ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρευρίσκεται σε επαγγελματική συνάντηση με άλλους αξιωματούχους.

Πιερρακάκης: Το δημοψήφισμα ήταν ψευδαίσθηση και κομβική στιγμή για τη χώρα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στις Βρυξέλλες για την πορεία της Ελλάδας μετά τα μνημόνια, τονίζοντας τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας, αλλά και τις προκλήσεις σε παραγωγικότητα, επενδύσεις και δημογραφικό.

Σημαντικές επισημάνσεις για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας και τις προκλήσεις που παραμένουν διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Centre for European Policy Studies (CEPS) στις Βρυξέλλες, με θέμα «Η ανάκαμψη της Ελλάδας, 10 χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το ευρώ».

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως κομβική στιγμή για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι τότε προσδοκίες αποδείχθηκαν ψευδαισθήσεις και όχι ρεαλιστικές πολιτικές εναλλακτικές.

 Τόνισε ότι η δημοσιονομική σύνεση αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη επιλογή για τη χώρα, μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων και εφαρμογής των τριών μνημονίων.

Όπως υπογράμμισε, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ενάρετο κύκλο, με βασικούς άξονες τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος μετά την πλήρη εξυγίανσή του.

 Επισήμανε ότι τα τελευταία έξι χρόνια έχουν υλοποιηθεί σχεδόν 100 μεταρρυθμίσεις, ενώ παραμένουν ανοιχτές προκλήσεις όπως η ενίσχυση της παραγωγικότητας, το δημογραφικό και η προσέλκυση επενδύσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις ευκαιρίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την Έκθεση Ντράγκι, η οποία προτείνει την άρση εμποδίων μεταξύ των κρατών-μελών και την απλοποίηση κανονισμών.

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων ως το κεντρικό πολιτικό και οικονομικό στοίχημα της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωσή της αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Υπογράμμισε ότι η θεσμική μεταρρύθμιση δεν αρκεί χωρίς μια πραγματική διασυνοριακή κουλτούρα, που θα επιτρέψει τη δημιουργία ευρωπαϊκών πρωταθλητών.

Ως παράδειγμα, ανέφερε την ελληνική προσέγγιση στο 5G, επισημαίνοντας πως μια έξυπνη δημοπρασία φάσματος μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για ολόκληρο το τεχνολογικό οικοσύστημα. 

Επεσήμανε ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τέτοιες δημοπρασίες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα μπορούσε να ενισχύσει ταυτόχρονα τις υποδομές και τις εφαρμογές, οδηγώντας σε πραγματική καινοτομία.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι η ψηφιοποίηση δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά κυρίως τη διοίκηση και τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες

Εξήγησε ότι η ουσία της ψηφιακής μετάβασης βρίσκεται στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο ένα κράτος που λειτουργεί χωρίς περιττή πολυπλοκότητα, ανταποκρινόμενο αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει πολιτική αλλαγή στη χώρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδωσε προεκλογικό στίγμα και αισιοδοξεί για νίκη στις επόμενες εκλογές, προτείνοντας νέο γραμματέα τον Γιάννη Βαρδακαστάνη και εκλογή νέων οργάνων.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στις ευρωπαϊκές αλλαγές

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ την ανάγκη ταχείας μεταρρύθμισης στην Ευρώπη και επισήμανε τον σημαντικότερο ρόλο της Ελλάδας στο νέο οικονομικό τοπίο, δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση των ελληνογαλλικών δεσμών.
Χέρι σε κάλπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Σε ευρωπαϊκή δημοκρατία ο πρωθυπουργός θα παραιτούνταν σήμερα

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών πως αν ζούσαμε σε κανονική ευρωπαϊκή δημοκρατία ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί και να γίνουν εκλογές, ενώ τόνισε την ανάγκη επιστροφής της κανονικότητας.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Επιλέγουμε ταχεία μείωση χρέους, χωρίς βάρη στις νέες γενιές

Ο υπουργός Οικονομίας Κ. Πιερρακάκης επισημαίνει στο Facebook ότι η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ιστορία, σύμφωνα με τη Eurostat, τονίζοντας πως πρόκειται για κυβερνητική επιλογή ώστε να μη μεταφερθεί στα επόμενα γενεές.