ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Ελλάδα στη λίστα «μη φιλικών χωρών» της Ρωσίας: Ποιες οι συνέπειες

Η Μόσχα ενημέρωσε τον κατάλογο «των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό».

Ήρθε η σειρά της Ελλάδας για να μπει στη λίστα των «μη φιλικών χωρών» προς τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα. Η λίστα «διευρύνθηκε» και με τη Δανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Κροατία

Το επίμαχο διάταγμα έχει υπογράψει ήδη ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κατάλογο «των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό», αναφέρει το έγγραφο. 

Η απόφαση βασίζεται σε εκτελεστικό διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μέτρα (αντίμετρα) ως απάντηση σε εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Απριλίου 2021. Προβλέπεται ο περιορισμός της δυνατότητας (μέχρι την πλήρη απαγόρευση) σε αυτά τα κράτη να προσλαμβάνουν Ρώσους υπαλλήλους για τις πρεσβείες, τα προξενεία και τις αντιπροσωπείες κρατικών φορέων τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, από εδώ και στο εξής η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16, ενώ η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλάβουν καθόλου υπαλλήλους στις πρεσβείες και τα προξενεία τους. 

Η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η λίστα «δεν είναι οριστική και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών (...) ενδέχεται να διευρυνθεί»

Νωρίτερα, το Μάιο του 2021, επιβλήθηκαν περιορισμοί στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ και της Τσεχίας

Στις αρχές Μαρτίου, η ρωσική κυβέρνηση κατήρτισε μια λίστα με ξένα κράτη και εδάφη «που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας, των ρωσικών εταιρειών και πολιτών» στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες υποχρεώνονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ουκρανία, την Ιαπωνία και άλλα.

Η υποστήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία και η απέλαση Ρώσων διπλωματών έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Marinakis-Pavlos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Δεν θέλουμε ίσες αποστάσεις, είμαστε με την Ουκρανία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η ρωσική επίθεση στην Οδησσό συνέβη την ώρα που πραγματοποιούσε επίσκεψη ένας ηγέτης του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως η Ελλάδα πάντα στέκεται στο πλευρό του αμυνόμενου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο Αλεξέι Ναβάλνι αντιστάθηκε σε ένα βάναυσο, αυταρχικό καθεστώς

Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Ένα καθεστώς που φρόντισε ο Ναβάλνι να πληρώσει για τη γενναιότητά του πρώτα στερώντας την ελευθερία του και τώρα τη ζωή του. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του».