ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Voutsis
Shutterstock

Ν. Βούτσης: Να ενδυναμωθεί ο προοδευτικός χώρος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

H συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, με ραχοκοκαλιά το ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνίακαι στο πολιτικό σύστημα, εδράζεται προφανώς στη διαμόρφωση μίας «αντινεοφιλελεύθερης συμμαχίας» δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Η τυπική - και όσο περνάει ο χρόνος και ουσιαστική - έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, οριοθετεί μια νέα φάση, με ένα σαφή συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην εκδήλωση του «Πράττω» με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης».

Στη νέα αυτή φάση «διαμορφώνεται ένας πολιτικός διπολισμός, που δεν είναι παγιωμένος, και που βεβαίως δεν είναι ο κλασικός δικομματισμός της μακράς μεταπολιτευτικής περιόδου» εκτίμησε ο κ. Βούτσης. Όσον δε αφορά την ενδεδειγμένη αντιπολίτευση, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει έδαφος για τη στρατηγική του 'ώριμου φρούτου', δηλαδή την αναμονή για μια περίπου νομοτελειακή ενδοσυστημική εναλλαγή στη διακυβέρνηση».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε πως το «αντί-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο κεφαλαιοποιήθηκε πολιτικά με την αυτοδυναμία της ΝΔ. Συνεχίζει όμως να τροφοδοτεί μια ιδιότυπη «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», ως υπεράσπιση από το διαμορφούμενο μιντιακό τραστ, όλων των κυβερνητικών πολιτικών, αλλά και ως ακραία ομολογημένη άποψη μέσα στη ΝΔ για τη «θεσμική θωράκιση» απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο επανόδου της Αριστεράς στη διακυβέρνηση.

H συγκρότηση και ενδυνάμωση του προοδευτικού πόλου, με ραχοκοκαλιά το ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία, στη Βουλή και στο πολιτικό σύστημα, εδράζεται προφανώς στη διαμόρφωση μίας προγραμματικής και κινηματικής ευρύτερης «αντινεοφιλελεύθερης συμμαχίας». Δεν περικλείεται στο στερεότυπο μιας γενικόλογης «αντιδεξιάς» ή «αντι-ΝΔ» πολιτικής και σύμπραξης.

«Την ανασυγκρότηση, την ενδυνάμωση, τη μαζικοποίηση και την κοινωνική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ, την αντιλαμβανόμαστε και την υπηρετούμε ως λαϊκή επιταγή και ως αναγκαία ωρίμανση των προϋποθέσεων στη νέα φάση που δεν χαρακτηρίζεται από το δίπολο μνημονιακές - αντιμνημονιακές δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Βούτσης. Για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εργαζόμαστε ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η 'καρδιά' της ευρύτερης αριστερής, της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Η διαδικασία αυτή, με το ισχυρό μάλιστα ενδεχόμενο να γίνουν οι επόμενες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, προϋποθέτει ένα ευρύ πεδίο με συμπράξεις και συμπορεύσεις στους κοινωνικούς χώρους. Βεβαίως, καθιστά αναγκαία και την ωρίμανση συμμαχιών και συνεργασιών στο πολιτικό πεδίο, με δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή». Οι διεργασίες αυτές, συνέχισε, πρέπει να εξελιχθούν στο έδαφος μιας νέας ριζοσπαστικής και οικολογικής οπτικής, να δοκιμαστούν και να ωριμάσουν με συγκλίσεις και συνέργειες στο κορυφαίο «κοινωνικό ζήτημα», τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις της εργασίας, που πρώτα έχουν μπει - όπως εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής - στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Βούτσης έκλεισε με αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «έσπασε την υγειονομική ζώνη που το διευρυμένο, μέχρι τότε, αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο επιχειρούσε να επιβάλει, και οδήγησε σε οριζόντιες ανασυνθέσεις το πολιτικό σκηνικό. Στη νέα φάση, μαζί και με τις εξελίξεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, επηρεάζει και συμπυκνώνει διακριτές και ενδεχομένως συγκρουσιακές για το μέλλον πολιτικές και στρατηγικές στο χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς. Η στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ σε αυτό το ζήτημα, αποτελεί ιστορικό ατόπημα και ακραία υπονόμευση των προσπαθειών για προοδευτικές συγκλίσεις.

Ταυτόχρονα η συμφωνία αυτή αποτελεί την πειστική απάντηση στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, ότι η αριστερή, η προοδευτική διακυβέρνηση, όπως και με την αντιμετώπιση του μείζονος προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος λειτουργεί έξω και ενάντια από πολιτικούς καιροσκοπισμούς, ότι αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστική δύναμη απέναντι στο δεξιό λαϊκισμό και τις τάσεις απομονωτισμού και ξενοφοβίας που ενδυναμώνονται στην Ευρώπη, και που προφανώς εγκλώβισαν και το πολιτικό σύστημα της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς στη χώρα μας σε ακροδεξιά στρατηγική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Θετική ψήφος σε συμφωνίες αμυντικής πληροφόρησης με Ιταλία-Πολωνία

Υπέρ της κύρωσης συμφωνιών Ελλάδας με Ιταλία και Πολωνία για προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών τάχθηκε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η αξία τους χαρακτηρίζεται υψηλή και το κόστος χαμηλό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Δαβάκη.
Στέφανος Φάμελλος ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Δριμεία επίθεση σε Μητσοτάκη και αίτημα για πολιτική αλλαγή

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για βαριά παραβίαση κράτους δικαίου και διαφθορά, ενώ τόνισε την ανάγκη για ποινικό έλεγχο κυβερνητικών προσώπων.
Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Αρβανίτης ρωτά την Κομισιόν για την προστασία της φέτας ΠΟΠ

Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης ζητά από την ΕΕ να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της ΠΟΠ «Φέτας» σε όλες τις μελλοντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή».
Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεση αποπομπή Λαζαρίδη ζητά από Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του Μακάριου Λαζαρίδη από υφυπουργό, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο με προσλήψεις χωρίς τα αναγκαία προσόντα και αναξιοκρατία. Τονίζει πως η κυβέρνηση αδιαφορεί για τέτοια περιστατικά εδώ και καιρό.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση παρέμβαση της ΕΕ για χριστιανούς στη Συρία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλαν την αύξηση της βίας κατά της χριστιανικής μειονότητας στη Συρία και ζήτησαν άμεσα μέτρα προστασίας από την ΕΕ, επισημαίνοντας πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνορθόδοξους στη Suqaylabiyah.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα σε Μητσοτάκη για υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων και ειρήνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στον Λίβανο και καλεί τη διεθνή κοινότητα για διπλωματική λύση. Καλεί τον Πρωθυπουργό να προωθήσει την ειρήνη, αλλάζοντας στάση και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.