ΓΔ: 2601.08 -1.61% Τζίρος: 140.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:25:37
axtsioglou, bouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Εφ. Αχτσιόγλου: Κυβερνητικές υπεκφυγές αντί προστασίας από την ακρίβεια

Όπως υπογράμμισε η κα Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «δεν ελέγχει τις τιμές, ούτε λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών».

«Η κυβέρνηση δεν έλεγξε την αγορά ενέργειας -ενώ μπορούσε- και επικεντρώθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, προσθέτοντας ότι «δεν παρενέβη για να μην λειτουργούν καρτέλ, για να μην υπάρχουν αυτά τα ακραία φαινόμενα και η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Στη Γαλλία, επισήμανε, «ο κ. Μακρόν έχει αναστείλει τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας και ορίζει με διοικητική πράξη την τιμή του ρεύματος».

Η ΝΔ «δεν ελέγχει τις τιμές, ούτε λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι σαφής και προβλέπει μέτρα ουσιώδους προστασίας της κοινωνίας, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα όρια της ΕΕ και η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα για όσο διαρκεί το κύμα ακρίβειας, η αύξηση τώρα του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν, αλλά είχαν και μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 10%, γιατί η τότε κυβέρνηση είχε κάνει την επιλογή να παρεμβαίνει προκειμένου να υπάρχει έλεγχος της τιμολόγησης».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «οι επικλήσεις του δημοσιονομικού κόστους είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, όταν η κυβέρνηση επιλέγει να  δώσει 5 δισ. για απευθείας αναθέσεις και να κάνει φορολογικές ελαφρύνσεις που αφορούν στη συγκέντρωση κεφαλαίου, αλλά δεν κάνει τις μειώσεις φόρων που προτείνουμε και αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κοστίζει 1,5 δισ., όσο κοστίζει τον χρόνο η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που υλοποιεί η ΝΔ.

Η κυβέρνηση δίνει μισθούς 8.000 ευρώ στα golden boys του ΕΦΚΑ, αλλά δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Δεν είναι, λοιπόν, ζήτημα αμιγώς δημοσιονομικό, είναι ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων και αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να προστατεύσει την κοινωνία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες κατά του παράνομου μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας και επανεξέταση χρηματοδότησης

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν διπλωματικές ενέργειες, διαφάνεια στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και επανεξέταση της συνεργασίας με τη Λιβύη, μετά την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: Η εξεταστική για τον «Ηρακλή» ανοίγει το «μαύρο κουτί»

Ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε με δανειολήπτες ελβετικού φράγκου και τόνισε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για τις τιτλοποιήσεις δανείων και το σχέδιο «Ηρακλής», ζητώντας ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος.
Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μυρτώ Κοροβέση στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είδε τον Ανδρουλάκη

Η Μυρτώ Κοροβέση εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καλωσορίζοντας τη βουλευτή που εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Αύξηση φόρων και κατάργηση "Ηρακλή" ζητά στη Βουλή

Ο Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την κυβέρνηση για φοροεπιδρομή και αύξηση άδικων φόρων, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ζήτησε διαφάνεια για το σχέδιο «Ηρακλής» και τις κρατικές εγγυήσεις.
Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Κάλεσμα στη νεολαία για κινητοποιήσεις στους δρόμους

Ο Νίκος Παππάς κάλεσε τη νεολαία σε ειρηνικές, μαζικές διαδηλώσεις για το κόστος ζωής, ειδικά για στέγη και ενέργεια, τονίζοντας πως τέτοιες κινητοποιήσεις είναι «οξυγόνο» για τη δημοκρατία και την κοινωνία.
Έλενα Κουντουρά προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Έλενα Κουντουρά βασική ομιλήτρια στο 12ο Global Tourism Economy Forum

Η Έλενα Κουντουρά μίλησε στο Global Tourism Economy Forum για τη βιώσιμη και ανθεκτική μετάβαση του τουρισμού στην ΕΕ, προωθώντας προστασία περιβάλλοντος, στήριξη μικρών επιχειρήσεων, ποιοτικές θέσεις εργασίας και διακριτή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.