Αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιό της για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα φέρεται η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ήδη ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προετοιμάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να τεθεί προς έγκριση από το Κοινοβούλιο έως το τέλος του χρόνου.
Πρόγευση των προθέσεών του έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα γίνει με πολύ υψηλές προδιαγραφές και χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται όλες οι δυνατότητες που παρέχει το Σύνταγμα προκειμένου να καμφθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις και το τελικό νομοθέτημα να καταστεί και πρακτικά εφαρμόσιμο.
Όσον αφορά στο επίμαχο άρθρο 16, ήδη κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν σε όσα έχει γράψει ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, για την ερμηνεία του Συντάγματος αναφορικά με το άρθρο 16 και συνεπικουρικά με το άρθρο 28, που προβλέπει τις διακρατικές συμφωνίες για την έλευση ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Στο εν λόγω άρθρο, ο κ.Βενιζέλος είχε υποστηρίξει ότι η ισχύουσα διατύπωση του άρθρου 16 αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας στον νομοθέτη για τη λειτουργία στην Ελλάδα μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει υποχρέωση σεβασμού του Δικαίου της Ε.Ε. και πρωτίστως των θεμελιωδών ενωσιακών ελευθεριών, υποχρέωση που έχει σοβαρές πρακτικές συνέπειες στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται να ανοίξει κύκλο επαφών με ξένες πρεσβείες και ιδρύματα του εξωτερικού, με στόχο τη σύναψη διμερών σχέσεων για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει ο υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει και στα κριτήρια που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει και το μεγάλο κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό για να σπουδάσουν,
Το σχέδιο προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που επιθυμούν τα πανεπιστήμιά τους να συμμετάσχουν στο σχέδιο, ενώ ήδη ορισμένα από το πιο φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια (Harvard, Yale, Princeton, Columbia, Johns Hopkins) ήρθαν στη χώρα μας και συζήτησαν πιθανές μελλοντικές συμφωνίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αναγνωρίζονται οι τίτλοι των ξένων πανεπιστημίων που θα θελήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.