ΓΔ: 1417.5 -0.14% Τζίρος: 142.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
papastergiou, παπαστεργιου
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως η χώρα πρέπει να παράγει Τεχνητή Νοημοσύνη και όχι μόνο να την καταναλώνει, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα κόμβο καινοτομίας και διακίνησης δεδομένων.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον Δαίδαλο, τον νέο υπερ-υπολογιστή της Ελλάδας, ενώ ήδη έχει βγει σε διαβούλευση το τεύχος για τις τεχνικές προδιαγραφές των μηχανολογικών σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου που σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει μόνο να καταναλώνει Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά πρέπει και να την παράγει».

Στον χαιρετισμό του, στην τελετή απονομής βραβείων για τoν ψηφιακό μετασχηματισμό εταιρειών DevOps & Agile Awards που διοργάνωσε η Boussias events, ο κ. Παπαστεργίου, όντας και ο ίδιος ηλεκτρολόγος μηχανικός έκανε έναν παραλληλισμό τονίζοντας πως η χώρα «αναπρογραμματίζεται», σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Στην πραγματικότητα προσπαθούμε να «γράψουμε» τον κώδικα της χώρας από την αρχή, ώστε η Δημόσια Διοίκηση να γίνεται συνεχώς πιο γρήγορη και αποτελεσματική».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης σημειώνοντας πως η χώρα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ότι αξιοποιώντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας ως σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, μπορεί η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε ένα κόμβο καινοτομίας και διακίνησης δεδομένων».

Στη συνέχεια ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο νέο δορυφορικό πρόγραμμα της χώρας τονίζοντας ότι «Από το 2026 που οι 15 μικροδορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά, θα έχουμε στη διάθεσή μας έναν τεράστιο όγκο χρήσιμης πληροφορίας και δεδομένων, τα οποία θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε πολλούς τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία».

Ο κ. Παπαστεργίου δεν παρέλειψε να αναφέρθηκε και στον σημαντικό τομέας της Κυβερνοασφάλειας. «Προχωρήσαμε έγκαιρα στη σύσταση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ώστε η χώρα να διαθέτει μια Αρχή με την απαραίτητα ευελιξία και καταρτισμένο προσωπικό για να αναλάβει τον συντονισμό μέτρων και δράσεων για την αναβάθμιση του επιπέδου Κυβερνοασφάλειας. Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε ενσωματώσει και την Οδηγία NIS2, η οποία επεκτείνει πανευρωπαϊκά το πεδίο εφαρμογής των κανόνων Κυβερνοασφάλειας σε νέους τομείς. Με την εφαρμογή της Οδηγίας, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, θα εποπτεύει πάνω από 2000 φορείς συμπεριλαμβανομένων και τομέων της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα η παραγωγή τροφίμων. Επιθυμούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών και των δικαιωμάτων τους στον κυβερνοχώρο» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή υπερ - υπολογιστή στην Ελλάδα

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπέρ- υπολογιστή ARIS, εκτελώντας 60 δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο και θα είναι από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη.
papastergiou, παπαστεργιου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παπαστεργίου: Ανανέωση του σχεδιασμού για την τηλεοπτική κάλυψη «Λευκών Περιοχών»

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχεδιάζει την εγκατάσταση Συμπληρωματικών Σταθμών Κάλυψης (ΣΣΚ) με διανομή τηλεοπτικού σήματος μέσω επίγειων ή δορυφορικών διαύλων, ώστε οι πολίτες των παραμεθορίων και ακριτικών περιοχών.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες»

Το σχέδιο νόμου, το οποίο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, θεσπίζει κανόνες τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τις λεγόμενες ενδιάμεσες υπηρεσίες.