ΓΔ: 2603.42 0.38% Τζίρος: 21.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:37
Φώτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Στηριζόμαστε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το προσφυγικό

«Δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά θέμα που επηρεάζει συνολικά την ΕΕ και αναμένουμε τη βοήθεια σας» δήλώσε ο Κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος, τον Μ. Σχοινά, και Ylva Johansson, για τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος, πριν από την έναρξη της σύσκεψης για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η σύσκεψη αυτή γίνεται πριν από την επίσκεψή τους στην Άγκυρα αύριο και δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. «Δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά ένα θέμα που επηρεάζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένουμε τη βοήθεια σας, μια σταθερή πολιτική της Ένωσης για την αντιμετώπισή του και μια επιτυχή συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και των ελληνικών αρχών γι' αυτό».

Ο κ. Σχοινάς, από τη μεριά του, τόνισε πως είναι σημαντικό ότι ξεκινά η συζήτηση από την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα και πως θα συζητηθούν η αλληλεγγύη, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Η κ. Γιόχανσον, με τη σειρά της, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια κοινή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση, ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι μόνο της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι από τη μια υπάρχουν οι πρόσφυγες που υποφέρουν, αλλά από την άλλη υπάρχει και το ζήτημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην ΕΕ.

«Είναι ένα πολύ επείγον ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γιόχανσον και αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπισή του με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Θεωρούμε», είπε η επίτροπος, «πως η Ελλάδα θα είναι ένας σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου», για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα έχει ήδη συνεισφέρει, με νέες προτάσεις για το μηχανισμό επιστροφών αλλά και για το Δουβλίνο 2, καθώς και με ένα λογικό και υλοποιήσιμο πλαίσιο για τη διαμοίραση του "βάρους" στην ΕΕ».

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο και η Ελλάδα θα συμβάλλει με ιδέες και προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Κοντογεωργής πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Ακατανόητη η κριτική της αντιπολίτευσης για το χρέος

Συνέντευξη του Θ. Κοντογεώργη στον ΣΚΑΪ: Στο επίκεντρο το «καλάθι» της ΔΕΘ, η πρόωρη εξόφληση χρέους, τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα και οι κινήσεις Τσίπρα-Σαμαρά. Τόνισε τη σημασία της σταθερής οικονομικής πολιτικής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Χρήστου, Σίσκο - Στόχος το Ευρωπαϊκό Πόλο 2028

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τους Απόστολο Χρήστου και Απόστολο Σίσκο για τις επιτυχίες τους στην κολύμβηση και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης 2028.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Ο Στέφανος Μάνος, παράδειγμα ενεργού και ορθολογικού πολίτη

Ο Άκης Σκέρτσος αποχαιρετά τον Στέφανο Μάνο τονίζοντας πως η πολιτική του παρακαταθήκη είναι να είσαι χρήσιμος, όχι απλώς αρεστός. Εκφράζει σεβασμό, θλίψη και ευγνωμοσύνη για την πορεία και το έργο του εκλιπόντος.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η σκέψη και στήριξή μας σε όσους παλεύουν με τις φωτιές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα Χανιά, αφιέρωσε το μήνυμα του Δεκαπενταύγουστου σε όσους μάχονται στις πυρκαγιές, τονίζοντας πως για αυτούς δεν υπάρχουν αργίες και γιορτές, ενώ κάλεσε σε αναστοχασμό και πίστη.