ΓΔ: 1746.18 -0.03% Τζίρος: 248.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Σαράντη-Λουκία
Φωτο: Η Πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.

Λ. Σαράντη (ΣΒΕ): Με υπερκομματική δέσμευση να υποστηριχθεί η βιομηχανία

Σε συνέντευξη στο BusinessDaily, η πρόεδρος του ΣΒΕ τονίζει την ανάγκη να έχει κεντρικό ρόλο η βιομηχανία στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Συνδέσμου.

«Όσο περισσότερο στηριχθεί η βιομηχανία, τόσο περισσότερα μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας», υπογραμμίζει η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνέντευξη στο BusinessDaily, τονίζοντας ότι η βιομηχανία θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

«Ο κλάδος της βιομηχανίας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και κοινωνικής σταθερότητας», υπογραμμίζει. Και επισημαίνει ότι, για τη στήριξή της βιομηχανίας, «θα πρέπει να υπάρξει μια υπερκομματική δέσμευση και να γίνουν στρατηγικές επιλογές, που θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της υφιστάμενης παραγωγικής βάσης, ώστε να ανταπεξέλθει απέναντι στις κυριότερες προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει».

Μέτρο άμεσης προτεραιότητας για τη στήριξη της βιομηχανίας, σημειώνει η πρόεδρος του ΣΒΕ, είναι «η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της βιομηχανίας για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, μια πρακτική που ακολουθεί η -ανταγωνιστική προς εμάς- Βουλγαρία».

Ο ΣΒΕ, όπως υπογραμμίζει η κ. Σαράντη, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και, στο πλαίσιο αυτό, εκπονήθηκε, σε συνεργασία με την Deloitte μία ποιοτική μελέτη για τα προβλήματα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Παράλληλα, σε λίγες ημέρες ο ΣΒΕ θα διοργανώσει το 8ο Thessaloniki Summit σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Με την ιδιότητα της προέδρου της βιομηχανίας ξύλου AKRITAS, η κ. Σαράντης επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό για την επιτυχημένη της πορεία πέρα από τη συστηματική δουλειά, τις θυσίες και τους κόπους των ανθρώπων μας».

  • Έχετε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Πώς το αιτιολογείτε και ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή της βιομηχανίας;

Η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΒΕ. Για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας μας, η βιομηχανία πρέπει να κατέχει κεντρικό ρόλο σε αυτό. Δεν το λέω εγώ, το λένε τα δεδομένα: Η βιομηχανία μας δημιουργεί το 9% του ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλει στο 72% της αξίας των εξαγωγών αγαθών.

Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής, προσφέροντας σχεδόν 1 στις 4 θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ κάθε μία θέση απασχόλησης στη βιομηχανία δημιουργεί περίπου 2 θέσεις στους τομείς εφοδιαστικής αλυσίδας και παροχής υπηρεσιών. Έχει ένα ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στην οικονομία της χώρας ειδικά σε θέματα επενδύσεων, απασχόλησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.  

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο κλάδος της βιομηχανίας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και κοινωνικής σταθερότητας. Όσο περισσότερο στηριχθεί, τόσο περισσότερα μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια υπερκομματική δέσμευση και να γίνουν στρατηγικές επιλογές, που θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της υφιστάμενης παραγωγικής βάσης, ώστε να ανταπεξέλθει απέναντι στις κυριότερες προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει.

  • Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ελληνική βιομηχανία; Πώς επηρεάζεται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την έλλειψη προσωπικού ειδικά σε τεχνικές ειδικότητες; Είστε ικανοποιημένοι από τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση; Τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει;

Σήμερα, οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κυρίως 4 μεγάλες προκλήσεις.

