ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Tsakalotos-Eykleidis-SYRIZA
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Ε. Τσακαλώτος: Υποφέρουν πολίτες και δημοκρατικοί θεσμοί

Για τη σημασία των θεσμών στις σύγχρονες δημοκρατίες μίλησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε το 2019 με σύνθημα την αποτελεσματικότητα, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια, εκπλήσσει με τις τραγικές επιδόσεις της και στα τρία», αναφέρει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε άρθρο του στο News247, σημειώνοντας πως «οι δημοκρατικοί θεσμοί υποφέρουν και μαζί τους υποφέρουν και οι πολίτες».

«Έχουμε χρέος να ασχοληθούμε αυτοτελώς με τους θεσμούς. Όσο σημασία έχει ο αγώνας για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που θεριεύουν, άλλο τόσο σημασία έχει και η υπόθεση των θεσμών και της δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν είναι ουδέτεροι. Στον αδυσώπητο κοινωνικό ανταγωνισμό, όταν υπάρχουν θεσμοί, οι αδύναμοι έχουν μια ελπίδα παραπάνω. Οι λειτουργούντες θεσμοί, μια δικαιοσύνη που αποδίδεται στην ώρα της, μια αστυνομία που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες, ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν την κυβέρνηση αντί να την καθαγιάζουν, όλα αυτά και πολλά άλλα, βοηθάνε πρωτίστως τον αδύναμο. Όλους τους βοηθάνε δηλαδή, αλλά είναι οι ανίσχυροι που βρίσκονται πιο εκτεθειμένοι στην αδικία όταν οι θεσμοί δεν λειτουργούν», εξηγεί.

«Και η ΝΔ -όσο κι αν δεν χαρακτηρίζεται συνολικά ακροδεξιά- έχει στο εσωτερικό της παραδοσιακά το μείζον τμήμα της ελληνικής ακροδεξιάς, από τη μεταπολίτευση και ύστερα, και καταφέρνει μια χαρά να το ενσωματώνει», συμπληρώνει. «Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε μάστορας σε αυτήν τη ζεύξη του ακραίου κέντρου με την ακροδεξιά», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο αγώνας για τη θεραπεία των θεσμικών καταγμάτων που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα είναι μακρύς. Το 2024, η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία κλείνει μισό αιώνα ζωής. Έχει σημασία να μη γεράσει η δημοκρατία μας. Αν γεράσει, κερδίζουν οι εχθροί της», καταλήγει ο υποψήφιος για την πρεοδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους Ελληνορθόδοξους στη Συρία;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Σ, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, ρωτούν την κυβέρνηση αν υπάρχει στρατηγική προστασίας των Ελληνορθόδοξων της Συρίας, ενώ ζητούν πρωτοβουλίες για την ασφάλεια μειονοτήτων εν μέσω νέου καθεστώτος στη χώρα.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τη σιωπή της κυβέρνησης στις δηλώσεις Γκίλφοϊλ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε σαφή απάντηση για το δημοσίευμα της WSJ σχετικά με παρέμβαση της πρέσβειρας Γκίλφοϊλ στα ενεργειακά. Ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Σ, ζητώντας διαφάνεια για τις σχετικές συμφωνίες.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κόσμος αλλάζει, αλλά ποιος πληρώνει το τίμημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη εικόνα της χώρας και ζητά απαντήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ενώ τον καλεί να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Η κυβέρνηση απειλεί κυριαρχία και καθημερινότητα πολιτών

Η Ρένα Δούρου, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στάση της για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Επέκρινε Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ακρίβεια νικιέται με πολιτική βούληση

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι η ακρίβεια μπορεί να περιοριστεί με πολιτική βούληση, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία και επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ευνοϊκή διαχείριση της αύξησης των τιμών.