ΓΔ: 1698.19 -0.67% Τζίρος: 191.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης / Aris Oikonomou/SOOC

Το «λεφτά δεν υπάρχουν» Πιερρακάκη και το τζαρτζάρισμα κυβέρνησης - ESM για Εθνική

Το «λεφτά δεν υπάρχουν» για τα «δώρα» στο Δημόσιο του υπουργού Οικονομικών, ο ESM επέβαλε να διατηρηθεί ένα ειδικό κρατικό δικαίωμα στην Εθνική και η απροθυμία της Ελλάδας να στείλει στρατό εκτός συνόρων.

Αν και ξεκίνησε σαν μια εύκολη, τυπική διαδικασία από την κυβέρνηση, εντούτοις, εξελίχθηκε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τον ESM η οποία απαίτησε πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από όσο αρχικά αναμενόταν, θυμίζοντας λίγο την εποχή των μνημονίων. 

Ο λόγος για την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων της κυβέρνησης στην Εθνική Τράπεζα, τα οποία είχαν επιβληθεί με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα μνημόνια. 

Οι σχετικές διαδικασίες για την κατάθεση του αιτήματος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ESM από το υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων του ΤΧΣ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης στην Εθνική Τράπεζα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο. 

Το τυπικό αυτό αίτημα, που αναμενόταν από την κυβέρνηση να εγκριθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ο ESM μόνο τυπικά δεν το είδε, θέτοντας σειρά ενστάσεων και ζητημάτων προκαλώντας μια μακρά διαπραγμάτευση η οποία μόλις πρόσφατα φαίνεται ότι κατέληξε σε συμφωνία.

Εν πολλοίς,. ο ESM δεν ενθουσιάστηκε με την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων, θεωρώντας ότι πρέπει να διατηρηθεί κάποιο ειδικό δικαίωμα προκειμένου να μην απειληθεί με dilution, δηλαδή απομείωση, το ποσοστό του Υπερταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο ESM επέμεινε και τελικά επέβαλε την διατήρηση του δικαιώματος για την μη απομείωση του ποσοστού του Υπερταμείου (8,26%) στην Εθνική.  

Το σχετικό βέτο για την απομείωση του Υπερταμείου αναμένεται να περάσει σύντομα και νομοθετικά.  Όχι όμως στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, όπως πολλοί περίμεναν. 

Διευκρινίζεται ότι η διατήρηση του βέτο αφορά αποκλειστικά την απομείωση του ποσοστού του Υπερταμείου και όχι τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία λειτουργεί με όρους αγοράς.


«Λεφτά δεν υπάρχουν»

Με το αφοπλιστικό «αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στην ερώτηση για ενδεχόμενη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού - σύνταξης. 

Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης ξέκοψε τις σχετικές προσδοκίες, μιλώντας χθες στο δελτίο του ANT1, με τον πιο απλό τρόπο: λεφτά δεν υπάρχουν για αυτή τη δαπάνη. Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ (5 δισ. ευρώ για τις συντάξεις και 3 δισ. ευρώ για τους μισθούς) και «αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν». Αλλά και «αν υπήρχαν, δεν θα ήταν σωστό», καθώς χρέος της κυβέρνησης είναι «να στηριχθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες, όσο πιο πολλά σε όλους πιο πολλούς».

Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη επαναφορά των δώρων στο δημόσιο είναι κίνηση που θα «στείλει την οικονομία στα βράχια». Υπενθύμισε ακόμα ότι μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία ήταν οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, οι οποίες δεν συνδέονταν με την παραγωγικότητα.

Τελείωσε, λοιπόν, οριστικά αυτή η συζήτηση; Η απλή απάντηση είναι «όχι». Όχι, πριν «μιλήσει» το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θυμίζουμε ότι στις 6 Ιουνίου η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει προγραμματίσει πιλοτική δική για το θέμα, κατόπιν προσφυγής εκπαιδευτικού, την οποία υποστήριξε και η ΑΔΕΔΥ. Το ΣτΕ είναι πολύ προσεκτικό σε δημοσιονομικά θέματα μεγάλης βαρύτητας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις....


Στη Βουλή το σ/ν για Κεφαλαιαγορά - εξωδικαστικό

Από πολλά κύματα πέρασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, αλλά πλησιάζει η ώρα να κατατεθεί στη Βουλή. Όπως είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές από το νέο οικονομικό επιτελείο και την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Θυμίζουμε ότι σε αυτό το αχανές νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και σημαντικές διατάξεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η κυριότερη είναι ότι θα διπλασιαστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για να γίνονται υποχρεωτικά δεκτές από τους πιστωτές οι ρυθμίσεις που βγάζει ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού.