Πρώτα απ’ όλα, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στις τιμές του ρεύματος σε συνδυασμό με την επιβεβλημένη πρόκληση της πράσινης μετάβασης. Χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις από την Πολιτεία, που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της βιομηχανίας και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της. Πάγιο αίτημα του ΣΒΕ είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της βιομηχανίας για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, μια πρακτική που ακολουθεί η - ανταγωνιστική προς εμάς - Βουλγαρία.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση, είναι η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα συνάδουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Μάλιστα, τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά εντοπίζονται σε όλο το εύρος θέσεων και ειδικοτήτων. Πρόκειται για ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ιδίως στην περιφέρεια όπου καταγράφεται ακόμα μεγαλύτερη δημογραφική κρίση. Ως ΣΒΕ έχουμε εκπονήσει με την Deloitte ειδική μελέτη, που καταλήγει σε ένα πλέγμα 13 σύγχρονων και αποτελεσματικών προτάσεων και βρίσκεται στη διάθεση των αρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας, για να την αξιοποιήσουν άμεσα.

Το τρίτο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, ειδικά αν συνυπολογίσουμε την ραγδαία πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των εφαρμογών της.

Τέλος, το μεγάλο κεφάλαιο του εκσυγχρονισμού των υποδομών είναι εξαιρετικά σημαντικό και καίριο για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας -και για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων γενικότερα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία χρειάζεται να συνεχιστεί. Στον ΣΒΕ πιστεύουμε ότι οι σύγχρονες υποδομές είναι απαραίτητη συνιστώσα για μια ανταγωνιστική βιομηχανία.

  • Πώς επηρεάζουν οι περιφερειακές ανισότητες τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ίδια την κοινωνία;

Η αναπτυξιακή μονομέρεια και οι περιφερειακές ανισότητες είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει απέναντί της η χώρα μας. Η ουσιαστική στήριξη της βιομηχανίας – και ειδικότερα της μεταποιητικής δραστηριότητας που αποτελεί τον πνεύμονα της ελληνικής περιφέρειας - αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες, αν θέλουμε η κοινωνία μας να γίνει πραγματικά βιώσιμη. Σήμερα, τα στοιχεία μέσα από την κατανομή του ΑΕΠ δείχνουν ότι η περιφερειακή ανισότητα στη χώρα μας διευρύνεται.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχεται σε 12.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της χώρας είναι 17.000 ευρώ. Αυτή η κατάσταση ωθεί τους νέους να απομακρύνονται από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να επιλέγουν ως τόπο διαμονής και εργασίας τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις σε ποιότητα ζωής, περίθαλψη, παιδεία αλλά και ψυχαγωγία.

Το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα που είναι ακόμα πιο έντονο στην περιφέρεια, οδηγεί στην ερήμωση των περιοχών αυτών και έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, αλλά επηρεάζει αρνητικά και την κοινωνική συνοχή μας. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με αποφασιστικές κινήσεις.

Σαράντη-Λουκία

Η Πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη με  τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου

  • Μιλήστε μας για το παράδειγμα της AKRITAS. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχημένης διαδρομής της; Πώς ισορροπεί ανάμεσα στο οικογενειακό μοντέλο διαχείρισης και στις σύγχρονες απαιτήσεις αποτελεσματικού μάνατζμεντ μιας εισηγμένης εταιρείας;

Η βιομηχανία ξύλου AKRITAS ξεκίνησε ως μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό για την επιτυχημένη της πορεία πέρα από τη συστηματική δουλειά, τις θυσίες και τους κόπους των ανθρώπων μας. Φυσικά, θα πρέπει να σημειώσουμε και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη δραστηριοποίηση σε μια περιοχή της περιφέρειας με ιδιαίτερες δυσκολίες όπως ο Έβρος.

Καταστάσεις που κανείς μπορεί να υπερκεράσει μόνο με την προσήλωση στο έργο του και προπαντός με αγάπη για τη δουλειά και τον τόπο του. Σήμερα, η AKRITAS έχει επαγγελματικό management και αποτελεί μια σύγχρονη επιχείρηση με συστήματα διαχείρισης που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας εισηγμένης εταιρείας εν έτει 2025.

Η επιλογή των σωστών στελεχών για τις θέσεις- κλειδιά και η μέριμνα για την περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων μας αποτελούν διαχρονικά θεμελιακή αξία για εμάς.

