ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Oikonomou
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γ. Οικονόμου: «Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και σύνεση»

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υλοποιηθεί στο έπακρο το μέτρο της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, απαντάει πως «θα πραγματωθεί μέχρι τέλους και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τα μέτρα στήριξης, εάν τα διεθνή δεδομένα το απαιτήσουν.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή, σύνεση και αμέριστη μέριμνα. Είμαστε προετοιμασμένοι, καλύτερα από ποτέ, να διαχειριστούμε την τουρκική επιθετικότητα συνολικά», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτώμενος σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Tονίζει ότι «η χώρα μας απολαμβάνει διεθνούς κύρους, ο ρόλος μας ως παράγοντας σταθερότητας εκτιμάται δεόντως σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, έχουμε συνάψει σημαντικές συμμαχίες με διεθνείς υπερδυνάμεις και ισχυρές χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, είμαστε αξιοσέβαστο μέλος όλων των σημαντικών διεθνών οργανισμών, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει το δίκαιο των θέσεών μας και έχουμε ενισχύσει αποφασιστικά τη στρατιωτική μας ισχύ. Επαγρυπνούμε, αλλά δεν φοβόμαστε και παραμένουμε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με την καλή μέχρι τώρα πορεία του Τουρισμού, ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι «ένα από τα βασικά εργαλεία που μας επέτρεψαν να διαχειριστούμε με τόση αποτελεσματικότητα μια σειρά τεράστιων διεθνών κρίσεων, οι οποίες μας χτύπησαν αλύπητα, είναι το γεγονός ότι δεν αδρανήσαμε. Δεν αρκεστήκαμε στην αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που είχαμε. Καταφέραμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε πρόσθετους πόρους από την ΕΕ. Κυρίως, όμως, με την καλά σχεδιασμένη οικονομική μας πολιτική, πετύχαμε να δημιουργήσουμε πρόσθετες δυνατότητες, με τις οποίες χρηματοδοτήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Μέρος του σχεδιασμού αυτού είναι και ο τουρισμός, ο οποίος θα υπεραποδόσει, επειδή ο σχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής ήταν άψογος και η δουλειά που έγινε απόλυτα επαγγελματική. Το τουριστικό πλεόνασμα θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών από τις επιπτώσεις της κρίσης».

Επίσης, ο κ. Οικονόμου αναφέρει σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υλοποιηθεί στο έπακρο το μέτρο της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, πως «θα πραγματωθεί μέχρι τέλους και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τα μέτρα στήριξης, εάν τα διεθνή δεδομένα το απαιτήσουν. Έχουμε αποδείξει ότι επί 2,5 χρόνια παραμένουμε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί αναλύουμε τα δεδομένα ορθά, προβλέπουμε διεισδυτικά, σχεδιάζουμε και προβαίνουμε σε έγκαιρες και αποτελεσματικές δράσεις. Υπάρχει μέριμνα και σχέδιο για να συνεχίσουμε τη στήριξη. Είμαστε μια κυβέρνηση που έχει συνηθίσει στα δύσκολα και που έχει την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί. Οι πολίτες νιώθουν σιγουριά για το ότι θα μεριμνούμε για αυτούς συνεχώς και ανυποχώρητα», προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επισημαίνει στη συνέχεια πως υπάρχει επαγρύπνηση και κανένας εφησυχασμός αλλά «ποτέ δεν πανικοβαλλόμαστε», σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το ενεργειακό ζήτημα. Λέει χαρακτηριστικά: «Επαγρυπνούμε και δεν εφησυχάζουμε, αλλά ποτέ δεν πανικοβαλλόμαστε. Στο πλαίσιο της ΕΕ μετέχουμε στη λήψη μέτρων και αποφάσεων, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε πλήρες εθνικό σχέδιο, το οποίο θα εμπλουτιστεί και με τις δυνατότητες που θα μας παράσχει η ΕΕ. Η Ελλάδα δεν είναι απλά καταναλωτής ενέργειας, αλλά μια χώρα με κομβικό, πια, ενεργειακό ρόλο στα Βαλκάνια.

Δεν είμαστε σε θέση αδυναμίας. Χρειάζεται, όμως, και η κοινωνία να καταλάβει ότι σημαντικός άξονας της ενεργειακής μας πολιτικής είναι η οικονομία ενέργειας. Δεν μπορούμε, για λόγους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς, να διατηρούμε μη βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά μας. Η Ελλάδα θα βρεθεί μετά την κρίση σε καλύτερη θέση και θα είναι στο εγγύς μέλλον ενεργειακά αυτάρκης, γεγονός με πολύπλευρες διαστάσεις για την πατρίδα μας». Αναφορικά με την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, επισημαίνει πως αυτή «αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το ζήτημα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων, ανάμεσα στις οποίες και η υπόθεση Novartis. Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και θεσμικό γιατί αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του πολιτεύματος και του κράτους Δικαίου.

