ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
texnologia, ypologistes, computer, data
Φώτο: Shutterstock

«Ανοίγει τα φτερά» του ο ελληνικός υπερυπολογιστής Δαίδαλος

Ο υπερυπολογιστής που θα αποκτήσει η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στους 500 κορυφαίους του κόσμου και θα έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση δεδομένων, και στην έρευνα με σκοπό τη δημιουργία νέων υπηρεσιών.

Τις επόμενες ώρες θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» που θα φέρει τη χώρα μας ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σε υπολογιστική ισχύ και θα ανοίξει τον δρόμο στην επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και λύσεων στην υγεία και άλλους τομείς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο Quo Vadis AI Act, «από νωρίς η κυβέρνηση είχε διαγνώσει την ανάγκη για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο», σημειώνοντας πως η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε πως τις επόμενες ώρες θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τον ελληνικό υπερυπολογιστή «Δαίδαλο». 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε την σημασία της ψηφιοποίησης των δημόσιων αρχείων, ενώ έκανε αναφορά και στις εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και ενισχύουν τη σχέση του πολίτη με το Δημόσιο. 

Ο υπερυπολογιστής που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU. 

Το κόστος για τον «ΔΑΙΔΑΛΟ» προϋπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου που θα εγκατασταθεί ο υπερυπολογιστής εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ. Το έργο θα καλυφθεί κατά 35% από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC JU, και το 65% θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. 

Ο διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την υλοποίηση του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων, ενώ περιλαμβάνει επίσης τις συνοδευτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, εγκατάστασης, παραμετροποίησης και πολυετούς συντήρησης. 

Η ισχυροποίηση της Ελλάδας με τον υπερυπολογιστή

Ο νέος «πράσινος» υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών με κάρτες γραφικών. Θα έχει ισχύ >60 Petaflops, (εκτελεί δηλαδή 60.000.000.000.000.000 πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο) και είναι ισχυρότερος κατά 120 φορές από το υφιστάμενο σύστημα ARIS που διαθέτει η χώρα μας. 

Οι επιδόσεις του «ΔΑΙΔΑΛΟΥ» φέρνουν την Ελλάδα ανάμεσα στα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (TOP500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500), και μπορεί να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας. Ειδικότερα, θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος. Ο κλιματισμός είναι προσαρμοσμένος στο κλιματικό προφίλ της περιοχής και θα αξιοποιήσει το φυσικό περιβάλλον για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα φτάνει το 40%-50%. 

Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερυπολογιστή έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), που έχει αναπτύξει επίσης και τον υφιστάμενο εθνικό υπερυπολογιστή ARIS που θα διαδεχθεί ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ». Ο νέος υπερυπολογιστής θα δώσει την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και αναμένεται να πυροδοτήσει  την ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών αντικειμένων, όπως η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά. 

Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα έχει κεντρικό ρόλο στην έρευνα με σκοπό τη δημιουργία νέων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, σε μια σειρά από τομείς όπως ιατρική ή χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά ακόμα και αυτόνομη οδήγηση και έξυπνη κινητικότητα. Κάτι που πρόκειται να κινητοποιήσει επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ανάλυση big data και άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να φέρουν νέες λύσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους. 

Ειδικότερα, ο νέος υπερυπολογιστής θα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για ασθενείς με καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και για σπάνιες γενετικές διαταραχές ενώ μπορεί να αποτελέσει και χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση πως δημιουργούνται και εξελίσσονται διάφορες επιδημίες και ασθένειες. 

Μπορεί επίσης να συνεισφέρει και στην πολιτική προστασία και να υπάρξει η δυνατότητα ενεργοποίησης συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης και να περιοριστούν τόσο οι απώλειες ζωών όσο και οι ζημιές, που όπως απέδειξε και η πρόσφατη κακοκαιρία «Daniel» μπορούν να πληγώσουν βαθιά την ελληνική οικονομία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική στρατηγική για μια αγορά 1 τρισ.: Η Ελλάδα μπαίνει στα μικροτσίπ

Ήδη στη χώρα δραστηριοποιούνται 25 εταιρείες που βρίσκονται στο οικοσύστημα ημιαγωγών και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί στις 50 τα επόμενα χρόνια και η χώρα να προχωρήσει από τον σχεδιασμό στις πιλοτικές γραμμές παρασκευής.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνουν τα «ράβε - ξήλωνε» στα έργα για τα δίκτυα οπτικών ινών

Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία για τις εργασίες των παρόχων, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των έργων και να μειωθεί η όχληση των κατοίκων.