Με λίγα λόγια: αγαπάμε τη δουλειά μας και το προϊόν που προσφέρουμε, πονάμε και στηρίζουμε τον τόπο μας, νιώθουμε οικογένειά μας τους ανθρώπους μας και εξελισσόμαστε μαζί τους, προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της εποχής. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μας από την πρώτη μέρα και αυτή συνεχίζει να είναι, σήμερα και στο μέλλον.

  • Έχετε αναλάβει την εκπροσώπηση ενός νευραλγικού τομέα της οικονομίας σε μια κρίσιμη περίοδο. Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας από τη θέση της προέδρου του ΣΒΕ;

Όπως γνωρίζετε, ο ΣΒΕ τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει. Έχει αναβαθμιστεί σε κοινωνικό εταίρο –μάλιστα είναι ο μόνος με έδρα εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη- και τα μέλη μας προέρχονται πλέον από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, και με τιμά πολύ που το λέω, ο ΣΒΕ είναι ο μοναδικός κοινωνικός εταίρος που έχει γυναίκα επικεφαλής, αποδεικνύοντας τη προσήλωση του Συνδέσμου στις έννοιες της αξιοκρατίας και της ισότητας.

Κύριος στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις και να τις βοηθήσουμε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που απορρέουν από τις πολλαπλές διεθνείς κρίσεις.

Παράλληλα, να προωθήσουμε θέματα κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης, περιβαλλοντικής ευθύνης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, ισότητας ευκαιριών.

Επιπλέον, δουλεύουμε για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας, άλλωστε οι επιχειρήσεις μας είναι πρωτίστως οι άνθρωποί μας. Όπως ήδη σας ανέφερα, ως ΣΒΕ εκπονήσαμε με την Deloitte μία ποιοτική μελέτη για τα προβλήματα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε δυναμικά πάνω σε αυτό.

  • Σε λίγες ημέρες o ΣΒΕ διοργανώνει το 8ο Thessaloniki Summit. Ποια ήταν η αφετηρία πίσω από τη δημιουργία αυτού του θεσμού και ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του;

Το 8ο Thessaloniki Summit διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο σκοπός μας ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου για γόνιμο διάλογο σχετικά με όλα τα καίρια οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και του κόσμου. Άλλωστε η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπο διεξαγωγής της συνόδου δεν ήταν τυχαίος.

Η ιδιαίτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Θεσσαλονίκης λειτουργεί καταλυτικά για την εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Βαλκανικών κρατών.

Όλες αυτές οι παράμετροι πλαισιώνουν ένα πολύ βασικό στόχο που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΣΒΕ: την εξωστρέφεια. Στόχος μας είναι το Thessaloniki Summit να διευρύνεται όλο και περισσότερο, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη ζητημάτων που δεν περιορίζονται στα εθνικά μας σύνορα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφραίμογλου: Πρόκληση η αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην ανάγκη για παραγωγική ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και τη βιομηχανική αναγέννηση, επισημαίνοντας τη σημασία της επαναβιομηχανοποίησης.
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερο ανταγωνιστική μετά την πανδημία έγινε η ελληνική οικονομία

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος παρά τη σφοδρή υγειονομική κρίση η Ελλάδα έχασε οριακά μια θέση στη διεθνή κατάταξη. Επίσης παρά την υποχώρηση στην παγκόσμια κατάταξη η συνολική βαθμολογία της χώρας έχει βελτιωθεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), τονίζει ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει προειδοποίησει ότι οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν το αυξημένο κόστος στη βιομηχανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΕ: Τροχοπέδη η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία

Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί ζημιές στη βιομηχανία και ως εκ τούτου χρειάζονται άμεσες ενέργειες σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως υπογραμμίστηκε σε ημερίδα του ΣΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ. Σαββάκης: Πράσινη μετάβαση και ψηφιακή επανάσταση οι μεγάλες προκλήσεις

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΒΕ τόνισε ότι οι συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πρωτόγνωρες και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεταποίηση.