ΓΔ: 1392.78 -0.35% Τζίρος: 19.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:00 DATA
F-35
Φωτο: Athens Flying Week

«Ανάβουν πράσινο» οι ΗΠΑ για τα F-35: Πώς αλλάζουν τις ισορροπίες

Η καθυστέρηση στην απάντηση των Αμερικανών, την οποία η ελληνική πλευρά περιμένει από τις αρχές του καλοκαιριού, οφείλεται στην αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Εξελίξεις στο θέμα των F-35 αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς, όπως όλες οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ συγκλίνουν, η απόφαση έχει κλείσει και ολοκληρώνεται το τυπικό σκέλος της διαδικασίας πώλησης των «αόρατων» μαχητικών 5ης γενιάς. Η αργοπορία στην απάντηση των Αμερικανών, την οποία η ελληνική πλευρά περιμένει από τις αρχές του καλοκαιριού, οφείλεται στην αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν διαπιστώσουν οι ΗΠΑ ότι συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν να θέτει εμπόδια για τη Σουηδία, τότε το θέμα των F-35 αναμένεται να αποσυνδεθεί πλήρως από εκείνο των τουρκικών F-16, καθώς μέχρι σήμερα η πώληση των μαχητικών στις δύο χώρες είχε γίνει «πακέτο» για λόγους τήρησης ισορροπιών.

Ένα ακόμα γεγονός που πλέον δεν γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει τα εμπόδια που έχει θέσει το Κογκρέσο στην πώληση F-16 στην Τουρκία είναι η παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, του δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά την παραπομπή του ιδίου και της συζύγου του σε δίκη για δωροδοκία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε κρατήσει την πλέον σκληρή στάση κατά της Άγκυρας, μπλοκάροντας την πώληση F-16 στην Τουρκία. Έτσι, η Ελλάδα χάνει μια ισχυρή φωνή υπέρ της, στο δαιδαλώδες σκηνικό της αμερικανικής πολιτικής, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποκατασταθεί εύκολα.

Τα χαρακτηριστικά των F-35

Το F-35 θα αλλάξει υπέρ της Ελλάδας την αεροπορική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς διακρίνεται για τις τεχνολογίες stealth που ενσωματώνει, πράγμα που το καθιστά δύσκολο να εντοπιστεί από ραντάρ. Η Τουρκία συμμετείχε αρχικά στο πρόγραμμα για τα F-35 αλλά αποβλήθηκε επειδή επέλεξε να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Το F-35 είναι εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών που επιτρέπουν την ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων με άλλα αεροσκάφη και εδαφικά συστήματα.

Το F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin. Το F-35 πέταξε για πρώτη φορά το 2006 και τέθηκε σε υπηρεσία τον Ιούλιο του 2015 ως F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ακολούθησε το F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2016 και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με το F-35C τον Φεβρουάριο του 2019. 

Το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη το 2018 από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν 2.456 F-35 έως το 2044, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ιπταμένου στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ για αρκετές δεκαετίες. Το αεροσκάφος σχεδιάζεται να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ως και το 2070.

Το F-35 προέκυψε από την ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν έναν αριθμό διαφορετικών μαχητικών αεροσκαφών με έναν μόνο τύπο. Γι’ αυτό το λόγο το αεροσκάφος έχει τρεις υποεκδόσεις.

  •     Την F-35A, συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης.
  •     Την F-35B, σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης.
  •     Την F-35C, για επιχειρήσεις με βάση αεροπλανοφόρα.

Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή ενός αεροσκάφους πολλαπλού ρόλου με χαμηλό κόστος πτήσης και συντήρησης, ικανού να αναλαμβάνει αποστολές αναχαίτισης, κρούσης και υποστήριξης και να τις φέρνει εις πέρας αποτελεσματικά και με αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.

Το F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους. Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ως ένα βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Το F-35 φέρει το ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA, το οποίο θεωρείται κορυφαίων επιδόσεων. Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική εικόνα του πεδίου μάχης.

Συνοπτικά στοιχεία προγράμματος F-35 Lightning II μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου 2023.

  • Έχουν παραδοθεί έως σήμερα: 965+ μαχητικά αεροσκάφη
  • Ώρες πτήσης: έχουν ολοκληρωθεί 721.430 ώρες πτήσης
  • Εκπαιδευμένοι πιλότοι παγκοσμίως: 2.145+
  • Εκπαιδευμένοι τεχνικοί παγκοσμίως: 14.845+
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα F-35 και το «όχι» Μητσοτάκη σε μεσάζοντες

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για τον αριθμό αεροσκαφών, τον τύπο τους και την τελική τιμή. «Όχι, ευχαριστώ» στα αντισταθμιστικά, που θα ωφελήσουν μόνο τους μεσάζοντες, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν σημείωσε πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την Ελλάδα που χρονίζουν, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη διάθεση των δυο χωρών να υπάρξει μείωση της στρατιωτικής έντασης.
mitsotakis_EU_council
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να επενδύσει για να γίνει πιο ανταγωνιστική

«Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Τα ζητήματα της οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για τον Τραμπ και τον Ερντογάν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα Μητσοτάκη στους ελληνοαμερικανούς για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός τόνισε την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία.
F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλειδώνει» η προμήθεια των F-35 με τις αποφάσεις από το ΚΥΣΕΑ

Η παραγγελία των 20 «αόρατων» μαχητικών θα κοινοποιηθεί στην αμερικανική κυβέρνηση μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της προμήθειας με κόστος 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλες συζητήσεις και για νέα Rafale με τη Γαλλία.