Την απόφαση της κυβέρνησης να «φρενάρει» την προσπάθεια δύο τραπεζών να πετύχουν έγκριση για μπόνους στα στελέχη τους, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκάλυψε σήμερα ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Όπως τόνισε, με διάταξη δεν θα επιτραπεί να δοθούν μπόνους στις τράπεζες λόγω της οικονομικής κατάστασης. «Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ ρυθμίζει τη διαδικασία με την οποία το κράτος θα βγει από τις τράπεζες διότι δεν υπάρχει λόγος να είναι εκεί. Έχει πληρώσει πολύ ακριβά την παρουσία του στις τράπεζες π.χ. να θυμίσω την ιστορία με την Αγροτική Τράπεζα. Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει bonus φέτος για τις χρήσεις του 2020 - 2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος. Εμείς λέμε λοιπόν “όχι” και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος, ο κόσμος υποφέρει όπως είπαμε πριν και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί» τόνισε ο κ. Πατέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8.
Για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Χτες αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Βέβαια οι αγορές προεξοφλούν πάντα αυτές τις εξελίξεις και είχαν ήδη ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες, οπότε ευελπιστώ ότι δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση από εδώ και πέρα. Είχαμε δύσκολα στοιχεία χθες στον πληθωρισμό, ανέβηκε πάλι πάνω από το 10% στην Ελλάδα, στην Εσθονία έχει φτάσει στο 20%, σήμερα έχουμε μια μικρή ανάσα για τον κόσμο ξεκινά η εφαρμογή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα» ανέφερε ο Αλ. Πατέλης και συμπλήρωσε: «Αυτά βοηθάνε τον κόσμο αλλά το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζεται. Ο πληθωρισμός δεν έχει εύκολες λύσεις, κάνουμε ότι μπορούμε και θα συνεχίζουμε να κάνουμε».
Όταν ρωτήθηκε για τον νέο νόμο 4935 απάντησε «ο νόμος προβλέπει φοροαπαλλαγή μέχρι 500.000 ευρώ σε 9 χρόνια για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περίπτωση που συνενωθούν και συγχωνευθούν με μια παρόμοια επιχείρηση. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις, αν συνεργαστούν αλλά δεν συγχωνευτούν θα έχουν όφελος έως 125.000 ευρώ σε τρία χρόνια. Αυτά τα οφέλη έρχονται με την μείωση 30% του φόρου που θα πληρώνουν και υπάρχουν σημαντικά κίνητρα και για την συγχώνευση».
Τα κίνητρα για τους αγρότες
«Για τους αγρότες έχουμε μία μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος, η οποία θα είναι μόνιμη αν προβούν σε κάποια μορφή συνεργασίας. Δηλαδή αν είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, ή ανήκουν σε ομάδες παραγωγών ή στη λεγόμενη Συμβολαιακή Γεωργία. Και πάλι προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τη μεγέθυνση και στον αγροτικό τομέα» σημείωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
«Οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες είναι ένα από τα κριτήρια για να πάρουν οι επιχειρήσεις δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, είχαμε βάλει 5 κριτήρια, ένα από τα οποία είναι αυτό. Έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό δεν ισχύει» τόνισε ο κ. Πατέλης.