ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:24:25
Ρωσικά πολεμικά πλοία
Συλλογή ρωσικών πολεμικών πλοίων σε ναυτική ανάπτυξη στη θάλασσα.

ΗΠΑ: Σοβαρή αντιμετώπιση αναφορών Δανίας για ρωσικές προκλήσεις στη θάλασσα

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά και λαμβάνει σοβαρά τις ρωσικές ναυτικές προκλήσεις στα στενά της Δανίας, μετά από σχετικές πληροφορίες της δανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Συνεχής η επικοινωνία με ΝΑΤΟ, δηλώνει η Ουάσινγκτον.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα τις αναφορές για ρωσικές ναυτικές προκλήσεις στη Βαλτική Θάλασσα, έπειτα από δηλώσεις της υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας για επαναλαμβανόμενες ενέργειες ρωσικών πολεμικών πλοίων στα στενά που συνδέουν τη Βαλτική με τη Βόρεια Θάλασσα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων ότι το θέμα παρακολουθείται στενά από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Όπως υπογράμμισε, ο πρόεδρος βρίσκεται επίσης σε διαρκή επαφή με ηγέτες συμμαχικών χωρών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν πραγματοποιήσει κινήσεις που περιλαμβάνουν πλεύση σε πορεία σύγκρουσης, στοχοποίηση δανικών πλοίων και παρεμβολές σε συστήματα πλοήγησης στα δανικά στενά. Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται ως ενδεχόμενος κίνδυνος ακούσιας κλιμάκωσης.

Ο διευθυντής της δανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Τόμας Αρένκιλ, δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δολιοφθοράς κατά των δανικών ενόπλων δυνάμεων. Επισήμανε πως η Ρωσία διεξάγει "υβριδικό πόλεμο" τόσο κατά της Δανίας όσο και κατά της Δύσης το τελευταίο διάστημα.

Η περιοχή της Βαλτικής παραμένει σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, ιδιαίτερα μετά τα περιστατικά με υποθαλάσσια καλώδια, διακοπές λειτουργίας αγωγών φυσικού αερίου, παραβιάσεις εναέριου χώρου και θεάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γεγονότα που καταγράφονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022 και έχουν εντείνει τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Η Δανία, που στηρίζει ενεργά την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, έχει αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό και έχει δεσμευτεί για την απόκτηση όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία είναι ικανά να πλήξουν στόχους εντός ρωσικού εδάφους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ δείχνει επικράτηση της λογικής, θετικά Ομάν και ΗΑΕ

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε ένδειξη κοινής λογικής την κατάπαυση του πυρός ΗΠΑ-Ιράν, ενώ Εμιράτα και Ομάν χαιρέτισαν την εξέλιξη με μηνύματα σταθερότητας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ισπανοί βλέπουν τον Τραμπ ως μεγαλύτερη απειλή από τον Πούτιν

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 81% των Ισπανών θεωρεί τον Τραμπ μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη από τον Πούτιν (79%) και τον Νετανιάχου (71%), ενώ λιγότερο απειλητικοί κρίνονται άλλοι ηγέτες, όπως ο Σι Τζινπίνγκ.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεσκόφ: Ο πόλεμος στο Ιράν επεκτείνεται και πλήττει παγκόσμια οικονομία

Η ένταση στο Ιράν αυξάνεται με γεωγραφικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενώ ο Τραμπ απειλεί με πλήγματα σε υποδομές αν δεν ανοίξει το Στενό του Χορμούζ. Το Κρεμλίνο επέλεξε να μην σχολιάσει τα σχόλια του Τραμπ.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα ζητά κατάπαυση πυρός για ασφαλή αποχώρηση Ρώσων από Μπουσέρ

Η Ρωσία θα ζητήσει από ΗΠΑ και Ισραήλ να διασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός κατά την αποχώρηση Ρώσων εργαζομένων από το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ στο Ιράν, ενώ το κύμα εξόδου περίπου 200 ατόμων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Χάρτης Ρωσίας με σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ναρίσκιν: Απευθείας δίαυλος Ρωσίας - ΗΠΑ για Ιράν, προκλήσεις και ανησυχίες

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν αποκάλυψε ότι η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τη CIA για τις εξελίξεις στο Ιράν και την αντιμετώπιση κοινών θεμάτων ενδιαφέροντος.