Να προσθέσω, επίσης, ότι στο Ειδικό Δικαστήριο έχει παραπεμφθεί και δεύτερος υπουργός του κυρίου Τσίπρα για θέματα που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με απλά λόγια, για ζητήματα που αφορούν το κράτος Δικαίου και τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραπεμφθεί από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στο Ειδικό Δικαστήριο. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την αντίληψη που είχαν, και πολύ φοβάμαι ότι εξακολουθούν να έχουν, στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη λειτουργία βασικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Συμπληρώνει ακόμη, πως «παρά το γεγονός ότι μιλάμε για δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στενούς συνεργάτες του πολιτικού μας αντιπάλου, κυρίου Τσίπρα, η παραπομπή πολιτικών προσώπων σε Ειδικό Δικαστήριο δεν είναι κάτι που συνάδει με μια ώριμη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, είναι ένα γεγονός αρνητικό και δυσάρεστο συνολικά για την πολιτική. Είναι η Ελλάδα που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας». Για την προοπτική εκλογών τον Σεπτέμβριο, ο κ. Οικονόμου παραπέμπει στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα και τονίζει: «Για το θέμα αυτό έχει τοποθετηθεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια ο πρωθυπουργός. Το συμφέρον της χώρας επιτάσσει σταθερή διακυβέρνηση και απόλυτη υπευθυνότητα, ειδικά μέσα σε ένα περιβάλλον τεράστιων κρίσεων και προκλήσεων.

Η απλή αναλογική, την οποία με ιδιοτελή κομματικά κριτήρια εισήγαγε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι ένα σύστημα που μπορεί να δώσει μια διακυβέρνηση με σταθερότητα και διάρκεια. Το είπαμε πολύ καθαρά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε την απλή αναλογική στη Βουλή, εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε και σήμερα. Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά βάζουν το εθνικό όφελος στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Εργαζόμαστε για την πατρίδα και το έργο μας θα παρουσιασθεί ολοκληρωμένο στο τέλος της τετραετίας, ώστε να κριθεί από τους πολίτες συνολικά».

Όσον αφορά δε τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζει: «Είμαστε προετοιμασμένοι πολύ καλύτερα από πέρσι και αυτό φάνηκε με το «καλημέρα». Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις: η κλιματική κρίση θα κάνει και αυτό το καλοκαίρι πολύ δύσκολο στο θέμα των πυρκαγιών. Αλλά, το αρμόδιο υπουργείο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις προβλέψεις. Χρειάζεται παράλληλα και κοινωνική υπευθυνότητα, ώστε να τα πάμε καλύτερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν νομοσχέδιο με κοινωνική συμφωνία

Η Μαρία Συρεγγέλα τόνισε στη Βουλή τη σημασία του μέτρου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασκώντας κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επειδή καταψήφισαν νομοσχέδιο που προέκυψε με σύμφωνη γνώμη όλων των Κοινωνικών Εταίρων.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καμία συναίνεση στην κυβέρνηση για αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, και επανέλαβε τη θέση του πως δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση για συνταγματική αναθεώρηση χωρίς σεβασμό στο Σύνταγμα από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση στερείται σαφούς στρατηγικής για τα ελληνοτουρκικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν απλώς επιβεβαίωσε το καλό κλίμα, χωρίς ουσιαστική πρόοδο, εντοπίζοντας έλλειψη στρατηγικής και παραλείψεις σε ζητήματα όπως το καλώδιο και τη διμερή ενεργειακή συνεργασία.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εξεταστική τέλος, αλλά σκάνδαλο και συγκάλυψη μένουν

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλοντας αποκλεισμό μαρτύρων και καθυστέρηση εγγράφων, ενώ ζητούν πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τα φερόμενα πολιτικά σκάνδαλα.
Ράνια Σβίγκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγκου: Καταγγέλλει απαξίωση της Επιθεώρησης μετά το δυστύχημα στα Τρίκαλα

Η Ράνια Σβίγκου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τρίκαλα, ζητώντας πλήρη διερεύνηση και δημοσιοποίηση του πορίσματος, ενώ μίλησε για υποστελέχωση και απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για την κρίση στην ελληνική κτηνοτροφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της ευλογιάς αιγοπροβάτων, ζητώντας 100% αποζημιώσεις, ενίσχυση κτηνιατρικών υπηρεσιών και ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, προειδοποιώντας για κατάρρευση της κτηνοτροφίας.