ΓΔ: 2318.94 -0.67% Τζίρος: 207.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:34:41
σημαία Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει σε τοπίο με ανατολή ηλίου.

Μπαχτσελί: Ο πόλεμος Ισραήλ θυμίζει σύγκρουση δια αντιπροσώπων με Τουρκία

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο διά αντιπροσώπων με την Τουρκία, εκμεταλλευόμενο εχθρικές προς αυτήν ομάδες και στοχεύοντας να την περικυκλώσει σε διάφορες περιοχές, όπως η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος.

Ισραήλ και Τουρκία βρίσκονται σε μια κατάσταση που παραπέμπει σε «πόλεμο διά αντιπροσώπων», σύμφωνα με δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αρχηγού του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Μπαχτσελί ανέφερε πως το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με την Τουρκία, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και τη Συρία. Υποστήριξε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται κάθε δομή και ομάδα που στρέφεται κατά της Τουρκίας, ενώ επισήμανε πως έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο μέσω τρίτων στην περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι η παρουσία του Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία σε περιοχές όπως η Συρία, η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και το Αλ Άκσα δεν είναι τυχαία. Επισήμανε πως ο τελικός στόχος του Ισραήλ είναι η Τουρκία και ότι η πολιτική περικύκλωσής της είναι εμφανής.

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, «η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη γενοκτονία και τις αδικίες που διαπράττει, δεν είναι βιώσιμη για εμάς και, εάν το Ισραήλ δεν εγκαταλείψει την επεκτατική του στάση, η αντιμετώπισή του σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο φαίνεται αναπόφευκτη».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η πρόταση της Τουρκίας για κοινή αμυντική δύναμη κατά του Ισραήλ πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και να στηριχθεί από όλες τις ισλαμικές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπαχτσελί είχε προτείνει τη δημιουργία τριπλής συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας, με στόχο την αντιμετώπιση της αμερικανο-ισραηλινής «συμμαχίας του κακού», όπως ο ίδιος την αποκάλεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα προσφέρει μεσολάβηση για αποκλιμάκωση Ιράν-ΗΠΑ

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν να είναι μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Πεζεσκιάν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις απειλές και να δώσει ευκαιρία στη διπλωματία.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Σομαλίας στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης

Ο πρόεδρος της Σομαλίας επισκέπτεται αύριο την Τουρκία, με τη συνεργασία τους να ενισχύεται μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ. Θα συζητηθούν τρομοκρατία, εθνική ενότητα και περιφερειακές εξελίξεις.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων ΙΔ': Λύση μόνο η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Ο πάπας Λέων ΙΔ' επανέλαβε τη σημασία της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους ως μόνης λύσης για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, τονίζοντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο και τις φιλικές σχέσεις του Βατικανού με το Ισραήλ.