Επιταχύνει η Τουρκία την κύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ φέρνοντας σήμερα κιόλας στη Βουλή το θέμα, σύμφωνα με δήλωση του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, η Τουρκία σπεύδει να κυρώσει τη συμφωνία με τη Λιβύη παρά την αμφισβήτηση της νομιμότητας της, ώστε να αποφύγει ένα νέο γύρο διεθνών πιέσεων για το θέμα αλλά και πιθανές πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη όπου η αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση ελέγχει μικρό κομμάτι της χώρας και αμφισβητείται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ έχει στη διάθεσή του το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές,το κείμενο της συμφωνίας δεν περιήλθε στην ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Η ανακοίνωση αυτή για την επίσπευση της κύρωσης της συμφωνίας, ήρθε πριν ακόμα ο Ερντογάν αναχωρήσει από το Λονδίνο και χωρίς να έχει κάνει καμία δήλωση για τη χθεσινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πληροφορίες τουρκικών μέσων τον θέλουν να παρουσίασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας ότι θα το εφαρμόσει.
Συγκρατημένα αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες, σε μια ανοικτή συζήτηση» και τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ υπογράμμισε ότι παρά τις δυσκολίες τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με καλή διάθεση. Ακόμα, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.
Νέες γεωτρήσεις με βάση τη συμφωνία με Λιβύη
Παράλληλα με τη συνάντηση Μητσοκάτη - Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων, προανήγγειλε «νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης».
Ο κ. Ντονμέζ υποστήριξε ότι «με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου». Πρόσθεσε πως η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται λίγο πιο νότια της Κύπρου».
Παναγιωτόπουλος: Θα είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης ότι θα έπεφταν οι τόνοι μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν διαψεύστηκαν με τις σημερινές εξελίξεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον AΝΤ1 δήλωσε «Ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ό,τι ήθελε να πει και ό,τι ήθελε να στηλιτεύσει για τη συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς και αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος. Ο Ερντογάν έβαλε κι αυτός πολλά πράγματα στο τραπέζι και τελικώς συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε», είπε, διαψεύδοντας ότι η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για τη συμφωνία με τη Λιβύη.
«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό, καθώς εφόσον η συμφωνία περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα τη δούμε κι εμείς. Μάλιστα, “χαριτολογώντας” ο Ερντογάν είπε στον πρωθυπουργό “μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε”», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.