«Άστεγος» κινδυνεύει να μείνει ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», καθώς τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης στενεύουν απελπιστικά. Ο διαγωνισμός που θα έκλεινε την Δευτέρα, παίρνει και νέα παράταση, καθώς ούτε την Πέμπτη βρέθηκε εταιρεία να εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς στο BD, οι προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί πλέον για το έργο το καθιστούν ένα δύσκολο στοίχημα για όποιον θελήσει να το αναλάβει. «Θα χρειαστεί ένας εθνικός ευεργέτης, που θα είναι διατεθειμένος να ρισκάρει με το έργο», σημειώνουν χαρακτηριστικά, με τους κατασκευαστικούς ομίλους μέχρι στιγμής να μην έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κτήριο που θα στεγάσει τον υπερυπολογιστή.
Για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει όποιος αναλάβει το έργο είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Cosmos Business Systems Δ. Δάφνης την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Δάφνης είχε υπογραμμίσει πως, αν και το έργο είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, η εταιρεία του δεν θα εκδήλωνε ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό καθώς είχε καθυστερήσει τόσο η προκήρυξή του που θα το έκανε πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί στην ώρα του.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αν και υπάρχει η τεχνογνωσία και το ενδιαφέρον, το έργο είναι πολύ δύσκολο να βγει τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού όσο και χρονοδιαγραμμάτων. Τονίζουν πως θα χρειαστεί να υπάρξει ένας παίκτης που θα είναι διατεθειμένος να τζογάρει να χάσει χρήματα, καθώς μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι οι διαδικασίες προχωράνε «εξαιρετικά έργα μέχρι να υπογραφούν οι συμβάσεις». Είτε θα πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα το έργο και να προσλάβει περισσότερους εργαζομένους, που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι, ή κινδυνεύει να μην πληρωθεί όλα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που κλείνει στο τέλος του 2025.
Υπογραμμίζουν πως το έργο θέλει περίπου δύο χρόνια να ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που αναμενόμενα θα έχουν δυσκολίες, όχι μόνο με τις εκδόσεις των απαραίτητων αδειών που είναι χρονοβόρες, αλλά και με τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα.
«Ακόμα και ανάδοχος να υπάρχει και χωρίς να υπάρξει καμία προσφυγή και καθυστέρηση, πριν την άνοιξη δεν θα έχει υπογραφεί η σύμβαση», σημειώνουν και επισημαίνουν ότι η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο και δεν το ολοκληρώσει στην ώρα του κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτη και να ρισκάρει τη συμμετοχή της σε μελλοντικούς διαγωνισμούς.
Ωστόσο ο κίνδυνος για τον Δαίδαλο μπορεί να επηρεάσει και την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factories) στη χώρα, καθώς ο υπερυπολογιστής αποτελεί «κλειδί» για την αξιοποίηση των δεδομένων και τη δημιουργία νέων εφαρμογών και υπηρεσιών.
Το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης, θα αποτελέσει έναν κόμβο όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα για την ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και Generative AI, γλωσσικά (Large Language Models), με έμφαση στην ελληνική γλώσσα και πολυτροπικά μοντέλα (Multimodal Models), ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Ο υπερυπολογιστής που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα στοιχίσει 35 εκατ. ευρώ, με το έργο να το διεκδικούν Hewlett Packard και Nova ICT.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου που θα εγκατασταθεί εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ.