι μέσα στο 2025 να δοθεί σε εμπορική χρήση το 5G SA δίκτυό της.

Τρέχουν οι συνδέσεις νέας γενιάς στην Ελλάδα

«Δεν είναι τιμή σε καμία περίπτωση να βρισκόμαστε στην 100η θέση στη σταθερή. Δεν συνάδει με το επίπεδο δουλειάς που γίνεται στην Ελλάδα. Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα στα data center, γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Είμαστε ένα κράτος που κινείται πολύ γρήγορα και έχουμε ξεπεράσει πολλές ανεπτυγμένες χώρες και πρέπει και οι υποδομές μας να συνάδουν με την γενικότερη εικόνα της χώρας», επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι «όσο έχουμε τη θέση αυτή στους παγκόσμιους δείκτες. Στην κινητή είμαστε σχετικά καλά, είμαστε 34η χώρα στη σχετική κατάταξη, αλλά στη σταθερή θέλουμε πολύ δουλειά».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος, η Ελλάδα στο κομμάτι του FTTH/FTTP βρίσκεται πλέον σε μια κάλυψη κοντά στο 40%. «Ξεκινήσαμε το 2018 με κάλυψη FTTH στο 0,4%» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα σε αυτό το διάστημα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 64%. «Ωστόσο αυτό που παρατηρεί και η Κομισιόν είναι ότι είμαστε από τις χώρες που προχωράνε πιο γρήγορα έχοντας  διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στο Fiber» τόνισε ο κ. Μασσέλος.

Για τα δίκτυα 5G υπογράμμισε την πολύ καλή πορεία της χώρας, τονίζοντας ότι η κάλυψη φτάνει στο 98%, την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 89%. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι και στις αγροτικές περιοχές η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με την κάλυψη 5G να είναι στο 92% έναντι 74%, ενώ «ακόμα καλύτερα είναι ότι είμαστε πολύ καλά και σε κάλυψη σε μια από τις πρωτοπόρες και κρίσιμες ζώνες του 5G στα 3,5 Ghz. Έχουμε 54% κάλυψη ενώ είναι στο 50% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Το σχέδιο για να ξεκολλήσουν οι ταχύτητες στη σταθερή

Στις τρεις κινήσεις που θα βγάλουν την χώρα από τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στις ταχύτητες ευρυζωνικού internet αναφέρθηκε ο κ. Παπαστεργίου σημειώνοντας ότι «τα δυο κουπόνια που βγάζουμε τώρα για τις τηλεπικοινωνίες θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε αυτό το χαμένο έδαφος».

Για το κουπόνι Gigabit Voucher ανέφερε πως σύντομα θα υπογραφεί η ΚΥΑ, και «θα δοθούν 400.000 voucher για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να πάρουν οι καταναλωτές ταχύτητες πάνω από 250 Mbps σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που είναι σήμερα». Το κουπόνι αναμένεται να «κουμπώσει» και με το Smart Readiness που τρέχει εδώ και καιρό με την εικόνα ωστόσο να δείχνει ακόμα «νωθρή» σύμφωνα με τον υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκτιμάται πως θα εντείνει τη ζήτηση για συνδέσεις οπτικής ίνας.

Με το κενό μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στις ταχύτητες ίντερνετ να είναι τεράστιο, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημασία του έργου UFBB, επισημαίνοντας πως πρέπει να κλείσει άμεσα το ζήτημα με τον δεύτερο ανάδοχο τονίζοντας ότι «ελπίζω πολύ σύντομα να τελειώσουμε και με τον δεύτερο ανάδοχο που πρέπει να μπει και στις υπόλοιπες περιοχές», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάμε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζουμε πως η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει το δεύτερο μέρος του έργου, χωρίς ακόμα να έχει προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι έχουν εμφανιστεί δυο εταιρείες, εντός και εκτός συνόρων, που φέρεται να διεκδικούν το έργο και να δίνουν «χείρα βοηθείας» στο υπουργείο που προσπαθεί να βρει λύση.

Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει τα 3 από τα 7 lots έχοντας ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνεται στο μεγάλο επενδυτικό πλάνο του ομίλου, και μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή FTTH σε περιοχές των Νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου και Χανίων. Από την πλευρά της η ΤΕΡΝΑ Fiber στις αρχές Μαρτίου είχε αποφασίσει τη σύναψη δυο ομολογιακών δανείων ύψους 405,2 εκατ. ευρώ και 75 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου ενώ έχει λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης έγκριση για δάνειο ύψους 129.602.605 ευρώ.

Σημαντική πτώση των τιμών, ενώ ανεβαίνει η χρήση

Η διείσδυση της οπτικής ίνας ωστόσο έχει μείνει χαμηλά μέχρι σήμερα όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας επενδύσεων από τους παρόχους, αλλά και των υψηλών τιμών, με τον κ. Παπαστεργίου πάντως να σημειώνει ότι «σίγουρα δεν είμαστε οι πιο ακριβοί, σίγουρα δεν είμαστε και οι πιο φθηνοί. Με τις επενδύσεις που γίνονται και με τα voucher που ταχύτατα δίνονται θεωρώ πως του χρόνου ειδικότερα η σχέση ταχύτητας -τιμής θα είναι πολύ καλύτερη».

Από την πλευρά του ο κ. Μασσέλος, σημείωσε πως έχουμε από τα χαμηλότερα έσοδα ανά χρήστη στη σταθερή και σύντομα θα υπάρξει και μελέτη από την ΕΕΤΤ, ενώ τόνισε πως η πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ επισήμανε ότι από το 2018 μέχρι και σήμερα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στα απολογιστικά στοιχεία των παρόχων ότι τα έσοδα τους παραμένουν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να διαφέρουν από τους μέσους όρους των ευρωπαίων ομολόγων τους.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «βλέπουμε λοιπόν από τα στοιχεία πως το μέσο έσοδο στην κινητή είναι κοντά στον μέσο όρο με την ΕΕ. Έχουμε μεγάλη αύξηση της χρήσης δεδομένων και παράλληλα έχουμε πολύ γρήγορο ρυθμό πτώσης τιμών ανά GB στην κινητή. Στην φωνή είμαστε στον μέσο όρο και έχουμε μεγάλη αύξηση της χρήσης φωνής από κινητό».

Για τη σταθερή ανέφερε πως «το μέσο έσοδο ανά χρήστη για τη φωνή είναι πάνω από 25 ευρώ», σημειώνοντας ότι στις υψηλές ταχύτητες υπάρχει σημαντική πτώση τιμών σε σχέση με το παρελθόν και επισημαίνοντας ότι «στα 100 Mbps έχουμε μια πτώση 35%». Υπογράμμισε πως σε σχέση με την έκθεση DESI του 2022, στις τιμές της κινητής έχουμε ανέβει 5 θέσεις, και στη σταθερή 6 θέσεις. «Δεν νομίζω να μπορούμε να δούμε πολλές χώρες που να έχουν καταγράψει αυτή την πρόοδο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.
tv_piracy
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγιναν οι πειρατές... κυρίαρχοι στη συνδρομητική τηλεόραση

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν τα «μποξάκια». Οι κίνδυνοι για τους χρήστες και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.