ΓΔ: 1395.83 -0.13% Τζίρος: 50.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:30 DATA
Dendias, Ypex
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία προλαβαίνει να αναθεωρήσει τη στρατηγική έντασης

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η τουρκική κοινή γνώμη δεν «αγοράζει» το ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει την τουρκική πολιτική ηγεσία, καθώς πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει μια κοινή αντίληψη συνύπαρξης με την Ελλάδα.

Μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να σταματήσει την επικίνδυνη εξωτερική πολιτική του αναθεωρητισμού, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η τουρκική κοινή γνώμη, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη δημοσκόπηση, φαίνεται ότι δεν αγοράζει το ανθελληνικό αφήγημα και παραλήρημά της.

«Η τουρκική γνώμη φαίνεται να μην αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει όλο το τουρκικό πολιτικό σύστημα, και λυπάμαι να πω ότι η αντιπολίτευση, λέει περισσότερα χειρότερα και απαράδεκτα από αυτά που λέει η τουρκική ηγεσία. Η τουρκική κοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι δεν αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα και αφήγημά της. Αντίθετα πιστεύει ότι οι δύο κοινωνίες μπορεί μαζί να δημιουργήσουν μια κοινή αντίληψη συνύπαρξης», ανέφερε χαρακτηριστικά στη βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Τουρκία έχει ακόμα περιθώρια να ανατρέψει τον επικίνδυνο αναθεωρητισμό της.

Αφορμή των δηλώσεων του κ. Δένδια, ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την ένταξη των δύο χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσει τη συμμαχία η παρουσία τους.

«Με τις εξελιγμένες στρατιωτικές τους δυνατότητες θα συμβάλουν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κάτι που στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία. Και ίσως ακόμα σημαντικότερο, είναι ότι θα διευρύνουν τον αριθμό των χωρών μέσα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συνυπογράφουν ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών όπως αυτές οι αρχές και οι αξίες εκπροσωπούνται και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια, μίλησε για μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική εξωτερική πολιτική για μακρά σειρά ετών, ώστε το ΝΑΤΟ να εστιάσει σε αυτό το πλαίσιο αρχών και αξιών, η οποία, όπως είπε, στέφθηκε με επιτυχία.

«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο, και μέσα από αυτό να αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης χώρας, είναι έξω από τις αρχές της συμμαχίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Απαντώντας στο ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού που έθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε ότι «για πολλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα όχι όμως ότι δεν είδε μπροστά». Έφερε δε ως παράδειγμα, τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, που μετέτρεψε, όπως είπε, την Αλεξανδρούπολη και σε ενεργειακό και σε στρατηγικό και σε εμπορικό κόμβο. «Όταν αναφέρθηκα τότε στα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας που υπεγράφη αντιμετώπισα χαμόγελα απορίας. Η ζωή απέδειξε σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κύριο λιμένα ενίσχυσης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχόλια για την τριμερή συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας, σχετικά με τις εκδόσεις, αντέτεινε ότι έστω και εκβιαζόμενες να υπέγραψαν, θα γίνονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είναι στην αρχή της πορείας του, έχει 70 χρόνια πίσω του αλλά έχει πολλά ακόμα μπροστά του και έχει καταφέρει κάτι μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Να δημιουργηθεί ένας χώρος δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του πλανήτη. Αν διαβάσετε με προσοχή το τριμερές Μνημόνιο που υπέγραψαν, βεβαίως αναφέρεται στις εκδόσεις αλλά γράφει στο τέλος, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων. Λέει καθαρά -έστω αν θέλετε και εκβιαζόμενες- στη Σουηδία και Φινλανδία ότι εμείς θα τηρήσουμε πάντοτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων».

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα, η Ρωσία να αντιληφθεί το αδιέξοδο της πολιτικής της και να επιστρέψει στη λογική της συμβίωσης με ασφάλεια και ειρήνη, και με την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ θα παραβρεθεί ο Γ. Γεραπετρίτης

Στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνεδρίασης περιλαμβάνονται η εξέταση όλων των βασικών θεμάτων της Συμμαχίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2024, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Τα εθνικά θέματα να μείνουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη δεν δημιουργεί υπερκέρδη για την Τουρκία και τόνισε πως η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση που επιθυμεί η Άγκυρα.
Karamanlis-Kostas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Καραμανλής: Καμία συζήτηση με την Τουρκία για γαλάζιες πατρίδες

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα πάει σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Τουρκία, ενώ υπογράμμισε πως ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η προσωπικότητα του Ερντογάν αποτελούν εκρηκτικό μείγμα για τα ελληνοτουρκικά.
Dendias, Ypex
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Ν. Δένδιας για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς και οι εν γένει προσπάθειες αναθεωρητικών δυνάμεων να υπονομεύσουν την διεθνή τάξη πραγμάτων στο τραπέζι της συνεδρίασης παρουσία του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Υποστηρίζουμε τον περαιτέρω διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις αυστηρές κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχα μέτρα εάν συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ουκρανία.