Στην ιδιαίτερη δυναμική με την οποία ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας ότι πρόκεται για συνέχεια της περσινής χρονιάς, όπου οι επιδόσεις του τουρισμού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. «Το 2022 ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία φτάνοντας, παρά τις παγκόσμιες κρίσεις, τα έσοδα του 2019 με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία μας στις τρεις μεγαλύτερες αγορές μας - Βρετανία Γερμανία, Γαλλία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Δίνοντας το στίγμα της νέας σεζόν του 2023 η κυρία Ζαχαράκη στάθηκε στις επιδόσεις του Ιανουαρίου, αναφέροντας ότι τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 72% και οι αφίξεις 86% σε σχέση με το 2022. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου καταγράφηκε αύξηση 51% -σε σχέση με πέρυσι- στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ συνολικά για τη φετινή χρονιά «οι προγραμματισμένες πτήσεις υπολογίζονται σε 15% παραπάνω από το 2019, πριν την πανδημία».
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για τις ερχόμενες εκλογές η κυρία Ζαχαράκη σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχοντας αναλάβει την ευθύνη για τη διόρθωση των διαχρονικών παθογενειών του παρελθόντος στο σιδηρόδρομο -και όχι μόνο- θα συνεχίσει την παραγωγή κυβερνητικού έργου μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Και στις εκλογές, όπως σημειώνει, θα διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών βασιζόμενη σε αυτό το συνολικό έργο, αλλά και στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της στη αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται μπροστά μας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Σοφίας Ζαχαράκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Κώστα Χαλκιαδάκη:
ΕΡ: Πως κρίνετε την τουριστική χρόνια του 2022 και τι προσδοκάτε για την τρέχουσα;
ΑΠ: Η φετινή χρονιά ξεκινά με ιδιαίτερη δυναμική, σε συνέχεια άλλωστε και της περσινής. Το 2022 ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία φτάνοντας, παρά τις παγκόσμιες κρίσεις, τα έσοδα του 2019, με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία μας στις τρεις μεγαλύτερες αγορές μας - Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία. Είχαμε, επίσης, επέκταση της σεζόν, αλλά και αυξημένο ρόλο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο ελληνικό τουριστικό πακέτο.
Φέτος τον Ιανουάριο τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 72% και οι αφίξεις 86% σε σχέση με το 2022. Το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου είχαμε αύξηση 51% σε σχέση με πέρυσι στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ συνολικά για τη φετινή χρονιά οι προγραμματισμένες πτήσεις υπολογίζονται σε 15% παραπάνω από το 2019, πριν την πανδημία.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχει και μία ακόμα πιο ποιοτική υποδομή φιλοξενίας: τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν 200 νέες 5στερες μονάδες (αύξηση 35%), άλλες τόσες 4στερες και δημιουργούνται συνεχώς νέες. Όμως δεν υπάρχει καμία επανάπαυση. Σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, τόσο το υπουργείο όσο και ο κλάδος εργάζονται συνεχώς ώστε να έχουμε φέτος την καλύτερη τουριστική χρονιά στην ιστορία μας.
ΕΡ: Ποια ήταν η πιο δύσκολη πρόκληση που διαχειριστήκατε ως υφυπουργός Τουρισμού;
ΑΠ: Οπωσδήποτε ήταν η αντιμετώπιση του τεράστιου πλήγματος της πανδημίας στον τουρισμό και η αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής ανάκαμψης. Τον Ιανουάριο του 2021 όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, οι προβλέψεις ήταν εξαιρετικά δραματικές αλλά πολύ σημαντική η δουλειά που είχε προηγηθεί στο υπουργείο Τουρισμό με τα πρωτόκολλα για την επανεκκίνηση, αλλά και την κρίσιμη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ψηφιακό πιστοποιητικό και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.
Επιπλέον, και στο κομμάτι της τουριστικής εκπαίδευσης ελήφθησαν γρήγορα αποφάσεις για να μη χαθούν ώρες μαθημάτων και να λειτουργήσει τηλεκπαίδευση στο σύνολο των σχολών μας. Παρ' όλα αυτά το σύνολο του κλάδου, με σκληρή δουλειά, σχέδιο και επιμονή, κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το 2021, που οδήγησε τη χώρα μας στην κορυφή της ευρωπαϊκής τουριστικής ανάκαμψης και άνοιξε το δρόμο για την ακόμα υψηλότερη επίδοση το 2022. Χάρη σε αυτές τις επιτυχίες μπορούμε πλέον το 2023 να μιλάμε για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη νέα παγκόσμια τουριστική αγορά που διαμορφώνεται.
ΕΡ: Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος που θα θέλατε να φέρετε εις πέρας αν είστε στο υπουργείο Τουρισμού και μετά τις εκλογές;
ΑΠ: Οι γενικοί στόχοι παραμένουν σταθεροί: Πρώτον, περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας, ισορροπίας και βιωσιμότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Δεύτερον, ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και των μοναδικών εμπειριών που προσφέρει η χώρα μας στην τουριστική προσφορά μας και τρίτον, αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη ξεκινήσει, και με νέες δράσεις που εστιάζουν στρατηγικά στις επιμέρους μορφές τουρισμού, αλλά και στη συνολική του αειφορία και καινοτομία.
