ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Pappas-SYRIZA
Shutterstock

Νίκος Παππάς: Επί Μητσοτάκη - Καραμανλή η Ελλάδα έχασε το τρένο

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο: Επί Μητσοτάκη - Καραμανλή χάσαμε το τρένο. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μεγάλες πόλεις, όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη, έχουν να δουν τρένο εδώ και τρία χρόνια. Οι ακυρώσεις των δρομολογίων διαδέχονται η μία την άλλη και οι επιβάτες μετακινούνται τελικά με λεωφορεία και με καθυστερήσεις. Το σιδηροδρομικό δίκτυο καταρρέει, ασυντήρητο, οι εκτροχιασμοί γίνονται καθημερινότητα και έργα, όπως η τηλεδιοίκηση στο Αθήνα - Κόρινθος και η υπογειοποίηση στην Πάτρα, τα οποία είχαμε ξεκινήσει ως κυβέρνηση, βρίσκονται στον αέρα. Η κατάσταση που επέβαλαν στον τρένο, στους εργαζόμενούς του και στο επιβατικό κοινό οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι τραγική. Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών το επιβεβαιώνουν. Η ακινητοποίηση του «Λευκού Βέλους» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κοντά στη Δεκέλεια, που έκοψε την Ελλάδα στα δύο και παρέλυσε τα δρομολόγια, και ο εκτροχιασμός του τρένου έξω από την Τιθορέα, ο οποίος αναδεικνύει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή και του ΟΣΕ στη -μετ' εμποδίων- λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, δεν είναι ατυχή περιστατικά.

Ο κ. Καραμανλής επιμένει πως έχει δρομολογήσει έργα 3,3 δισ. ευρώ στον τομέα. Το επαναλαμβάνει μονότονα, παρότι τα έργα αυτά αφενός δεν έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση, αφετέρου θα έπρεπε να έχουν προκηρυχθεί από το 2019. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτιμά συστηματικά τον σιδηρόδρομο. Τα δε συμφέροντα του δημοσίου παραβιάζονται κατάφωρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ, με υπογραφή Καραμανλή, το μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου - ΤΡΑΙΝΟΣΕ προέβλεπε επενδύσεις 780 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, το ποσό που περιλήφθηκε στη σύμβαση, η οποία ήρθε πρόσφατα στη Βουλή, δεν ξεπερνούσε τα 160 εκατ. ευρώ. Πάνω από 600 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις για επενδύσεις, λοιπόν, έγιναν αέρας. Και, βεβαίως, μιλάμε για μία σύμβαση που μειώνει στο μισό τα άγονα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά την επιδοτεί για όλα, που εντάσσει στις άγονες γραμμές κερδοφόρα δρομολόγια, όπως το Αθήνα - Θεσσαλονίκη, που προβλέπει την αγορά πανάκριβων τρένων από το δημόσιο, ώστε στη συνέχεια να τα νοικιάζει η ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει επιδοτηθεί για επενδύσεις. Η άγονη θητεία Μητσοτάκη - Καραμανλή δεν θα μπορούσε να επηρεάσει προς το αρνητικότερο την κοινωνία και τη χώρα. Οι δε συνέπειες της πολιτικής υποβάθμισης ενός δυναμικού μέσου μεταφοράς στην οικονομία και την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητες.

Επί ημερών τους χάσαμε το τρένο. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθόπουλος: Όχι στην εργαλειοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε εργαλειοποίηση του Συντάγματος από την κυβέρνηση λόγω σφιχτών προθεσμιών στη διαδικασία αναθεώρησης και έλλειψης διαλόγου, ενώ ζήτησε επέκταση προστασίας κατά των διακρίσεων στο άρθρο 5.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έκανε την ΕΡΤ σύγχρονη και αξιόπιστη

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η κυβέρνηση μετέτρεψε την ΕΡΤ από κανάλι προπαγάνδας σε αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης, απαντώντας στην αντιπολίτευση με αφορμή την επέτειο του «μαύρου» της ΕΡΤ και τις διαδικασίες επιλογής διοίκησης μέσω ΑΣΕΠ.
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση πλήττει αυτονομία, εργαζόμενους και δημότες

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Δήμο Καλλιθέας και τους εργαζόμενούς του, καταγγέλλοντας τις πιέσεις της κυβέρνησης για απολύσεις και τις αντεργατικές τροποποιήσεις στον Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει αποτυχίες ως επιτυχίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι παρουσιάζει τις αποτυχίες ως επιτυχίες, αγνοώντας σκάνδαλα και βασικά προβλήματα, όπως η στεγαστική κρίση, η ακρίβεια και η έλλειψη δημόσιας δαπάνης για στέγη, ζητώντας πραγματικές λύσεις.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: 213 εκατ. ευρώ για στήριξη κτηνοτρόφων από ζωονόσους

Ο υφυπουργός Αθ. Καββαδάς τόνισε στη Βουλή τη συνεχή στήριξη της κυβέρνησης στους κτηνοτρόφους που πλήττονται από ζωονόσους, αναφέροντας ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 213 εκατ. ευρώ και μέτρα για δίκαιες αποζημιώσεις.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα στην κυβέρνηση για προστασία του στόλου Global Sumud Flotilla

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει την επίθεση του Ισραηλινού Ναυτικού στη διεθνή νηοπομπή Global Sumud Flotilla ως πειρατική πράξη και ζητά να διασφαλιστεί η ασφαλής άφιξη του στόλου στη Γάζα, τονίζοντας ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.