ΓΔ: 1382.46 -0.85% Τζίρος: 90.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
robot-texniti noimosini-mathites
Shutterstock

Στην τελική ευθεία το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική

Γύρω από το Εθνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική θα αναπτυχθεί και θα οργανωθεί ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα περιλαμβάνει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Η ομάδα διεθνώς ερευνητών στον τομέα της Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, που ίδρυσαν το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά κέρδισε, με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής ομάδας επιστημόνων και επαγγελματιών, ανταγωνιστική επιχορήγηση άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Αριστείας (CoE) στις Τεχνολογίες Ρομποτικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, του νέου Ελληνικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, με το όνομα "HERON", θα ηγούνται οι καθηγητές στο ΕΜΠ Πέτρος Μαραγκός και Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ενώ ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, καθηγητής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Εμίρης, θα ενεργεί ως Συντονιστής του έργου ανάπτυξης του HERON.

Το HERON θα αναπτύξει τρεις κατευθύνσεις της Ρομποτικής Υπηρεσιών, κρίσιμες για την Ελλάδα, συγκεκριμένα τη Ρομποτική Πεδίου, την Υγειονομική Ρομποτική και τη Ρομποτική Ασφαλείας, υποστηριζόμενες από ένα μοναδικό Makerspace, προωθώντας αλλαγή της δημιουργικής/κατασκευαστικής νοοτροπίας στην Ελλάδα.

Το HERON έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς στη Ρομποτική, όπως το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής, τεχνολογικής, καινοτόμου και εκπαιδευτικής του δυναμικής.

Το νέο Κέντρο Αριστείας θα λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15 εκατομμύρια ευρώ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (15 εκατομμύρια ευρώ) για τα επόμενα έξι χρόνια. Το HERON έχει κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από το εθνικό βιομηχανικό οικοσύστημα και έχει εξασφαλίσει πάνω από 70 επιστολές ανάληψης οικονομικής και σε είδος δέσμευσης, σημαντικές συνεισφορές προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Η ίδρυση ενός εθνικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, συνδυασμένου με βιομηχανική καινοτομία, είναι υψίστης εθνικής σημασίας, καθώς φιλοδοξεί να θέσει τη Ρομποτική στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας, χωρίς να θυσιάζει την ερευνητική αριστεία.

Το HERON θα αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πραγματικότητας και γεωγραφίας, καθώς και τις εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες. Γύρω από το HERON θα αναπτυχθεί και θα οργανωθεί ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα περιλαμβάνει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Θα προταθεί και θα εφαρμοστεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της υιοθέτησης των ρομποτικών τεχνολογιών σε εθνικό επίπεδο. Το HERON θα δημιουργήσει γέφυρες με την ελληνική διασπορά για την προώθηση της ανταλλαγής γνώσης και τη συμβολή στην επείγουσα ανάγκη για αναστροφή της διαρροής διανοητικού κεφαλαίου.

Αναμένεται ότι οι ερευνητικές, τεχνολογικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες του HERON θα έχουν ισχυρό θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες της Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της και για την προετοιμασία της νέας γενιάς για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cyber attack-cyber security
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα 10,5 τρισ. δολ. θα φτάσουν το 2025 οι απώλειες λόγω κυβερνοεπιθέσεων

Η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2026 στα 270 δισ. δολάρια έναντι 170 δισ. το 2020. Παρουσιάζει όμως σήμερα τεράστιο κενό δεξιοτήτων 20.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΕ: Τίθενται σε εφαρμογή κανόνες ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο, ενώ σκοπός είναι η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, η εμπιστοσύνη στο Generative AI έχει αυξηθεί, με τους οργανισμούς που γνωρίζουν από τεχνητή νοημοσύνη να δίνουν προτεραιότητα στη διαφάνεια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης το μεγαλύτερο εμπόδιο.