Με τις πρώτες αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών να βλέπουν «καθαρή» νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα «πονταρίσματα» εντός των γραφείων της οδού Πειραιώς, όχι για το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το κόμμα, ούτε για την τελική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως «φαβορί» για μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη – αν εξασφαλίσει στις 25 Ιουνίου την αυτοδυναμία – για τις δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τις συγχωνεύσεις υπουργείων, καθώς και τη σύσταση νέων.
Πολλοί προεξοφλούν ως ειλημμένη την απόφασή του να δημιουργήσει ένα κεντρικό υπουργείο Συντονισμού, όπου ο επικεφαλής θα έχει υπό την εποπτεία του όλα τα τρέχοντα προγράμματα (κυρίως αναπτυξιακά) και θα αποτελεί τον απευθείας «σύνδεσμο» με το Μέγαρο Μαξίμου.
Όσο για τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι; Δύο από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του προέδρου, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, φιγουράρουν ως οι επικρατέστεροι για το υπό διαμόρφωση υπουργείο.
Στην περίπτωση πάντως που ο κ. Μητσοτάκης προχωρήσει στην σύσταση ενός υπερυπουργείου Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, τότε εκεί εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ενός ακόμα ανεξάρτητου υπουργείου, που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της Στέγασης και της Κοινωνικής Πολιτικής, για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε διπλασιασμό τόσο των πόρων, όσο και των δικαιούχων των στεγαστικών προγραμμάτων που θα φτάσουν τους 20.000.
Δεδομένη θεωρείται και η πρόθεσή του να αξιοποιήσει σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών μεγάλο αριθμό γυναικών που εκλέχθηκαν με τα γαλάζια ψηφοδέλτια.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά στην επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με καταγωγή από το Λασίθι.
Η αποστροφή του λόγου του δε, ότι η κυρία Αγαπηδάκη «γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της υγείας και ότι θα έχει ρόλο να παίξει την επόμενη μέρα», ήρθε να ενισχύσει την αρχική φημολογία ότι θα τεθεί επικεφαλής στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας στη θέση του μέχρι πρότινος υπουργού Θάνου Πλεύρη.
Ανάλογες είναι και οι συζητήσεις στους διαδρόμους της οδού Πειραιώς και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη σχετική φημολογία να κάνει και εδώ για «άρωμα» γυναίκας, μετά την πρώτη γυναίκα υφυπουργό, την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.
Παραδοσιακά, πάντως, τόσο το υπουργείο Άμυνας, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών είναι τα δύο κυβερνητικά πόστα για τα οποία διαγκωνίζονται για μια θέση αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη, χωρίς αυτό να αποκλείει εκ προοιμίου, ότι ο Νίκος Δένδιας δεν θα παραμείνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ πάντως, εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, με σημαντικό ανακάτεμα της τράπουλας και αξιοποίηση όσων έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο κατά την προεκλογική περίοδο.