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε έναν υπολογισμό που φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακός: με τον διπλασιασμό των κριτηρίων, θα δωδεκαπλασιαστούν οι δικαιούχοι. «Εντάσσεται όλη η μεσαία τάξη, ουσιαστικά», όπως τόνισε.


Ο διαβασμένος Κυρ. Πιερρακάκης

Μπορεί πριν λίγες ημέρες να βρισκόταν σε άλλο υπουργείο, αλλά ο Κυριάκος Πιερρακάκης έδειξε χθες, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ότι κατέχει αρκετά καλά τα θέματα του νέου χαρτοφυλακίου του.

Χειρίστηκε με επάρκεια τους βασικούς αριθμούς που χρειάστηκαν για να υποστηρίξει τις απόψεις του, απάντησε με αρκετή αμεσότητα σε όλες τις ερωτήσεις και προσπάθησε να βρει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στις υποσχέσεις για παροχές και ελαφρύνσεις και στην απόκρουση αιτημάτων που θα μπορούσαν να τσακίσουν τα κρατικά ταμεία.

Θύμισε δε ότι και ο ίδιος έχει ζήσει από πρώτο χέρι τη μεγάλη οικονομική κρίση. Όπως είπε, σήμερα είναι 42 ετών και το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση, ήταν μόλις 27 ετών, στα πρώτα βήματα της καριέρας του, ενώ ήταν 32 ετών το 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες.

Το μήνυμα ήταν σαφές: ο νέος υπουργός γνωρίζει καλά τι σημαίνει οικονομική κρίση και δεν θέλει να κάνει λάθη που θα μας οδηγήσουν πίσω σε εκείνες τις εποχές.


Απρόθυμη Ελλάδα, πρόθυμη Τουρκία

Παρότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις για την επιτήρηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός χθες, από το Παρίσι, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν θα ενταχθεί στη «συμμαχία προθύμων».

«Η Ελλάδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμμαχίας προθύμων και θεωρεί επίσης ότι όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιαστούμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός».

Καλά είναι όλα αυτά και, πιθανότατα, ο κ. Μητσοτάκης απηχεί την άποψη των περισσότερων Ελλήνων, που δεν θέλουν εμπλοκές στρατιωτικών μας δυνάμεων σε «θερμές» περιοχές.

Όμως, όλοι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και τη σημασία αυτής της «απροθυμίας»: η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας εκ των πραγμάτων αδυνατίζει, τη στιγμή που η Τουρκία δηλώνει πρόθυμη για όλα, από την αποστολή στρατού, ως την επιτήρηση της ειρήνης στη Μαύρη Θάλασσα. Και με αυτή την πολυδιάστατη παρουσία φροντίζει να γίνεται απαραίτητη στους δυτικούς και κάποια στιγμή είναι θα προσπαθήσει να «εξαργυρώσει» την προθυμία της σε θέματα που αφορούν και τις διμερείς διαφορές με την Ελλάδα.


Οι αρρυθμίες του ΑΣΕΠ και το προσωπικό της ΕΕΕΠ

Το προσωπικό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) από την ίδρυσή της πριν από 14 χρόνια έως τις αρχές του 2025 προέρχονταν από αποσπάσεις. Δηλαδή από άλλους φορείς του δημοσίου που μετακινήθηκαν στην ΕΕΕΠ. Από το 2021 κάποια στελέχη που αρχικά είχαν προληφθεί από άλλους φορείς εντάχθηκαν οργανικά στην ΕΕΕΠ. 

Τον Φεβρουάριο του 2025 ορκίστηκαν οι πρώτοι δύο υπάλληλοι που διορίστηκαν μέσω  ΑΣΕΠ αποκλειστικά για την ΕΕΕΠ. Από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ επιτυχόντες για την ΕΕΕΠ ήταν 14 αλλά όπως αναφέρουν από την ανεξάρτητη αρχή το πολύ να προσέλθουν 4 και αυτό γιατί οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες -κρατάνε τουλάχιστον πάνω από ένα χρόνο- και οι επιτυχόντες θα βρήκαν αλλού δουλειά.

Πλέον η ΕΕΕΠ θα κάνει χρήση της θεσμοθετημένης δυνατότητας ορισμένων ανεξάρτητων αρχών-περιλαμβανομένης και της ίδιας- να διενεργεί μόνη της διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το εξειδικευμένο και αποκλειστικό προσωπικό είναι απαραίτητο για την ΕΕΕΠ  που επιβλέπει μια αγορά της τάξης των 20 δισ. ευρώ ετησίως.


