Αλλαγές στην αγορά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Market Reform Plan που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην Κομισιόν σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τονίζοντας παράλληλα ότι για φέτος αναμένεται διπλασιασμός της διείσδυσης ΑΠΕ στο μείγμα. Παράλληλα, έβαλε τέλος στις συζητήσεις για πιθανή αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης.
Ειδικότερα, μιλώντας στο 3ο Power & Gas Forum, ο υπουργός τόνισε ότι το target model στην Ελλάδα, παρότι νέο λειτουργεί καλύτερα συγκριτικά με την Ιταλία, για παράδειγμα, που έχει μεγαλύτερη εμπειρία αλλά έχει καταγράψει υψηλότερες τιμές συγκριτικά με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της κρίσης. Όπως σημείωσε ο υπουργός, οι πρόσθετες ρυθμιστικές παρεμβάσεις για το target model όπως αυτές καταγράφονται στο market reform plan είναι ήδη έτοιμες και σε λίγο καιρό θα κατατεθούν στην ΕΕ.
Αναφερόμενος στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη για τα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί η φορολόγησή τους κατά 90%, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι αν φανεί στους ισολογισμούς των εταιριών θα φορολογηθεί ενώ ανέφερε ότι ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΡΑΕ ανέλαβε να ελέγχει την ύπαρξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σε εταιρείες προμήθειας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ελέγχοντας αν περνάνε επίσης οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες κινήσεις και παρεμβάσεις στο ρεύμα σε αγορές που είναι διασυνδεμένες (όπως η Ελλάδα με την Βουλγαρία και την Ιταλία) και για το λόγο αυτό επανέλαβε την ανάγκη για ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση στην κατεύθυνση και των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει η χώρα.
Αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ
Αναφερόμενος στη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι μέσα στην προηγούμενη χρονιά εντάχθηκαν στο δίκτυο 1000 MW νέων ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το τρέχον έτος τα νούμερα αυτά θα φθάσουν στα 1500 MW έως και 2000 MW. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αποθήκευση.
Καμία συζήτηση για αλλαγή στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ή για πυρηνικά
Αναφορικά με τις συζητήσεις για μεγαλύτερη χρήση του λιγνίτη, ειδικά λόγω της ανάγκης για ενεργειακή επάρκεια, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι οι λιγνιτικές μονάδες βγαίνουν εκτός όχι μόνο λόγω των οδηγιών για την μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και γιατί είναι λιγότερο ευέλικτες σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ συγκριτικά με τις μονάδες φυσικού αερίου. Κυρίως όμως, η ίδια η λειτουργία της αγοράς που θέτει εκτός το λιγνίτη καθώς το κόστος τους παραμένει απαγορευτικό ακόμα και συγκριτικά με το φυσικό αέριο που σημειώνει φέτος «ράλι».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την πιθανή συμφωνία με τη Βουλγαρία για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενη από πυρηνικά, ο υπουργός τόνισε ότι ήδη πως ήδη εισάγουμε ενέργεια από τη Βουλγαρία μέρος της οποίας παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς ενώ αυτό που τώρα επιχειρείται είναι ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για φορτίο βάσης. Όπως τόνισε, σε τέτοια περίπτωση το ρεύμα που θα εισάγεται θα είναι φθηνότερο και με μηδενικές εκπομπές ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για δημιουργία μικρών μονάδων πυρηνικών στην Ελλάδα καθώς, όπως ανέφερε, είναι απαγορευτικό και λόγω του γεγονότος ότι η χώρα είναι σεισμογενής αλλά και δεν έχουμε σχετική τεχνογνωσία και κουλτούρα.
Τέλος, σε ότι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα της Υπόγειας αποθήκης Φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα και τις έρευνες των υδρογονανθράκων ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα και αναμένονται και οι κινήσεις από την αγορά. Σημείωσε δε ότι χρειαζόμαστε την αποθήκη του φυσικού αερίου ενώ είναι χρέος μας στις επόμενες γενιές να ανακαλυφθούν και να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα που μπορεί να διαθέτει η χώρα.