ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Αναγκαία και καινοτόμα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς.

Στη σπουδαιότητα της δημιουργίας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία και Διαφάνεια».

«H Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη χώρα μας το 2012 στην 94η θέση της λίστας των κρατών με διαφθορά. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες και το 2015 πετύχαμε να ανέβουμε στην 58η θέση, για να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην 67η θέση το 2018. Εννέα επίπεδα κάτω σε μόλις τρία χρόνια έχοντας βαθμό 45, όταν το 100 αντιπροσωπεύει μια πολύ καθαρή χώρα», ξεκίνησε τη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Μια επίδοση ντροπιαστική για ένα ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και θλιβερή κληρονομιά μιας κυβέρνησης που συνεχώς μιλούσε για ηθικό πλεονέκτημα. Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μια εθνική απειλή. Πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και αμαυρώνει το φιλότιμο της συντριπτικής πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις, οδηγεί σε απώλεια πολύτιμων πόρων και καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και την πολιτική συνολικά. Διαβρώνει τους θεσμούς, τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό. Η ανάταξη της λοιπόν είναι μια προτεραιότητα που δεν σηκώνει δισταγμούς και αναβολές».

«Ξεκινάμε με την αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής, αλλά και των λειτουργών της σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, εξορθολογίζοντας τους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς και εξοπλίζοντάς τους με τις πρέπουσες αρμοδιότητες, τις κατάλληλες μεθόδους και κυρίως τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα», σημείωσε ο κύριος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «αναδιατάξαμε το τοπίο ελέγχου της διαφάνειας ιδρύοντας, με το πρώτο νομοσχέδιό μας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που, υπό την σκέπη της, ενοποιούνται έξι αυτοτελείς και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες που έχουν συναφές αντικείμενο».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια είπε ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει μια ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας με καινοτόμες πρωτοβουλίες, υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει τον έλεγχο της διαφθοράς σε μέλος του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος το ίδιο πρόσωπο.

Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για μια τεχνογνωσία, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, νέα "επιτυχία" Μητσοτάκη στην εξωτερική

Η Πόπη Τσαπανίδου στηλιτεύει ειρωνικά τη στάση της κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάνοντας λόγο για σοβαρό φιάσκο της εξωτερικής πολιτικής και αδράνεια ως προς την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο του ERC, Μαρία Λέπτιν, συζητώντας για την ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα και τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τόνισε την αύξηση δαπανών και ερευνητών από το 2019.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η τεχνολογία πυλώνας ανάπτυξης για εξαγωγή τεχνογνωσίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου», τονίζοντας τη σημασία καινοτομίας και την προσέλκυση ερευνητών και εταιρειών στην Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η τεχνολογία πυλώνας ανάπτυξης και εξαγωγής τεχνογνωσίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του «Δημόκριτου», τόνισε ότι το Δημόσιο γίνεται πιο έτοιμο για τις προκλήσεις του μέλλοντος, στοχεύοντας σε εγχώρια τεχνογνωσία και εξαγωγή καινοτομίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η κυβέρνησή μας κοιτάει το μέλλον, άλλοι το παρελθόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο κτίριο του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή και τόνισε τη σημασία στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας, ασκώντας κριτική σε άλλες πολιτικές δυνάμεις για εμμονή στο παρελθόν.