Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πρόκειται να αναλάβει τον προεδρικό θώκο του εθνικού κόμματος «Έλληνες» του καταδικασμένου πρωτόδικα Ηλία Κασιδιάρη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με στόχο να αποφευχθεί το νομοθετικό μπλόκο στο ακροδεξιό κόμμα και να συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.
Μετά το θεσμικό στοπ που έβαλε η Βουλή στα σχέδια του Ηλία Κασιδιάρη με τροπολογία, σύμφωνα με την οποία για την κατάρτιση συνδυασμού που θα συμμετέχει στις εκλογές, θα πρέπει ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να συμμετάσχει ο ακροδεξιός σχηματισμός του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής του κόμματος. Η σημερινή διοικητική επιτροπή που τρέχει το ακροδεξιό κόμμα πρόκειται να καταργηθεί και στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί θα επικυρωθούν οι αλλαγές στην ηγεσία και στη συνέχεια θα κατατεθεί το νέο καταστατικό στον Άρειο Πάγο.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει νόμο βάσει του οποίου η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις με τον οποιονδήποτε μανδύα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στην ελληνική Βουλή», ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «η Βουλή έκανε το καθήκον της. Ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Εναπόκειται στη Δικαιοσύνη να προστατεύσει την εφαρμογή του πλαισίου αυτού».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος επισήμανε ότι «τώρα ο Αρειος Πάγος βαρύνεται με μια θεσμική ευθύνη (…) Πρέπει να το σκεφτούν και οι εν ενεργεία και οι επίτιμοι, υπάρχει πρόβλημα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης που δεν τελειώνει με την σύνταξη».