Νέα στοιχεία συνεχίζουν να προκύπτουν για την Εύα Καϊλή και την έρευνα για διαφθορά με χρηματισμό από το Κατάρ. Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, εκτός από τις σακούλες με χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, βρέθηκε και χαρτοφύλακας με λεφτά στην κατοχή του πατέρα της. Και ο ίδιος πλέον βρίσκεται υπό ανάκριση. Αυτή τη στιγμή, η ευρωβουλευτής η οποία συνελήφθη χθες το βράδυ με την αυτόφωρη διαδικασία, κρατείται μαζί με άλλους τέσσερις προκειμένου να γίνει ανάκριση. Για την υπόθεση ερευνώνται άλλοι δύο ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για τους Maria Arena και Marc Tarabella.
Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως η αστυνομία των Βρυξελλών έχει ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις. Να σημειωθεί πάντως πως μέχρι στιγμής η βελγική αστυνομία δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση. Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, τον Νοέμβριο.
Το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων. Νωρίτερα με απόφαση του προέδρου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη η Ευα Καϊλή τίθεται εκτός κόμματος.
Η Εύα Καϊλή, μετά το ΠΑΣΟΚ, διεγράφη αργά το βράδυ της Παρασκευής και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), με την απόφαση μάλιστα να τίθεται άμεσα σε ισχύ ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες. Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά ευρύτερο κύκλο Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση».
To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής της ζήτησε να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος ανέφερε ότι «έχει εδώ και μήνες λάβει πολύ συγκεκριμένες και αγεφύρωτες αποστάσεις και διαφοροποιήσεις από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τις θέσεις και τις αξίες που αυτό εκφράζει». Ο κ. Μάντζος επεσήμανε τρία γεγονότα για να τεκμηριώσει την παραπάνω αναφορά του. Είπε συγκεκριμένα:
«Πρώτον, εντός 24ώρου από τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Ιουλίου για απόπειρα εγκατάστασης του Predator, η κ. Καϊλή βγαίνει και λέει, πριν καν το πει η ΝΔ, ότι οι υποκλοπές συνηθίζονται και συμβαίνουν παντού, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα. Δεύτερον, στο τέλος Αυγούστου, η κ. Καϊλή, σε αγαστή αρμονία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, εμποδίζει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Εξεταστική Επιτροπή PEGA, να εξετάσουν το ζήτημα.
Και, τρίτον, στο τέλος Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψάλλει παιάνες για το Κατάρ, όταν όλη η Ευρώπη και όλη η υφήλιος μιλά για μία αδιαφανή ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, το κυριότερο, για μία συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε την άμεση απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις αναφορές της κ. Καϊλή για το Κατάρ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πιο ηχηρή απάντηση ενός πολιτικού κόμματος, από το να βγαίνει ο πρόεδρός σε ζωντανή μετάδοση από τηλεοπτικό δίκτυο και να δηλώνει ότι η Ευρωβουλευτής εκφράζει προσωπικές απόψεις οι οποίες απάδουν των αρχών και των αξιών του Κινήματος».
«Αυτοί οι τρεις λόγοι είναι αρκετοί ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης να έχει αποφασίσει να μην συμπεριληφθεί η κ. Καϊλή σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής», τόνισε ο κ. Μάντζος προσθέτοντας ότι «επιπλέον τώρα έχουμε ένα μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό θέμα. Ένα ζήτημα αδιαφάνειας, φερόμενης διαφθοράς, ένα ζήτημα πολιτικής ηθικής, στο οποίο δεν χωρά καμία ανοχή».
Χαρακτήρισε αυτονόητη και αυτόματη τη διαγραφή της κ. Καϊλή με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι «την καλούμε πλέον να παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία εξελέγη. Και αυτό θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα για το τι εννοούμε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όταν μιλάμε για αξιακή ανανέωση. Καμία ανοχή στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια. Όλα και για όλους στο φως. Θα είμαστε άτεγκτοι και ανεπιφύλακτοι σε κάθε ανάλογη υπόθεση». Ο Δημήτρης Μάντζος εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση σε όσους συσχετίζουν την υπόθεση της Εύας Καϊλή με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με αφορμή «ένα γαϊτανάκι που βλέπουμε από χθες στα social media», λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Τα trolls κάνουν τη δουλειά τους και παίρνουν και κάποια αμοιβή για αυτό, αλλά οι υγιείς χρήστες των social media πρέπει να ξέρουν τα εξής: Πρώτον, δεν υπάρχει Predator στην περίπτωση της κ. Καϊλή. Ελέγχθηκε όπως όλοι οι Ευρωβουλευτές και τα γραφεία τους μετά την επίθεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και δεν βρέθηκε τίποτα. Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει παρακολούθηση της κ. Καϊλή.
Και, τρίτον, δεν πρόκειται για υπόθεση εθνικής ασφάλειας. Οι Βέλγοι ερευνούν ένα κοινό ποινικό αδίκημα, μία υπόθεση κοινής εγκληματικότητας. Οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη δεν αφορούσαν σε ποινικά αδικήματα, αλλά σε υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας». «Ένας λόγος, λοιπόν, παραπάνω για τον κ. Πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο της ΕΥΠ και να ζητήσει από τους διοικητές της να έρθουν τώρα στη Βουλή και να πουν στους πολίτες το λόγο παρακολούθησής του Νίκου Ανδρουλάκη», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και κατέληξε:
«Αυτό σημαίνει μάχη στο προσκήνιο και αυτό κάνουμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο κόμμα στη συνείδησή του λαού μας με αρχές, αξίες και προτάσεις. Και αυτό θα φανεί στην κάλπη. Εμείς εμπιστευόμαστε τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Είναι άλλοι εκείνοι που και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα παίζουν με τους θεσμούς».