ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ekloges-Anapofasistoi
Φωτο: Shutterstock

Η μαγική εικόνα των αναποφάσιστων στις εκλογές: Υπάρχουν πραγματικά;

Με το κλείσιμο την ανάρτηση των τελικών αποτελεσμάτων, οι μέχρι πρότινος «αναποφάσιστοι» εξαφανίζονται και τη θέση τους παίρνουν τα «άκυρα» - «λευκά» ψηφοδέλτια και η αποχή.

Οι δημοσκόποι παραδοσιακά τους δίνουν μεγάλη σημασία και σχεδόν πάντα τους επιφυλάσσουν ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ικανό να στρέψει προς τη μια ή την άλλη πλευρά την πλάστιγγα ενός εκλογικού αποτελέσματος.

Οι «αναποφάσιστοι» των ερευνών κοινής γνώμης φιγουράρουν ως η τρίτη σε ποσοστά δύναμη των δημοσκοπήσεων, τόσο ικανή, που αν με κάποιον μαγικό τρόπο μπορούσε να πάρει τη μορφή πολιτικού κόμματος, τότε θα αποτελούσε παράγοντα διαμόρφωσης των πολιτικών συσχετισμών, με την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας- σίγουρα στο τσεπάκι της!

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 

Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τον γρίφο με την λογική, αλλά ταυτόχρονα και από την οπτική των κομμάτων.

Ειδικά αυτά, τα κόμματα δηλαδή, επιδίδονται σε κάθε προεκλογική περίοδο σε έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου για το ποιος θα κάνει το πληρέστερο «ψυχογράφημα» των εκλογέων που τοποθετούνται στο φάσμα των αναποφάσιστων, μπαίνοντας ταυτόχρονα σε μια άκρατη πλειοδοσία προτάσεων, ιδεών και υποσχέσεων, σαν να μην υπάρχει αύριο.

Ως δια μαγείας, με το κλείσιμο της κάλπης και την ανάρτηση των τελικών αποτελεσμάτων, οι μέχρι πρότινος «αναποφάσιστοι» εξαφανίζονται και τη θέση τους παίρνουν τα «άκυρα» και τα «λευκά» ψηφοδέλτια, καθώς και όσοι επέλεξαν να απέχουν.

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές», έλεγε ο Μπίσμαρκ. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το ψάρεμα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε το περίπου 10% των ψηφοφόρων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα, να πειστεί από τις επιτυχίες των «κυνηγών» και των «ψαράδων», όσο και από την «πολεμική» των προεκλογικών διλημμάτων.

Για να τους παρηγορήσω, προφανώς και όλοι θα θέλαμε να ψηφίσουμε τον καλύτερο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν βάζει υποψηφιότητα και συνήθως η σύγκριση γίνεται με τον αμέσως προηγούμενο. 

Παρ’ όλα αυτά και τους εαυτούς μας μπορούμε να διαψεύσουμε και να ψηφίσουμε. 

«Γιατί οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από τους καλούς πολίτες που δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν», που έλεγε και ο Φρανκ Μακίνι (Frank McKinney)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Γαλλίας πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοινώνει υποψηφιότητα για τις προεδρικές στη Γαλλία

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027, ενώ η Μαρίν Λεπέν θα στηρίξει τον Τζορντάν Μπαρντελά αν η Δικαιοσύνη της απαγορεύσει να θέσει υποψηφιότητα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Βουτηγμένοι στη διαφθορά - Η απάντηση στις κάλπες

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τοξικότητα, διαπλοκή και διαφθορά, τονίζοντας εσωκομματική κρίση στη ΝΔ και εμπλοκή βουλευτών στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, με ανταγωνισμό ρουσφετιών εις βάρος των αγροτών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Σπάρτη: Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας πολιτών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σπάρτη, ευχήθηκε σε όσους γιορτάζουν τον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένη, τονίζοντας τη σημασία των έργων αποκατάστασης στη Μυστρά και τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημαία Ουγγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Συνταγματική τροπολογία Tisza για όριο θητείας πρωθυπουργού

Το Tisza κατέθεσε τροπολογία που περιορίζει σε οκτώ έτη τη θητεία του πρωθυπουργού, εμποδίζοντας ιδιαίτερα τον Όρμπαν να επιστρέψει στην εξουσία. Ο Μαγιάρ επιδιώκει ενίσχυση των θεσμών και αλλαγές στο υπάρχον Σύνταγμα.
Αλέξης Τσίπρας σιλουέτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελικές προετοιμασίες για την παρουσίαση του κόμματος Τσίπρα

Σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες για την παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα, με εκατοντάδες εθελοντές να οργανώνουν εκδήλωση στο Θησείο στις 26/5, όπου θα παρουσιαστεί ο τίτλος και η ιδρυτική διακήρυξη με πολλές εκπλήξεις.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προκαταρκτική έγκριση νομοσχεδίου για διάλυση της Κνεσέτ

Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε προκαταρκτικά νομοσχέδιο διάλυσης της Κνεσέτ, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές πρόωρες εκλογές. Το νομοσχέδιο περνά σε επιτροπή για καθορισμό ημερομηνίας πριν από την τελική ψηφοφορία.