«Μπροστά μας έχουμε μία σοβαρότατη θεσμική εκτροπή, μία αρνητική τομή στη λειτουργία του πολιτεύματος», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
«Έχουμε τη δεδομένη παρακολούθηση από την ΕΥΠ, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, ενός πολιτικού προσώπου και αρχηγού σήμερα του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Έχουμε τη δεδομένη παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου ο οποίος έκανε ερευνητική δημοσιογραφία», τόνισε μιλώντας στο MEGA, προσθέτοντας ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα και δεν το διέψευσε, είπε μόνο ότι αν παρακολουθούνται ο πρωθυπουργός δεν το γνωρίζει, δηλαδή μία βολική απάντηση που υποδεικνύει ως υπευθύνους τα μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία αποπέμφθηκαν».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο εγκέφαλος του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος επέλεξε από την πρώτη στιγμή να θέσει τον εαυτό του προϊστάμενο της ΕΥΠ. Επέλεξε να αλλάξει τον νόμο για να διορίσει επικεφαλής της ΕΥΠ δικό του πρόσωπο. Επέλεξε να αλλάξει τον νόμο προκειμένου να μην μπορεί ένας πολίτης να μάθει αν παρακολουθείτο. Έκανε τρεις πολύ συγκεκριμένες επιλογές για να έχει τον απόλυτο έλεγχο και την απόλυτη ευθύνη».
Επισήμανε, παράλληλα, ότι «πολιτική ευθύνη έχουν τα πολιτικά πρόσωπα, όχι οι μετακλητοί υπάλληλοι που διορίζονται. Δηλαδή τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και οι βουλευτές. Αρμόδιος εν προκειμένω υπουργός είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, την ευθύνη φέρει ο ίδιος και θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί».
Ανέφερε, ακόμα, ότι «δεν νοείται “κατ’ ιδίαν ενημέρωση του κ. Ανδρουλάκη”. Με ποια διαδικασία; Σε ποιο θεσμικό πλαίσιο; Αφού η κυβέρνηση έχει καταργήσει τη δυνατότητα των προσώπων που παρακολουθούνται να ενημερώνονται από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή τους. Τι είναι αυτά που λέει η κυβέρνηση; Δεν μπορεί να παίζει με τους θεσμούς και με τέτοια ζητήματα».
Σημείωσε, τέλος, ότι «όσες προσπάθειες αποπροσανατολισμού κι αν κάνει η κυβέρνηση δεν θα ξεφύγει από την έρευνα της συγκεκριμένης υπόθεσης και του συγκεκριμένου σκανδάλου».