ΓΔ: 2345.34 0.72% Τζίρος: 277.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Έρχονται μη κρατικά πανεπιστήμια με τη «σφραγίδα» ξένων ιδρυμάτων

Ως το τέλος του έτους το νομοσχέδιο στη Βουλή, δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. Το Harvard και άλλα κορυφαία αμερικανικά ιδρύματα έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για να έλθουν στην Ελλάδα.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιό της για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα φέρεται η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ήδη ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προετοιμάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να τεθεί προς έγκριση από το Κοινοβούλιο έως το τέλος του χρόνου.

Πρόγευση των προθέσεών του έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα γίνει με πολύ υψηλές προδιαγραφές και χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται όλες οι δυνατότητες που παρέχει το Σύνταγμα προκειμένου να καμφθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις και το τελικό νομοθέτημα να καταστεί και πρακτικά εφαρμόσιμο.

Όσον αφορά στο επίμαχο άρθρο 16, ήδη κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν σε όσα έχει γράψει ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, για την ερμηνεία του Συντάγματος αναφορικά με το άρθρο 16 και συνεπικουρικά με το άρθρο 28, που προβλέπει τις διακρατικές συμφωνίες για την έλευση ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Στο εν λόγω άρθρο, ο κ.Βενιζέλος είχε υποστηρίξει ότι η ισχύουσα διατύπωση του άρθρου 16 αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας στον νομοθέτη για τη λειτουργία στην Ελλάδα μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει υποχρέωση σεβασμού του Δικαίου της Ε.Ε. και πρωτίστως των θεμελιωδών ενωσιακών ελευθεριών, υποχρέωση που έχει σοβαρές πρακτικές συνέπειες στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται να ανοίξει κύκλο επαφών με ξένες πρεσβείες και ιδρύματα του εξωτερικού, με στόχο τη σύναψη διμερών σχέσεων για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει ο υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει και στα κριτήρια που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει και το μεγάλο κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό για να σπουδάσουν,

Το σχέδιο προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που επιθυμούν τα πανεπιστήμιά τους να συμμετάσχουν στο σχέδιο, ενώ ήδη ορισμένα από το πιο φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια (Harvard, Yale, Princeton, Columbia, Johns Hopkins) ήρθαν στη χώρα μας και συζήτησαν πιθανές μελλοντικές συμφωνίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αναγνωρίζονται οι τίτλοι των ξένων πανεπιστημίων που θα θελήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΘ: Αντίδραση πρυτανικών αρχών για τα επεισόδια στην Πολυτεχνική

Ολοκληρώνεται η εσωτερική έρευνα για τα επεισόδια στο ΑΠΘ και σύντομα θα κατατεθεί η επίσημη αναφορά, όπως ζήτησε το Υπουργείο Παιδείας. Πρυτανεία και Υπουργείο τονίζουν τη συνεργασία τους για ασφαλή και δημοκρατικά πανεπιστήμια.
Φοιτητές σε ομάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητές στο υπ. Παιδείας: «Όχι» σε διαγραφές και αναθεώρηση του άρθρου 16

Φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το υπ. Παιδείας κατά των διαγραφών και της αναθεώρησης του άρθρου 16, ζητώντας στήριξη για εργαζόμενους φοιτητές και αύξηση χρηματοδότησης. Νέο συλλαλητήριο 26/2 στα Προπύλαια.
Σοφία Ζαχαράκη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Διάλογος για λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο χωρίς αιφνιδιασμούς

Την Τρίτη θα παρουσιαστεί στη Βουλή η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στο λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο. Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί έως Νοέμβριο, τόνισε η Σ. Ζαχαράκη, χωρίς κατάργηση Πανελλαδικών και ΕΒΕ.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη και Μαρινάκης στο 2ο ΓΕΛ Γέρακα για πρόγραμμα κατά των fake news

Η Σοφία Ζαχαράκη και ο Παύλος Μαρινάκης επισκέφθηκαν το 2ο ΓΕΛ Γέρακα και συζήτησαν με μαθητές του πιλοτικού προγράμματος «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες» για έλεγχο ειδήσεων και αντιμετώπιση παραπληροφόρησης.
Σοφία Ζαχαράκη κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Ξεκινούν το καλοκαίρι οι νέες φοιτητικές εστίες στη Δυτική Μακεδονία

Η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, με συνολική χωρητικότητα 750 κλινών και έμφαση στη στήριξη φοιτητικής στέγης και αύξηση του επιδόματος έως 2.000 ευρώ.