ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Αθ. Σαββάκης: Πράσινη μετάβαση και ψηφιακή επανάσταση οι μεγάλες προκλήσεις

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΒΕ τόνισε ότι οι συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πρωτόγνωρες και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεταποίηση.

Την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή επανάσταση περιέγραψε ως τις δυο βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ.

Ο κ. Σαββάκης σημείωσε «ότι η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας» λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Πρωτόγνωρες διότι το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Αποφάσεις που λαμβάνονται στην άλλη άκρη του πλανήτη, μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τη χώρα μας, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της χώρας μας είναι η επιλογή των ορθών αναπτυξιακών πολιτικών, που θα θωρακίσουν την οικονομία της Ελλάδας και την εγχώρια επιχειρηματικότητα, ούτως ώστε μελλοντικές κρίσεις που είχαν τη σφοδρότητα της χρηματοοικονομικής και της πανδημίας λόγω του COVID-19, να έχουν τη μικρότερη δυνατή αρνητική επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη της χώρας.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η βασική πρόκληση για τη χώρα τα επόμενα χρόνια είναι η ύπαρξη ρεαλιστικής βιομηχανικής πολιτικής που θα επαναφέρει τη μεταποίηση στο προσκήνιο της υποστήριξης για την ανάπτυξη της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έλαβε μια πολύ σωστή απόφαση τον περυσινό Αύγουστο, η οποία ήταν απαίτηση της τελευταίας δεκαετίας του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Πρόκειται για την Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, η οποία ήδη λειτουργεί και οι πρώτες της αποφάσεις είναι απόλυτα ενθαρρυντικές για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλέγματος δράσεων βιομηχανικής πολιτικής.

Ωστόσο, η μεταποίηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει με επιτυχία σημαντικές προκλήσεις και να λύσει χρονίζοντα προβλήματα.

Κατ’ αρχήν θα αναφερθώ σε δυο και μόνον πολύ σημαντικές προκλήσεις:

Η πρώτη από αυτές, είναι η πράσινη μετάβαση

Η βιομηχανία και η μεταποίηση χρειάζεται άμεσα υποστήριξη για την υλοποίηση σημαντικού ύψους επενδύσεων που αφορούν στη μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Αυτό αφορά τόσο την παραγωγική διαδικασία, όσο και το ίδιο το προϊόν. Μιλώ για το LCA, το Life Cycle Assessment που είναι σημαντική συμμόρφωση για την παρουσία μας σε διεθνείς αγορές.  

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεών μας, είναι η απόκτηση περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων όπως: zero waste landfield και το environmental product declaration.  Πιστοποιήσεις απαραίτητες πλέον για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων που είναι και το ζητούμενο

Η δεύτερη είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικού μας εθνικού προγράμματος Industry 4.0 είναι αναγκαία η ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας. Για τη διαχείριση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ψηφιακή μετάβαση της μεταποίησης στη νέα εποχή, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από το προσωπικό των επιχειρήσεών μας.»

Τα διαχρονικά προβλήματα της μεταποίησης

«Συνεχίζω με μια σύντομη αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα της μεταποίησης, που απομειώνουν καθημερινά την ανταγωνιστικότητά μας.

Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας μεταποίησης ονομάζεται «λειτουργικό κόστος».

Παράγουμε προϊόντα μέσης και χαμηλής τεχνολογίας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να δραστηριοποιούμαστε στις διεθνείς αγορές περισσότερο με όρους κόστους και λιγότερο με όρους ποιότητας.

Το επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι το κόστος ενέργειας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, υποστηρίζουμε τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά για τη μεταποίηση. Αντί να συμβεί αυτό, το κόστος ενέργειας παραμένει υψηλό, ενώ πλέον βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών αυξήσεων, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητά μας.

Το τρίτο θέμα που απασχολεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Άλλωστε, κι αυτό το έχουμε επισημάνει από την αρχή της πανδημίας, η «αναπτυξιακή μονομέρεια» βλάπτει, ειδικά σε περιόδους εκτεταμένων κρίσεων όπως η πανδημία λόγω του COVID – 19.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και της περιφέρειας γενικότερα προτείνει να κοιτάξουμε μπροστά, για να διαπιστώσουμε ξεκάθαρα ότι η ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας, είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Είναι ο μοναδικός τρόπος για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Προφανώς, μπορώ να συνεχίσω να μιλώ και να αναλύω τα πολλά και σημαντικά προβλήματα της βιομηχανίας, όπως: της παραγωγής καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας, της έλλειψης μεσαίων στελεχών, της πρόσβασης σε χρηματοδότηση με ορθολογικό κόστος, με διάχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για γνωστά σε όλους μας προβλήματα, τα οποία η Κυβέρνηση ευελπιστούμε να τα αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατόν και με τον καλύτερο τρόπο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερο ανταγωνιστική μετά την πανδημία έγινε η ελληνική οικονομία

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος παρά τη σφοδρή υγειονομική κρίση η Ελλάδα έχασε οριακά μια θέση στη διεθνή κατάταξη. Επίσης παρά την υποχώρηση στην παγκόσμια κατάταξη η συνολική βαθμολογία της χώρας έχει βελτιωθεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), τονίζει ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει προειδοποίησει ότι οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν το αυξημένο κόστος στη βιομηχανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΕ: Τροχοπέδη η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία

Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί ζημιές στη βιομηχανία και ως εκ τούτου χρειάζονται άμεσες ενέργειες σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως υπογραμμίστηκε σε ημερίδα του ΣΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΕ: Οι τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε για τα επιχειρηματικά πάρκα

Στο πλαίσιο των συνολικά τεσσάρων δεσμών προτάσεων, που καταθέτει στη δημόσια διαβούλευση για τα επιχειρηματικά πάρκα, ο ΣΒΕ εισηγείται συγκεκριμένα την έκδοση σχετικής ειδικής νομοθετικής διάταξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η ελληνική βιομηχανία έδειξε αντοχές μέσα στην πανδημία

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία ο υπουργός τόνισε ότι «η μεγάλη πρόκληση στην οποία η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, είναι η στροφή της οικονομίας προς ένα νέο, έξυπνο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση ΣΒΕ για τη σύσταση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος τονίζει ότι επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημά του εδώ και αρκετά χρόνια και ευελπιστεί ότι η «η βιομηχανία θα επανέλθει στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής».