Με στόχο να χρησιμοποιήσει τον πλούτο των δεδομένων που βρίσκονται στη διάθεση του κράτους σε συνδυασμό με τις εφαρμογές που φέρνει και η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο εθνικός υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του. Δεδομένα και Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας κυβερνητικής στρατηγικής που ευελπιστεί να αποδώσει καρπούς, με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης να σχεδιάζει κανονιστική παρέμβαση στη διαχείριση των δεδομένων, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το ερχόμενο διάστημα.
Την περασμένη εβδομάδα από το βήμα του ESG Innovation Forum, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου σημείωσε την ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές για να τρέξουν όλα τα δεδομένα που θα συγκεντρώνει η χώρα, ιδιαίτερα μετά το 2026 που θα έχει αναπτύξει και το δικό της σύστημα μικροδορυφόρων, με στόχο να αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη που αποτελεί «το σημερινό και αυριανό μεγάλο στοίχημα».
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο «είναι τώρα στον αέρα», ενώ τελειώνει και το δεύτερο μέρος των εγκαταστάσεων στο Λαύριο. Υπενθυμίζουμε πως υπήρχε ανησυχία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, καθώς μια μικρή εταιρεία από τη Ναύπακτο είχε προσφύγει κατά ενός όρου της προκήρυξης για τον ανάδοχο του έργου, ωστόσο η επιχείρηση προχώρησε σε ανάκληση της προσφυγής της.
Η αξιοποίηση του πλούτου των δεδομένων πρόκειται να αποτελέσει επίσης ένα μεγάλο στοίχημα για το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον κ. Παπαστεργίου να υπογραμμίζει ότι το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα αφορά την δίκαιη πρόσβαση και χρήση των δεδομένων. Το νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, θα ανοίξει τον δρόμο για τις επόμενες μελέτες που θα υπάρξουν, ενώ θα υπάρξει και ομαδοποίηση των δεδομένων ώστε «να τα φτιάξουμε σε μια τέτοια μορφή που θα είναι έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα είναι έτοιμα στην ουσία να μας δώσουν πίσω την πληροφορία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε συντεταγμένα στα επόμενα βήματά μας. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά και ελπίζω αυτό να βγει προς την κοινωνία, την οικονομία και το οικοσύστημα της τεχνολογίας που διαθέτει πολλές και σημαντικές εταιρείες».
Το στοίχημα του «Δαίδαλου»
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς στο BD, στον διαγωνισμό για τον εθνικό υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» αναμένεται να συμμετάσχουν σημαντικοί κατασκευαστές τσιπ καθώς η χώρα μας έχει συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο της Τεχνολογίας όπως απέδειξε και η πρόσφατη σειρά διαγωνισμών για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους. «Στην Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος δεδομένων που μένει αναξιοποίητος. Η πλατφόρμα για τα ανοιχτά δεδομένα που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνει τον πλούτο που έχει μέσα στα χέρια της η χώρα», λένε και τονίζουν πως η λειτουργία του «Δαίδαλου» πρόκειται να φέρει σημαντικά κέρδη για την οικονομία.
Ο υπερυπολογιστής που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα στοιχίσει 35 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου που θα εγκατασταθεί ο υπερυπολογιστής εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ. Το έργο θα καλυφθεί κατά 35% από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC JU, και το 65% θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» αναμένεται να πυροδοτήσει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών αντικειμένων, όπως η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.
Θα έχει κεντρικό ρόλο στην έρευνα με σκοπό τη δημιουργία νέων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, σε μια σειρά από τομείς όπως ιατρική ή χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά ακόμα και αυτόνομη οδήγηση και έξυπνη κινητικότητα. Κάτι που πρόκειται να κινητοποιήσει επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ανάλυση big data και άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να φέρουν νέες λύσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Ειδικότερα, ο νέος υπερυπολογιστής θα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για ασθενείς με καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και για σπάνιες γενετικές διαταραχές ενώ μπορεί να αποτελέσει και χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση πως δημιουργούνται και εξελίσσονται διάφορες επιδημίες και ασθένειες.
Μπορεί επίσης να συνεισφέρει και στην πολιτική προστασία και να υπάρξει η δυνατότητα ενεργοποίησης συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης και να περιοριστούν τόσο οι απώλειες ζωών όσο και οι ζημιές, που όπως απέδειξε και η πρόσφατη κακοκαιρία «Daniel» μπορούν να πληγώσουν βαθιά την ελληνική οικονομία.