Στη μεγάλη επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ που συγκέντρωσε συνολικά κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ και το εντυπωσιακό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αγορά μετοχών της εταιρείας εστίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέροντας πως το ενδιαφέρον αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη για τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.
Συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας επισημαίνει ότι «το εντυπωσιακό ενδιαφέρον των επενδυτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιχείρηση έχει γυρίσει σελίδα. Η ευρεία συμμετοχή διεθνών θεσμικών επενδυτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με το σύνολο των προσφορών να υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. ευρώ που θα αντλήσει η επιχείρηση, σε συνδυασμό με τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού. Θα επενδύσει στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού, ενώ θα επιταχύνει περαιτέρω τον μετασχηματισμό της με την εξαγορά παραγωγικών μονάδων πράσινης ενέργειας πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ θα μπορεί να προσφέρει καθαρή ενέργεια με προσιτές τιμές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητα για τη ΔΕΗ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη και για τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Υπενθυμίζουμε πως το βιβλίο συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 4 δισ. από πλήθος μεγάλων διεθνών επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατανεμητέο ποσό (εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από Υπερταμείο, CVC, EBRD) υπερκαλύφθηκε 5 φορές.
Το 90% των επενδυτών είναι long investors, επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα. Το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ το 80% είναι νέοι επενδυτές. Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο. Ενδεικτικά: CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.
Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δισ. σε ΑΠΕ έως το 2026 καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.