Κάθε χρόνο, την πέμπτη Κυριακή μετά το Πάσχα, η Εκκλησία θυμάται τη συνάντηση του Ιησού Χριστού με έναν εκ γενετής τυφλό και το θαύμα της θεραπείας του και η μέρα εορτάζεται ως η Κυριακή του Τυφλού. Την ημέρα εκείνη -που ημερολογιακά συμπίπτει με την 21η Μαΐου- η χώρα θα μπαίνει σε μια εκλογική διαδικασία, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν, τόσο για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και για το ενδεχόμενο μιας πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας κομμάτων.
Οι πιο προληπτικοί -συνήθως λάτρεις των αστρολογικών προβλέψεων- άκουσαν με ενδιαφέρον την ανάλυση του αστρολόγου Κώστα Λεφάκη, να επισημαίνει ότι στις 21 Μαΐου παρατηρείται ένας πλανητικός συνωστισμός, με μια νέα Σελήνη που από τη μια θα εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και, από την άλλη, θα προκαλέσει μια αμφιταλαντευόμενη διάθεση των ψηφοφόρων. Αυτός ο πλανητικός συνωστισμός -σύμφωνα πάντα με τον κ. Λεφάκη- δεν είναι πολύ καλός οιωνός γενικότερα για την έκβαση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την επίτευξη αυτοδυναμίας!
Το σίγουρο είναι πως οι επτά εβδομάδες μέχρι την Κυριακή των εκλογών, δεν θα είναι μία μάχη θρησκόληπτων, προληπτικών ή όσων πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες. Για τα κομματικά επιτελεία, μετρήσιμο μέγεθος είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων -κρυφών και φανερών- με τις ανησυχίες τους να εστιάζονται τόσο στη διάθεση των πολιτών για χαλαρή ψήφο, όσο και σε αυτούς που θα επιλέξουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.
Αυτοί οι δύο παράγοντες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο «ραντάρ» της προεκλογικής στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επαναλαμβάνει διαρκώς στις δημόσιες τοποθετήσεις του τη σημασία της ψήφου στην πρώτη κάλπη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ένα ποσοστό 33% στις 21 Μαΐου για το κόμμα του, αποτελεί αναγκαίο εφαλτήριο για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.
Στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, χαραμάδα αισιοδοξίας, δημιουργεί η σταδιακή συρρίκνωση της τάσης για αποστασιοποίηση των πολιτών, προς όφελος μικρότερων σχηματισμών ή ακόμα της επιλογής για άκυρο, αποχή και λευκό. Ο στόχος του επαναπατρισμού ψηφοφόρων που αποστασιοποιήθηκαν αποτελεί βασικό ζητούμενο για τη ΝΔ, από τη στιγμή που τα ποσοστά των αναποφάσιστων μετά την τραγωδία των Τεμπών κινούνται κοντά στο 15% - 16% και στην τελευταία δημοσκόπηση (Marc / Πρώτο Θέμα) βρίσκονται οριακά κάτω από το 10%.
Αν και το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί να δημιουργεί μια αίσθηση ανακούφισης στους συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη, ωστόσο, η σημαντική μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ΝΔ - πχ. τομέα υποδομών, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών - επιβεβαιώνουν ότι μετά τα Τέμπη τα κυβερνητικά μηνύματα «θόλωσαν» προκαλώντας αναταράξεις ακόμα και σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης.
Οι πολιτικές επιπτώσεις του πρόσφατου φονικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος φάνηκαν με τη συνολική κάμψη του δείκτη της πολιτικής εμπιστοσύνης των πολιτών συνολικά στα κόμματα, ενώ άλλαξαν άρδην και το αρχικό αφήγημα περί επίτευξης αυτοδυναμίας. Ζητούμενο παραμένει, πάντως, αν η προεκλογική αντιπαράθεση, θα αναλωθεί σε μια απέραντη σκανδαλολογία ή αν θα γίνει μια ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων και προγραμμάτων για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των πολιτών.