Το πείραμα της Volton

Οι κλάδοι της ενέργειας και της τηλεπικοινωνίας έρχονται για πρώτη φορά τόσο κοντά. Χθες το βράδυ ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Volton, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Anassa City Events, παρουσίασε ανακοίνωσε τη στρατηγική του είσοδο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με τη νέα θυγατρική Orizon.

Πρόκειται για νέα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, «βασίζεται σε μια στρατηγική που εστιάζει στην αναβαθμισμένη εμπειρία για τον πελάτη, στην οικονομία και τις value-for-money επιλογές».

Η Orizon προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα προγράμματα συμβολαίου, δωρεάν τη δυνατότητα Data Rollover, που επιτρέπει τη μεταφορά στον επόμενο μήνα των δεδομένων που δεν καταναλώθηκαν, ενώ παράλληλα, παρέχει πλήρη έλεγχο κόστους με την υπηρεσία Data Protect.

Οι οιωνοί φαίνονται καλοί, αλλά όλα θα κριθούν στην πράξη. Γιατί είναι γνωστό ότι η αγορά της κινητής τηλεφωνίας είναι δύσκολη και κρύβει παγίδες για τους μικρούς, όπως διδάσκει η ιστορία.


ΔΕΗ με υπερυψηλές ταχύτητες

Αποφασισμένη να αποτελέσει έναν από τους πλέον δυναμικούς παίκτες της αγοράς τηλεπικοινωνιών, τουλάχιστον στη χονδρική με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνει η ΔΕΗ, που τρέχει με.... υπερυψηλές ταχύτητες στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, έχοντας αφήσει πίσω της παίκτες με παρουσία δεκαετιών στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως, μόλις μέσα σε λίγους μήνες, το δίκτυο FTTH που αναπτύσσει η ΔΕΗ έχει φτάσει σε 650.000 συνδέσεις στα τέλη του 2024 έχοντας καταγράψει αύξηση κατά 360%. 

Ο πάροχος ενέργειας που συζητείται έντονα ότι πιθανόν να ενδιαφέρεται, σε επόμενη φάση, για μια πιθανή είσοδο στη λιανική, στοχεύει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα και να βάλει δύσκολα στον ΟΤΕ φτάνοντας τις 3 εκατ. συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2030.


Δασμοί και συγκρούσεις συμφέροντος

Η επιβολή δασμών 25% στα αυτοκίνητα αλλά και τα εξαρτήματα τους που εισάγονται στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε λίγο πιο νωρίς την «Ημέρα Ανεξαρτησίας» για τη χώρα του. Την ίδια ώρα πληθώρα δημοσιευμάτων, αρχής γενομένης από το Bloomberg, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η μοναδική αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που δεν θα πληγεί δεν είναι άλλη από την Tesla του Μασκ. 

Άλλωστε, η Tesla κατασκευάζει σχεδόν το σύνολο των μοντέλων που πουλά στην αμερικανική αγορά στις ευμεγέθεις εγκαταστάσεις της στην Καλιφόρνια και το Τέξας. Βέβαια ο Μασκ έσπευσε να υποστηρίξει ότι η εταιρεία δεν θα μείνει αλώβητη, καθώς εισάγει ορισμένα εξαρτήματα από το Μεξικό, αλλά σίγουρα το πλήγμα θα είναι πολύ πιο ήπιο σε σύγκριση με τις GM, Ford και Chrysler οι οποίες κατασκευάζουν εξ ολοκλήρου κάποια μοντέλα εκτός ΗΠΑ. Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων του Μασκ με δεδομένη την κατοχή της Tesla, ο Τραμπ έσπευσε να το αρνηθεί, δηλώνοντας, μάλιστα, δημοσίως ότι «ποτέ δεν μου έχει ζητήσει κάποια χάρη που να συνδέεται με τις επιχειρήσεις του».


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη επιστροφή των εγχώριων τραπεζών στα διεθνή επενδυτικά σαλόνια

Πώς από τους... σορτάκηδες επανήλθαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Το deal με την Alpha και η παρέλαση θεσμικών χαρτοφυλακίων στην Εθνική. Τι βλέπουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες.
Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς 13ου- 14ου μισθού - σύνταξης

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού είναι απαγορευτική. Παραιτείται το Δημόσιο από κάθε ένδικο μέσο κατά των συγγενών των θυμάτων σε Μάνδρα και Μάτι.