Την έναρξη των συνομιλιών ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμφισβητώντας την κίνηση της Γαλλίας να μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρωθυπουργός μίλησε για λανθασμένη απόφαση του Μακρόν να ασκήσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες, το οποίο ζήτησε να διορθωθεί.
«Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ. Γι' αυτό και θεωρώ ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.μ. για το ζήτημα της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας) πρέπει να επανεξεταστεί μέσα στο 2020» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την επιρροή και τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Είναι ένα πράγμα να πεις ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρύθμιση και είναι κάτι διαφορετικό να πεις ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» είπε χαρακτηριστικά επικρίνοντας το σχόλιο «εγκεφαλικά νεκρό» του Γάλλου προέδρου για το ΝΑΤΟ.
Σχετικά με τη στάση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο ζήτημα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το ευρωπαϊκό μονοπάτι πρέπει να μένει ανοικτό για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στον βαθμό που θα εκπληρώνουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, αλλιώς το κενό θα το καλύψουν άλλες δυνάμεις. Και εδώ χρησιμοποιώ στοιχεία από την συμφωνία ένταξης της Ελλάδας το 1979 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, καθώς ένας Γάλλος πρόεδρος πήρε αυτή τη γενναία απόφαση, κοιτώντας το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον».
Ξεκαθάρισε όμως οτι παρά τις συγκεκριμένες διαφωνίες ως προς τη διεύρυνση, στηρίζει την ατζέντα Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναλαμβάνει καθήκοντα εντός της εβδομάδας, δεν θα δώσει όση έμφαση χρειάζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης απλώς επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κρίση», είπε ο Πρωθυπουργός καθώς όπως υπογράμμισε «τη στέγη σου την χτίζεις όταν δεν βρέχει».
Σε σχέση με την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα «είχε τα θέματά της με την Τουρκία, αλλά προτιμά να μπορεί να τα συζητά με την Άγκυρα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας».