ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
antenna
Shutterstock

Τηλεοπτικό σήμα σε «λευκές περιοχές» με αναμεταδότες των δήμων

Το πρόγραμμα δεν έχει γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς και όπως επισημαίνει ο κ. Λιβάνιος «σε οποιαδήποτε περιοχή υπάρχει προβληματικό σήμα θα μπορεί να τοποθετηθεί αναμεταδότης».

Με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους δήμους σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη για το τηλεοπτικό σήμα, ώστε να τοποθετήσουν αναμεταδότες που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

«Αυτή η τροπολογία δίνει την δυνατότητα να υπάρχει τηλεοπτικό σήμα παντού και κυρίως σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στους σημερινούς αναμεταδότες της τηλεόρασης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο. Όπως εξηγεί, υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση το πρόγραμμα των «Λευκών Περιοχών», το οποίο παρείχε στους πολίτες «ένα δορυφορικό πιάτο για να μπορούν να πιάνουν τα κανάλια. Αλλά μπορούσαν να πιάσουν μόνο τα πανελλήνιας εμβέλειας και αφορούσε μόνο τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Αν υπάρχει ένα εξοχικό δηλαδή, δεν μπορούσε να έχει σήμα η τηλεόραση, να επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα αυτός που κατοικεί εκεί ή που πάει το καλοκαίρι».

Με τη νέα ρύθμιση τα δύο αυτά προβλήματα θεραπεύονται. Επιπλέον, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα της βελτίωσης ήδη υπαρχουσών υποδομών σε πολλές περιπτώσεις. «Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εγκατεστημένοι μικροί αναμεταδότες, κυρίως από δήμους, οι οποίοι δεν ήταν καταγεγραμμένοι στο επίσημο δίκτυο της DIGEA ή της ΕΡΤ και οι οποίοι δεν μπορούσαν ούτε να συντηρηθούν, ούτε να αναβαθμιστούν τεχνολογικά που χρειαζόταν» σημειώνει ο κ. Λιβάνιος, προσθέτοντας ότι πλέον «οι δήμοι θα μπορούν να τους εντάξουν στο δίκτυο, να τους δηλώσουν κανονικά, να τους αναβαθμίσουν και να συμπληρώσουν και την κάλυψη όπου χρειάζεται με νέους αναμεταδότες».

Το πρόγραμμα δεν έχει γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς και όπως επισημαίνει ο κ. Λιβάνιος «σε οποιαδήποτε περιοχή υπάρχει προβληματικό σήμα θα μπορεί να τοποθετηθεί αναμεταδότης». Ωστόσο, «υπάρχει πρόνοια πάντα για τον περιβαλλοντικό έλεγχο. Είναι χαμηλής όχλησης αναμεταδότες και δεν εκπέμπουν μεγάλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Θα παίρνουν μια γενική αδειοδότηση και προφανώς δεν πρέπει να επηρεάζουν υπάρχοντα δίκτυα, όπως είναι τα δίκτυα της αεροπορίας» υπογραμμίζει ο υφυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι η ρύθμιση αφορά «αποκλειστικά τηλεοπτικές κεραίες και όχι οτιδήποτε άλλο» ενώ στην διαδικασία της αδειοδότησης θα ελέγχονται όλες αυτές οι παράμετροι.

Η χρηματοδότηση προκύπτει από το ήδη υπάρχον πρόγραμμα των «Λευκών Περιοχών» το οποίο, όπως εξηγεί ο υφυπουργός «διαθέτει μεγάλο υπόλοιπο γιατί δεν μπορούσε να απορροφηθεί πλήρως έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο. Με αυτό το υπόλοιπο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα χρηματοδοτήσει τους δήμους για την εγκατάσταση κεραιών». «Στόχος είναι όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται, να έχουν πρόσβαση στο βασικό αγαθό της τηλεοπτικής κάλυψης» καταλήγει ο κ. Λιβάνιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Προκλήσεις για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζει η ασφαλιστική αγορά, τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προσαρμογής σε νέες απαιτήσεις, ψηφιακό μετασχηματισμό και διαχείριση κινδύνων για βιώσιμη ανάπτυξη.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

E-ΕΦΚΑ: Νέο ΟΠΣ φέρνει ριζικές αλλαγές στην εξυπηρέτηση ασφαλισμένων

Ο e-ΕΦΚΑ περνά σε νέα εποχή με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του, επιταχύνοντας την έκδοση συντάξεων και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την είσπραξη εισφορών.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Guangxi Iron and Steel: Ενσωμάτωση του Xuantie AI στην παραγωγή χάλυβα

Η Guangxi Iron and Steel ενσωμάτωσε πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη Xuantie AI στην παραγωγή της, μεταμορφώνοντας το εργοστάσιο σε καθαρή, οργανωμένη μονάδα με έξυπνο έλεγχο διεργασιών και βελτιστοποίηση σε όλα τα στάδια.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε λειτουργία η νέα εφαρμογή Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα εφαρμογή Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η παλαιά εφαρμογή ανακατευθύνει πλέον στη νέα για ομαλή και αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή έγκριση δασμοφορολογικής ατέλειας για 12.000 αλιείς

Η ΑΑΔΕ απλοποιεί τη διαδικασία για δασμοφορολογική ατέλεια αλιευτικών σκαφών, καθιερώνοντας πλήρως ψηφιακή έγκριση μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου». Έτσι, πάνω από 12.000 επαγγελματίες αλιείς διευκολύνονται σημαντικά.