ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο

Πιερρακάκης: Το δημοψήφισμα ήταν ψευδαίσθηση και κομβική στιγμή για τη χώρα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στις Βρυξέλλες για την πορεία της Ελλάδας μετά τα μνημόνια, τονίζοντας τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας, αλλά και τις προκλήσεις σε παραγωγικότητα, επενδύσεις και δημογραφικό.

Σημαντικές επισημάνσεις για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας και τις προκλήσεις που παραμένουν διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Centre for European Policy Studies (CEPS) στις Βρυξέλλες, με θέμα «Η ανάκαμψη της Ελλάδας, 10 χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το ευρώ».

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως κομβική στιγμή για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι τότε προσδοκίες αποδείχθηκαν ψευδαισθήσεις και όχι ρεαλιστικές πολιτικές εναλλακτικές.

 Τόνισε ότι η δημοσιονομική σύνεση αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη επιλογή για τη χώρα, μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων και εφαρμογής των τριών μνημονίων.

Όπως υπογράμμισε, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ενάρετο κύκλο, με βασικούς άξονες τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος μετά την πλήρη εξυγίανσή του.

 Επισήμανε ότι τα τελευταία έξι χρόνια έχουν υλοποιηθεί σχεδόν 100 μεταρρυθμίσεις, ενώ παραμένουν ανοιχτές προκλήσεις όπως η ενίσχυση της παραγωγικότητας, το δημογραφικό και η προσέλκυση επενδύσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις ευκαιρίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την Έκθεση Ντράγκι, η οποία προτείνει την άρση εμποδίων μεταξύ των κρατών-μελών και την απλοποίηση κανονισμών.

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων ως το κεντρικό πολιτικό και οικονομικό στοίχημα της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωσή της αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Υπογράμμισε ότι η θεσμική μεταρρύθμιση δεν αρκεί χωρίς μια πραγματική διασυνοριακή κουλτούρα, που θα επιτρέψει τη δημιουργία ευρωπαϊκών πρωταθλητών.

Ως παράδειγμα, ανέφερε την ελληνική προσέγγιση στο 5G, επισημαίνοντας πως μια έξυπνη δημοπρασία φάσματος μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για ολόκληρο το τεχνολογικό οικοσύστημα. 

Επεσήμανε ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τέτοιες δημοπρασίες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα μπορούσε να ενισχύσει ταυτόχρονα τις υποδομές και τις εφαρμογές, οδηγώντας σε πραγματική καινοτομία.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι η ψηφιοποίηση δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά κυρίως τη διοίκηση και τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες

Εξήγησε ότι η ουσία της ψηφιακής μετάβασης βρίσκεται στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο ένα κράτος που λειτουργεί χωρίς περιττή πολυπλοκότητα, ανταποκρινόμενο αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, τι δήλωσε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ακρίβεια και στην πολιτική αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πώς οι μετριοπαθείς κεντρώοι μπορούν να νικήσουν τους λαϊκιστές

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως οι μετριοπαθείς κεντρώες κυβερνήσεις μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και να νικήσουν τον λαϊκισμό εφαρμόζοντας το πρόγραμμά τους, υπογραμμίζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 41%.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Ιστιαία: Στήριξη σε βόρεια Εύβοια και κάλπες την άνοιξη 2027

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όπου αναδείχθηκε η πρώτη μονάδα αιμοκάθαρσης σε τέτοια δομή. Τόνισε τις αναπτυξιακές προοπτικές της βόρειας Εύβοιας και κάλεσε ετοιμότητα ενόψει εκλογών 2027.
ΕΛΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανακοίνωσε τα 401 μέλη του Εθνικού της Συμβουλίου, τονίζοντας τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους κοινωνικούς χώρους και αναδεικνύοντας το άνοιγμα της προς την κοινωνία για κοινή δράση.