Η μάχη του κρατικού μηχανισμού με το φαινόμενο «Daniel» φέρνει με τον πλέον δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη για επίσπευση των αλλαγών σε ό,τι αφορά στην Πολιτική Προστασία και την ενίσχυση των εμπλεκομένων φορέων.
Την ώρα που το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να δράσουν άμεσα για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί, να αποκατασταθούν οι ζημιές σε βασικές δομές - ιδιαίτερα στην περιοχή του Βόλου - και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων για ιδιώτες, επιχειρήσεις και παραγωγούς.
Οι εικόνες καταστροφής στην περιοχή της Μαγνησίας έφεραν στη μνήμη των κατοίκων το σαρωτικό πέρασμα του «Ιανού» το 2020, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι οι ακραίες εικόνες στην ίδια περιοχή από τον «Daniel» παραπέμπουν σε ένα ακόμα μεγαλύτερο και πιο πρωτόγνωρο φαινόμενο.
Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μεταφέροντας εκτιμήσεις μετεωρολόγων, πως «πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ό,τι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα».
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε για τις καταστροφικές συνέπειες και την εξέλιξη του φαινομένου, λίγες ώρες πριν την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, εκεί όπου πρόκειται να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές στη συγκρότηση και τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται διαρκώς από τους αρμόδιους υπουργούς, μετεωρολόγους και κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος και η εντολή του είναι να προστατευθούν πρωτίστως οι ζωές των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών, μέσω των επιχειρησιακών σχεδίων προληπτικών εκκενώσεων όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Οι ειδικοί επεσήμαναν στον πρωθυπουργό ότι αυτό που συνέβη στη Μαγνησία αποτελεί ακραίο φαινόμενο από πλευράς ύψους βροχής, ενώ συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούμενο για τις αρχές είναι να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές, ενώ όπου απαιτείται θα στήνεται επιχείρηση μεταφοράς ασθενών ή ηλικιωμένων ατόμων σε άλλες ασφαλείς δομές.
Ήδη έχουν ειδοποιηθεί και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο να συνδράμουν τις επόμενες ώρες για το ενδεχόμενο να παραστεί ανάγκη φιλοξενίας ανθρώπων, των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στη Σκιάθο, εκεί όπου υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός - κυρίως Βρετανών - τουριστών που εγκλωβίστηκαν στο νησί λόγω της ισχυρής νεροποντής που έθεσε εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο.
Σήμερα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος σπεύδουν στην πληγείσα περιοχή της Μαγνησίας για να συντονίσουν τις διαδικασίες καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών και των απαιτούμενων αποζημιώσεων.