Εδώ, κομβικό ρόλο έχει η επικείμενη έναρξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 είναι αφιερωμένα στις ειδικές μορφές τουρισμού. Θα αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή τη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης μας, και πάντα σε συνεργασία με όλους τους φορείς του κλάδου, θα υλοποιήσουν βήμα- βήμα το σχέδιο για τον νέο ελληνικό τουρισμό της επόμενης δεκαετίας.
ΕΡ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις εκλογές;
AΠ: Κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οι εκλογικές εκτιμήσεις και προβλέψεις μικρή σημασία έχουν. Η κυβέρνηση έχοντας αναλάβει την ευθύνη για τη διόρθωση των διαχρονικών παθογενειών του παρελθόντος, στο σιδηρόδρομο και όχι μόνο, θα συνεχίσει την παραγωγή κυβερνητικού έργου μέχρι και την ημέρα των εκλογών.
Και στις εκλογές, θα διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών βασιζόμενη σε αυτό το συνολικό έργο, αλλά και στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται μπροστά μας. Ακριβώς λόγω αυτών των κρίσεων, χρειαζόμαστε για την επόμενη τετραετία μια κυβέρνηση ισχυρή και αυτοδύναμη, ικανή να λαμβάνει γρήγορα και αποτελεσματικά αποφάσεις. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι ακυβερνησία, ασάφεια και αβεβαιότητα, όταν έχουμε απέναντι μας τόσο μεγάλες διεθνείς αλλά και εθνικές προκλήσεις.
ΕΡ: Ποιο θεωρείτε πως είναι το διακυβευμα των εκλογών;
ΑΠ: Πλέον, έχουμε δύο ολοκληρωμένες θητείες να συγκρίνουμε. Από τη μία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που, παρά λάθη και παραλείψεις, έχει συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο: από το πώς αντιμετώπισε τις διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις μέχρι το τι πέτυχε για τους Έλληνες πολίτες. Από τη μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας, την αύξηση μισθών και συντάξεων, την οικονομική ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την ανοδική τροχιά του τουρισμού, μέχρι την ψηφιακή διακυβέρνηση και την αμυντική και διπλωματική θωράκιση της χώρας, μεταξύ πολλών άλλων.
Και από την άλλη, η διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015, τις κλειστές τράπεζες, τη διακινδύνευση της ευρωπαϊκής μας θέσης και τη διεθνή απαξίωση της Ελλάδας, το τσάκισμα της μεσαίας τάξης, το χάϊδεμα όλων των νοσηρών νοοτροπιών του ελληνικού δημοσίου.
Και τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: Ποιος παρήγαγε μετρήσιμο έργο ανεβάζοντας τη διεθνή θέση της χώρας; Ποιος διαχειρίστηκε καλύτερα κρίσεις και άρα μπορεί να το πράξει και στο μέλλον; Και ποιος έχει τη βούληση να συγκρουστεί με νοσηρές παθογένειες που σε κάποιους τομείς ακόμα κρατούν τη χώρα μας πίσω, όπως πχ με το ζήτημα της αξιολόγησης στο δημόσιο, που η παρούσα κυβέρνηση ξεκίνησε και εντείνει, ενώ η αντιπολίτευση - ακόμα και μετά τα Τέμπη - αποστρέφεται και πολεμάει;
Η επιλογή λοιπόν είναι σαφής: θα πάμε μπροστά για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με συνέπεια και σοβαρότητα, ή θα γυρίσουμε πίσω στην αποτυχημένη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με αστάθεια και τοξικότητα;
ΕΡ: Σε ότι αφορά την εκλογική σας Περιφέρεια, τι μήνυμα στέλνετε στο εκλογικό σώμα;
AΠ: Η Ανατολική Αττική είναι μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας. Κόντρα στη γενική τάση της απογραφής, σημειώνει αύξηση πληθυσμού, αλλά και μεγάλη αύξηση επενδύσεων. Στόχος μου είναι η Ανατολική Αττική να αναδειχθεί σε πρότυπο, όχι μόνο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της. Στις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της κορυφαία θέση έχουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Σε συνεχή επαφή με τους δήμους αλλά και τους τοπικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναπτύσσουμε ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ειδικών μορφών τουρισμού στην Ανατολική Αττική, με έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό και οινοτουρισμό, τον θρησκευτικό, οικοτουρισμό (σπήλαια, μονοπάτια) τον αθλητικό, αλλά και τον πολιτιστικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας όπως και προορισμό για εκθέσεις και συνέδρια.
Και βέβαια η Ανατολική Αττική αποτελεί και κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του τουρισμού σε ολόκληρη την Αττική αλλά και τη χώρα με στρατηγικές υποδομές, όπως το κεντρικό μας αεροδρόμιο αλλά και ένα δυναμικό κλάδο κρουαζιέρας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι φέτος στο Λαύριο είχαμε 95.000 επιβάτες κρουαζιέρας, από 0 το 2019! Η επιθυμία μου, λοιπόν, είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στο να επιταχύνουμε και να εντείνουμε την ανοδική αυτή πορεία της Ανατολικής Αττικής. Και θα ήταν για μένα η μεγαλύτερη τιμή εάν οι συμπολίτες μου στην Ανατολική Αττική με επέλεγαν να την υπηρετήσω και από τη θέση ευθύνης της βουλευτή.